Πρώτο βραβείο από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) στο Νικηφόρειο Γυμνάσιο Καλύμνου

280

Με χαρά σας ανακοινώνουμε πως στο πλαίσιο του μαθητικού διαγωνισμού  «Τα νησιά μας, φάροι βιώσιμης ανάπτυξης»,  ο οποίος διεξήχθη ανάμεσα σε 24 νησιά, η πρόταση του σχολείου μας έλαβε το πρώτο βραβείο.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) με την υποστήριξη του Κέντρου Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προώθησης των 17 Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης  του ΟΗΕ και των αρχών και δεσμεύσεων της Διακήρυξης της Πρωτοβουλίας «Έξυπνα Νησιά».

Κεντρικός στόχος του διαγωνισμού ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριες  να συμβάλουν ενεργά στο σχεδιασμό έργων κοινής ωφέλειας με στόχο τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής στον τόπο που ζουν και μεγαλώνουν.            

Επιπλέον ο διαγωνισμός στόχευε στη σύνδεση του σχολείου με την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε αφενός οι μαθητές να αντιληφθούν τον τρόπο υλοποίησης έργων και αφετέρου  η τοπική αυτοδιοίκηση να αφουγκραστεί τις ιδέες των νέων ενεργών πολιτών των νησιών.

Τα κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων ήταν: α) η αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου, β) η εφικτότητα υλοποίησης, γ) ο αντίκτυπος και η καινοτομία και δ) η πληρότητα και η σαφήνεια.

Για τις βραβευμένες προτάσεις το ΔΑΦΝΗ θα αναλάβει την εκπόνηση των αντίστοιχων μελετών και τη γενικότερη ωρίμανση των έργων σε συνεργασία με τους Δήμους.

Η δική μας πρόταση  είχε τίτλο «Τέλενδος: ένα ξεχωριστό κέντρο περιβαλλοντικής συνείδησης» και αφορά την μετατροπή υπάρχοντος εγκαταλελειμμένου κτιρίου  σε Κέντρο Μελέτης Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, με σκοπό την ανάδειξη της ιστορίας του νησιού, των αρχαιολογικών μνημείων του, της ιδιαίτερης γεωλογικής εξέλιξής του και της ξεχωριστής σημασίας του ως βιότοπος και οικοσύστημα (περιοχή Natura 2000).

Στοχεύουμε σε ένα αυτόνομο ενεργειακά και φιλικό προς το περιβάλλον «πρότυπο» κτίριο, το οποίο θα αναβαθμίσει το νυν εγκαταλελειμμένο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα οίκημα. Το κτίριο χρησιμοποιήθηκε τελευταία φορά πριν από περίπου 15 χρόνια ως παρατηρητήριο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Στο κτίριο θα υπάρχει η δυνατότητα έκθεσης (π.χ. poster, ψηφιακή απεικόνιση) για την ιστορία, τη γεωλογία και για το βιότοπο του νησιού. Επίσης, προτείνεται να γίνει ήπιος και κατάλληλος φωτισμός ανάδειξης του κτιρίου.

Η πρόταση αυτή ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε έπειτα από επισκέψεις μας στην Τέλενδο, από συναντήσεις με τους υπεύθυνους του Δήμου, από διαδικτυακές συναντήσεις με τους υπεύθυνους του  «ΔΑΦΝΗ» και των coachμας, αλλά και από την συλλογική μας προσπάθεια. Η πλήρης  πρόταση θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του σχολείου μας σύντομα.

Το σλόγκαν μας είναι: Τα πτηνά φωλιάζουν σε κτίριο που όλοι θαυμάζουν,
το περιβάλλον και την ιστορία του νησιού αγκαλιάζουν.

Η ομάδα μας αποτελείται από τους μαθητές και μαθήτριες:

1. Φωτεινή Μαγκούλια

2. Αργυρώ Μαμουζέλλου

3. Σοφία Μαμουζέλλου

4.Σταυρούλα Μαύρου

5. Γεωργία Μουσελλή

6. Εμμανουήλ Νυστάζο

7. Θεοδοσία Οικονόμου

8. Μαρία Πιζάνια

και τους εκπαιδευτικούς : Σταματία Βόλου, Βασίλη Καλογεράκη και Ευαγγελία Πετρίδη.

Νοιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε το δίκτυο ΔΑΦΝΗ και ιδιαίτερα την ομάδα υλοποίησης του διαγωνισμού και τους καθοδηγητές μας, τους υπεύθυνους του Δήμου για την παραγωγική συνεργασία μας και τον διευθυντή του σχολείου μας για την στήριξη της προσπάθειας μας.

Ευχόμαστε  η πρόταση μας, με τα χαρακτηριστικά της στοιχεία, να αρχίσει να  υλοποιείται άμεσα και να γίνει ένα έργο που θα αγκαλιαστεί από τους κατοίκους της Τελένδου και όλους τους Καλυμνίους.

Αισθανόμαστε ότι η Τέλεντος είναι η θέση, η θωριά  που νοσταλγούν όλοι εκείνοι οι Καλύμνιοι, ιδιαίτερα οι ξενιτεμένοι, αφού αποτελεί για πολλούς και την πατρίδα των παιδικών τους χρόνων. Ας κλείσουμε με τα λόγια του καλύμνιου Γιάννη Γεράκη, 70 χρόνια πριν ( «Να ΄μουν πουλί να πέταγα») :

Να  ΄μουν  πουλί να πέταγα, να ΄χα αεροπλάνο

Κάθε αυγή θα πέρναγα απ΄το Νησί μου επάνω.

Με κάθε γλυκοχάραμα ν΄αλαφροκατεβαίνω,

Του θυμαριού το άρωμα να νοιώθω, να χορταίνω.

Τραβούμε Γαδουρόραχο, τον Γίγαντα Θεριόβραχο,

τη Τέλεντο αντικρύζω,

ομπρός μου λιμνοθάλασσα, παν τα μυαλά μου τα ΄χασα

το νου μου δεν ορίζω!

Κάτω απλώνονται οι Μυρτιές, τριγύρω θείες ομορφιές,

Πεντάμορφη κοιμάται

Κόρη μ΄ελληνικιά μορφή πα στης Τελέντου τη κορφή ,

Σιγά μην την ξυπνάτε!