Διάπλους Ικαρία – Ρόδος με καγιάκ

207

Η 12η μεγάλη αποστολή του South Evian Gulf team ξεκινά τον Ιούνιο, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος»

Oι κωπηλάτες του South Evian Gulf team, της ελληνικής ομάδας μαραθώνιων αποστολών με καγιάκ, Δρ Άγγελος Χριστοφίδης, Κωνσταντίνος Ντιλιακός, Ανδρέας Σανδαλής και Αντώνης Σωτηρόπουλος, ετοιμάζονται να διασχίσουν και πάλι το Αιγαίο με τα καγιάκ τους, αυτή τη φορά κωπηλατώντας από την Ικαρία μέχρι τη Ρόδο.

Μία ναυταθλητική και ερευνητική αποστολή 200 ναυτικών μιλίων, αφιερωμένη στην προστασία των θαλασσών.
Η 12η κατά σειρά μεγάλη αποστολή του South Evian Gulf team εκκινεί την Τρίτη 14 Ιουνίου 2022 από τον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας με προορισμό τη Ρόδο και εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 9-10 ημέρες, με ενδιάμεσες στάσεις σε Φούρνους, Πάτμο, Λειψούς, Λέρο, Κάλυμνο, Κω, Νίσυρο, Τήλο και Χάλκη.

Με κύριο μήνυμα της αποστολής «Αγαπάμε τη ζωή – Προστατεύουμε τη θάλασσα», οι αθλητές του SEGT καλούν άπαντες, πολίτες και θεσμικούς φορείς σε εγρήγορση και δράση για έναν από τους βασικότερους κινδύνους που απειλούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμη ζημιά στο υδάτινο περιβάλλον μας, τη ρύπανση από πλαστικά απορρίμματα. 


Τα πλαστικά και μικροπλαστικά αποτελούν ένα σύγχρονο και παγκόσμιο πρόβλημα θαλάσσιας ρύπανσης, με τα θαλάσσια θηλαστικά να αποτελούν τα πιο ευάλωτα είδη. Στη χώρα μας δεν είναι λίγα τα περιστατικά, όπου νεκρά δελφίνια ή φάλαινες έχουν εντοπιστεί σε παραλίες, με τεράστιες ποσότητες πλαστικών στο στομάχι τους.


Η αποστολή πλαισιώνεται και υποστηρίζεται από τρεις επιστημονικούς φορείς, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών “Πέλαγος”

Το ερευνητικό σκέλος της επιμερίζεται σε αντικείμενα που συνδέονται άμεσα με την προστασία των θαλασσών μας: την καταγραφή της συσσώρευσης μικροπλαστικών και μακροπλαστικών στην επιφάνεια της θάλασσας καθώς και την ιδιαίτερη σημασία της φωτογραφικής απεικόνισης των ραχιαίων πτερυγίων (ή και της ουράς στους φυσητήρες) των κητωδών για την καταγραφή και ταξινόμηση της παρουσίας θαλάσσιων θηλαστικών.


Κατά τη διάρκεια του διάπλου οι κωπηλάτες του SEGT θα συλλέγουν δείγματα από την επιφάνεια του νερού με τη χρήση κατάλληλου δειγματολήπτη για αναλύσεις μικροπλαστικών από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ. Ο δειγματολήπτης θα ρυμουλκείται από τα καγιάκ και τα δείγματα που θα συλλεχθούν, θα αποσταλούν στο εργαστήριο για επεξεργασία. Ταυτόχρονα, ένα τουλάχιστον καγιάκ θα έχει μόνιμα στο ντεκ φωτογραφική με τηλεσκοπικό φακό και GPS, ώστε να φωτογραφηθούν τυχόν θηλαστικά που θα βρεθούν στη ρότα των κωπηλατών.

Οι φωτογραφίες θα αποσταλούν στο Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» για καταχώρηση στο Εθνικό Αρχείο Παρατηρήσεων. Κάποιες από αυτές μάλιστα μπορεί να είναι πολύ σημαντικές, αν αφορούν σε κινδυνεύοντα ή σε σπάνια είδη. Yπάρχει περίπτωση να αναγνωριστούν σε αυτές φωτοταυτοποιημένα άτομα των οποίων η βιολογική ιστορία είναι γνωστή χρόνια ή και δεκαετίες πριν. 

Με αυτό τον τρόπο, σε φωτογραφίες πολίτη που τραβήχτηκαν στο Ιόνιο Πέλαγος το 1994, αναγνωρίστηκε νεογέννητο άτομο φυσητήρα, που η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» συνάντησε για πρώτη φορά το 2006 (12 χρόνια μετά) και συνέχισε να παρακολουθεί για πάνω από 20 χρόνια μετά τη γέννησή του στα ελληνικά πελάγη.


Μία τρίτη ερευνητική εργασία θα είναι ο εντοπισμός και η φωτογράφιση με στίγμα, μεγάλης συσσώρευσης πλαστικών, με τις φωτογραφίες να αποστέλλονται την ίδια μέρα στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με σκοπό τη δορυφορική επεξεργασία και την εξαγωγή συμπερασμάτων (ωκεανογραφική τηλεπισκόπηση). Η εξαγωγή ωκεανογραφικών συμπερασμάτων μέσω της τηλεπισκόπησης είναι ένα από τα απαραίτητα εργαλεία για την ανίχνευση πλωτών θαλάσσιων πλαστικών λόγω της εκτεταμένης κάλυψης περιοχής και της συχνής παρατήρησης.

Όλες οι καταγραφές θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα επιστημονικά πρωτόκολλα του ΕΛΚΕΘΕ, του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών και του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος.
Σκοπός των αθλητών είναι και η δημιουργία ντοκιμαντέρ για την αποστολή, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Παράλληλα, σε κάθε σταθμό της αποστολής οι Χριστοφίδης, Ντιλιακός, Σανδαλής και Σωτηρόπουλος θα έρχονται σε επαφή με μέλη των τοπικών κοινωνιών, μιλώντας για τους κινδύνους που απειλούν το θαλάσσιο οικοσύστημά μας.


Η φετινή αποστολή αποτελεί μία σύμπραξη ναυταθλητισμού, κοινωνίας και επιστήμης. Τα αποτελέσματά της θα συμπληρώσουν τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία, συνεισφέροντας στην καλύτερη κατανόηση του προβλήματος των πλαστικών στη θάλασσα και της έκθεσης σε αυτά των θαλάσσιων θηλαστικών.

Μετά από 11 χρόνια συνεχούς δράσης και μετά από 11 μεγάλες ναυτικές αποστολές που άφησαν το στίγμα τους στον χάρτη της ελληνικής ναυτικής ιστορίας, με κορυφαία εγχειρήματα το «Ελλάδα 1000 Μίλια», το “Non-Stop 100” και το «Ελλάδα – Ιταλία», το South Evian Gulf team συνεχίζει τον αγώνα του για το συλλογικό καλό μέσα από τους μεγάλους διάπλους του με καγιάκ, που από φέτος αποκτούν και μία ερευνητική-επιστημονική υπόσταση.


Όπως και στα προηγούμενα ναυταθλητικά εγχειρήματα, θα υπάρχει και φέτος η δυνατότητα παρακολούθησης της εξέλιξης της αποστολής ζωντανά, μέσα από την ιστοσελίδα της ομάδας: 
https://www.seviangt.gr/live-map/.

Υποστηρικτές της αποστολής:
Rebel Kayaks, Ναυτικός Όμιλος Ικαρίας

Δηλώσεις:
«Κάθε ναυτικό μίλι που διανύουμε και κάθε κουπιά μας είναι και μια φωνή αγωνίας για το μέλλον της ίδιας της ζωής στον πλανήτη μας. Για πρώτη φορά φέτος, η μεγάλη κωπηλατική αποστολή μας, ο διάπλους Ικαρία – Ρόδος, αποκτά και μία ερευνητική διάσταση, σε συνεργασία με σημαντικούς επιστημονικούς φορείς. Ο συνδυασμός των ναυτικών, αθλητικών και ερευνητικών καθηκόντων μας καθιστά τη φετινή αποστολή ένα απαιτητικό έργο.

Εικόνες, όμως, όπως αυτή του νεκρού ζιφιού που πρόσφατα εντοπίστηκε στη Ρόδο με πάνω από 15 κιλά πλαστικών στο στομάχι του, είναι εικόνες που, μετά το αρχικό σοκ και τη θλίψη, σε υποχρεώνουν να προσπαθήσεις, με όσες δυνάμεις διαθέτεις, να συμβάλλεις κι εσύ στην επίλυση αυτού του προβλήματος».

Δρ Άγγελος Χριστοφίδης
«Η φετινή αποστολή πρακτικά είναι… περσινή! Πρόκειται για το 2ο μέρος του Εύβοια – Ικαρία που ολοκληρώσαμε το 2021. Οι τελευταίες αποστολές της ομάδας έχουν ένα οικολογικό μήνυμα για την προστασία των θαλασσών, όμως η φετινή ξεχωρίζει. Η συνεργασία με καταξιωμένους επιστήμονες της Ελλάδας στο κομμάτι της παρακολούθησης της θαλάσσιας ζωής και ειδικότερα των θαλάσσιων θηλαστικών καθώς και της καταγραφής της μόλυνσης μέσω των πλαστικών και λοιπών απορριμμάτων θα περάσει ένα ηχηρό μήνυμα και θα αφυπνίσει τη συνείδηση όλων μας.

Ελπίζω σε μια μελλοντική ναυτική αποστολή της ομάδας, όπου δεν θα υπάρχει η ανάγκη για καταγραφή της θαλάσσιας ρύπανσης αλλά μόνο η παρακολούθηση και η καταγραφή του μεγαλείου της θαλάσσιας ζωής».

Κωνσταντίνος Ντιλιακός
Το φετινό ταξίδι αποτελεί τη συνέχεια του Εύβοια-Ικαρία του 2021. Από την Ικαριά 200 ναυτικά μίλια και 9 νησιά μας χωρίζουν από τον τελικό μας προορισμό, τη Ρόδο. Όσο μοναδικό ήταν το πρώτο σκέλος, της περσινής αποστολής, άλλο τόσο προμηνύεται και το τωρινό. Μας δίνεται και πάλι η ευκαιρία για λίγες μέρες να ζήσουμε την απόλυτη επαφή με το στοιχείο του νερού και να γνωρίσουμε νέους τόπους των Αιγαιοπελαγίτικων νησιών μας και νέους φίλους.

Αν και η διάσχιση του Αιγαίου με τόσο μικρά σκάφη και ίδιες δυνάμεις από μόνη της αποτελεί πρόκληση, το να προσθέσουμε και εμείς ένα μικρό λιθαράκι στις ενέργειες για την προστασία των θαλασσών συνδράμοντας τις έρευνες Ιδρυμάτων με τα μέσα που διαθέτουμε, δίνει μία νέα και συναρπαστική διάσταση στο εγχείρημα. Με απίστευτη ανυπομονησία, για μία ακόμη φορά, αναμένουμε τον απόπλου!».

Ανδρέας Σανδαλής
«Οι επιστημονικές αποστολές δεν μπορούν να καλύπτουν όλα τα νερά της Ελλάδας και ούτε όλες τις εποχές κάθε έτους. Έτσι υπάρχουν κενά γνώσης σε ότι αφορά τα ωκεανογραφικά δεδομένα. Αυτά τα κενά μπορούν να συμπληρώνουν παρατηρήσεις πολιτών, που ασχολούνται με την θάλασσα και είναι αριθμητικά πολύ περισσότεροι από τους επιστήμονες. Ο διάπλους Ικαρία – Ρόδος, η μεγάλη αποστολή μας, σε λίγες ημέρες ξεκινάει. Μια αποστολή που απαίτησε δεκάδες ώρες προετοιμασίας τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά. 


Μια ναυτική αποστολή που ενώνει την άθληση με την επιστήμη για ένα κοινό σκοπό, την προστασία των θαλασσών. Η θάλασσα, κινδυνεύει και εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι μπροστά σε αυτό το κίνδυνο. Γιατί η θάλασσα είναι η ανάσα μας, είναι το σπίτι μας, είναι η ίδια μας η ζωή. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά, εκ μέρους όλης της ομάδας, τον Αλέξανδρο Φραντζή (Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος»), τη Χριστίνα Ζέρη (ΕΛΚΕΘΕ) καθώς και τον Κωσταντίνο Τοπουζέλη (Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών) για την έμπρακτη και ουσιαστική υποστήριξή τους στην αποστολή»
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός