Μετά από 8 χρόνια που η ανακαινισθείσα παλαιά δημοτική αγορά Καλύμνου παραμένει κλειστή και σε εγκατάλειψη ο Δήμαρχος σκέφτηκε ότι πρέπει να μετατραπεί σε αίθουσα συνεδριάσεων ΔΣ!  

1614
Φωτογραφία που είναι πριν 94 μήνες από τον αγιασμό στις 23 Ιουλίου 2014

Δεν είναι η πρώτη φορά που το kalymnos-news.gr θα ασχοληθεί με το θέμα της “Δημοτικής αγοράς Καλύμνου“.

Αρκετά τα ρεπορτάζ που έχουμε κάνει, αλλά και η κριτική που ασκούσε η σημερινή δημοτική αρχή του Δ.Διακομιχάλη ως αντιπολίτευση, τα προηγούμενα χρόνια στη Δημαρχία Γαλουζή για την μη αξιοποίηση της Δημοτικής αγοράς μετά την ανακαίνιση της.

Ήδη πέρασαν σχεδόν 33 μήνες από το τότε που η σημερινή Δημοτική Αρχή του Δημήτρη Διακομιχάλη επανήλθε στο τιμόνι του Δήμου Καλυμνίων και 8 χρόνια από τις 23 Ιουλίου 2014 , που η δική του Δημοτική Αρχή ως απερχόμενη τότε πραγματοποίησε τον  αγιασμό με αφορμή  την ανακαίνιση της.

Και όμως ο χώρος της  Δημοτικής αγοράς παραμένει αναξιοποίητος, κλειστός και σε εγκατάλειψη.

Να θυμίσουμε ότι μετά από 33 χρόνια η δημοτική αγορά, αφού ανακαινίσθηκε, επί Δημαρχίας Γ. Ρούσσου και χωρίς βέβαια να καταλαμβάνει την έκταση που είχε τα χρόνια όπου αποτελούσε το κέντρο εμπορίου του νησιού και την τακτοποίηση επί θητείας Διακομιχάλη(2011-2014) κάποιων εκκρεμοτήτων που είχαν προκύψει, είναι έτοιμη να ανοίξει τις πύλες της, χωρίς όμως  μέχρι σήμερα να έχει ακόμα προσδιοριστεί η χρήση της αν και όπως προείπαμε έχουν περάσει 8 σχεδόν χρόνια από τα εγκαίνια της.

Για την ιστορία να πούμε ότι πριν σχεδόν 8 χρόνια, την Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014,  όταν  έγινε ο αγιασμός, ο τότε  Δήμαρχος Δ. Διακομιχάλης απευθυνόμενος στο νεοεκλεγέντα  Δήμαρχο Ι.Γαλουζή στη σύντομη ομιλία του μετά τον αγιασμό, είπε ότι η δημοτική Αρχή δεν προχώρησε στον  προσδιορισμό της  χρήσης της δημοτικής  αγοράς,  αφήνοντας την πρωτοβουλία αυτή στη νέα Δημοτική Αρχή που θα αναλάμβανε από την 1η Σεπτεμβρίου 2014. Ήταν σίγουρα μία σωστή κίνηση από τον απερχόμενο Δήμαρχο  θέλοντας να αφήσει την πρωτοβουλία αξιοποίησης του χώρου στη νέα Δημοτική Αρχή

Η δημοτική αρχή του Γιάννη Γαλουζή για τους δικούς της λόγους δεν προχώρησε στην αξιοποίηση του χώρου.

Επανήλθε η Δημοτική αρχή του Δημήτρη Διακομιχάλη την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και ενώ προεκλογικά υποσχόταν την άμεση αξιοποίηση της και τον προσδιορισμό της χρήσης της είτε σε αγορά είτε σε μετατροπή σε ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο και αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου. δυστυχώς  δεν έγινε η παραμικρή κίνηση μέχρι σήμερα,αν και πέρασαν 33 μήνες.

Δυστυχώς ένας χρήσιμος, ανακαινισμένος και με ιστορία χώρος, παραμένει κλειστός, αναξιοποίητος αλλά και σε εγκατάλειψη που έχει μετατραπεί σε αποθήκη.

Αυτά τα 8 χρόνια, έχει ανοίξει μόνο κάποιες φορές μόνο για να χρησιμοποιηθεί ως χώρος διανομής τροφίμων σε άπορες οικογένειες στα πλαίσια του προγράμματος ΤΕΒΑ.

Μάλιστα το θέμα  προσδιορισμού της  χρήσης της δημοτικής  αγοράς, εγγράφηκε 2 φορές στο πινάκιο του ΔΣ χωρίς όμως ποτέ να συζητηθεί, λόγω ματαίωσης ή αναβολής του θέματος!

Την περασμένη Δευτέρα 9 Μαΐου 2022 το Αναγνωστήριο «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» με επιστολή του  προς το Δήμαρχο θέτει το θέμα της κατάληψης της αίθουσας της βιβλιοθήκης, η οποία αποτελεί την καταστατική έδρα του για χρησιμοποίηση ως αίθουσας Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, εδώ και 15 χρόνια και ζητά να επιστραφεί η αίθουσα.

Με αφορμή την επιστολή αυτή, ο Δήμαρχος Δ.Διοακομιχάλης συνέδεσε το θέμα με τη Δημοτική Αγορά και δημοσιοποίησε τις προθέσεις για την χρήση της.

Όπως είπε, εκτίμηση του είναι ότι στη δημοτική αγορά δεν θα μπορέσουν να χωρέσουν όλοι οι παραγωγοί του νησιού . Το θέμα της Δημοτικής αγοράς θα απασχολήσει το ΔΣ σε επόμενες συνεδριάσεις του για να πάρει μια απόφαση το Σώμα, ώστε τη δημοτική αγορά να την μετατρέψουμε σε μία θαυμάσια αίθουσα του ΔΣ.

Επίσης θέλοντας να “βάλει στο παιχνίδι του” το ΔΣ του Αναγνωστηρίου, ζήτησε εκείνη την ημέρα που θα συζητηθεί στο ΔΣ να παραστεί στη συνεδρίαση ,λέγοντας, δεν έχουμε την απαραίτητη  πλειοψηφία, να ρθει και να εξηγήσει τους λόγους,να στηρίξει την εισήγηση την οποία εμείς θα κάνουμε δικαιολογώντας αυτή την αλλαγή, να βάλουν και αυτή “πλάτη” προκειμένου να μπορέσουμε να αποφασίσουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο αυτή την αλλαγή

Κλείνοντας το δημοσίευμα μας, να πούμε ότι δεν γνωρίζουμε πότε και πως θα έλθει το θέμα προσδιορισμού της χρήσης της Δημοτικής αγοράς και πως τελικά και πότε θα αξιοποιηθεί αυτός ο εμβληματικός χώρος.

Μέχρι σήμερα, το μόνο που έχουμε εισπράξει για την αξιοποίηση της Δημοτικής αγοράς είναι αδιαφορία, ανικανότητα ,ανευθυνότητα, κοροϊδία. Δυστυχώς η περίπτωση της δημοτικής αγοράς που παραμένει κλειστή, αναξιοποίητη και σε πλήρη εγκατάλειψη, επιβεβαιώνει τη λαϊκή ρήση  “Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει”