“Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι” για την αξιοποίηση των Θερμοπηγών Καλύμνου. Απόφαση «πατριωτικού» χαρακτήρα,να τις κρατήσει ο Δήμος. 

1054

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022 στις 7.00 το απόγευμα η συνεδρίαση  του Δημοτικού συμβουλίου Καλυμνίων, με μοναδικό θέμα συζήτησης  «Αξιοποίηση του ιαματικού φυσικού πόρου με την ονομασία «ΘΕΡΜΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ» του Δήμου Καλυμνίων, σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ.3β του Ν..4875/2021 (ΦΕΚ 250/Α/2021)».

Ένα τεράστιο θέμα αναπτυξιακού χαρακτήρα για το νησί που δυστυχώς ήλθε «στο πόδι» για να συζητηθεί στο Δημοτικό συμβούλιο, με μεγάλη καθυστέρηση, μόλις 20 ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία στις 23 Ιουνίου 2022, προκειμένου να αποφασίσουν οι Δήμοι που διαθέτουν Ιαματικές πηγές αν έχουν δυνατότητες  αξιοποίηση τους ή θα  τις παραχωρήσουν στη νεοσύστατη Εταιρεία “Ιαματικές Πηγές Ελλάδας ΑΕ”για διαχείριση , αξιοποίηση με επενδύσεις και εκμετάλλευση.

Το χειρότερο βέβαια είναι ότι ήλθε για συζήτηση χωρίς τη στοιχειώδη εισήγηση από το Δήμαρχο Δ.Διακομιχάλη

Οι αντιπολιτεύσεις αρκέστηκαν να ασκήσουν κριτική στις μεθοδεύσεις του Δημάρχου,  όμως “σύρθηκαν” τελικά να ψηφίσουν,ότι οι Θερμοπηγές  δεν πρέπει να παραχωρηθούν για αξιοποίηση στη νεοσύστατη Εταιρεία “Ιαματικές Πηγές Ελλάδας ΑΕ” αλλά να παραμείνουν στο Δήμο Καλυμνίων ο οποίος θα αναλάβει την αξιοποίηση τους εντός του χρονικού ορίου των 10 ετών που προβλέπει ο νέος νόμος.

Ήταν προφανές ότι οι αντιπολιτεύσεις σε καμιά περίπτωση δεν πείστηκαν, ούτε συμφωνούσαν με όσα έλεγε ο Δήμαρχος αλλά ήταν για αυτούς “μονόδρομος” να ψηφίσουν ώστε να μην παραχωρηθούν οι Θερμοπηγές για αξιοποίηση στην Εταιρεία “Ιαματικές Πηγές Ελλάδας ΑΕ”, φοβούμενοι ότι σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν αντιμέτωποι με τα “πολιτικά παιχνίδιᨔ Διακομιχάλη ,αφού θα ήταν “βούτυρο στο ψωμί του” για να εκτοξεύσει λαϊκίστικες κορώνες και κατηγορίες περί δήθεν ξεπουλήματος της Δημοτικής περιουσίας και της έλλειψης “πατριωτικής” συνείδησης.

Δυστυχώς πέρασαν 30 χρόνια και πλέον, που σταμάτησε η λειτουργία των Ιαματικών Πηγών Καλύμνου με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις.

 Αν και η αξιοποίηση των Θερμοπηγών Καλύμνου τα τελευταία 22 χρόνια φιγουράριζε στα προεκλογικά φυλλάδια όλων των Παρατάξεων και μάλιστα για την Παράταξη Διακομιχάλη  αποτελούσε “προεκλογική σημαία”, δυστυχώς συνεχίζουν να παραμένουν σε πλήρη εγκατάλειψη και αναξιοποίητες.

Και τι δεν έχουμε ακούσει όλα αυτά τα χρόνια από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, για Ιταλούς επενδυτές, για Γιαπωνέζους,για Κινέζους ,για πεντάστερα ξενοδοχεία ,για SPA για Κέντρα Ευεξίας, για μετατροπή της Καλύμνου σε Ιαματικό παράδεισο, για πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών που θα έρχονται στο νησί, για εκατοντάδες θέσεις εργασίας για Καλυμνιές και Καλύμνιους, για εκτόξευση οικονομικά της τοπικής αγοράς. Μάλιστα στο προεκλογικό λεξιλόγιο μπήκε και ο Θερμαλισμός!

Ήταν φυσικό με όσα ακούγαμε όλα αυτά τα χρόνια, να πιστεύαμε ότι ο Δήμαρχος του Θερμαλισμού, θα ήταν πανέτοιμος να κάνει μία τεκμηριωμένη, ουσιαστική και πειστική εισήγηση,να έχει έτοιμες λύσεις αξιοποίησης των Θερμοπηγών και να ανακοίνωνε, αν όχι ότι είναι έτοιμη, αλλά τουλάχιστον  δρομολογήθηκε η εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης όπως προβλέπει ο νέος νόμος, επενδυτικού σχεδίου του ιαματικού φυσικού πόρου, στην οποία θα περιγράφεται αναλυτικά το πρόγραμμα της επένδυσης, δίνονται στοιχεία για την τουριστική κίνηση της περιοχής και παρατίθενται οι προοπτικές βιωσιμότητας της επένδυσης.

Αντί αυτού, είδαμε ένα Δήμαρχο απροετοίμαστο, ένα Δήμαρχο που έδειχνε σαν να άκουγε για πρώτη φορά το θέμα της αξιοποίησης των Θερμοπηγών, μετά τη δημοσίευση του νόμου πριν 6 μήνες, ένα Διακομιχάλη να αμπελοφιλοσοφεί,να φλυαρεί με ανούσιες αναφορές, να χρησιμοποιεί παιδαριώδη επιχειρήματα  και αστείες δικαιολογίες .

Μία θλιβερή, απογοητευτική παρουσία Διακομιχάλη. Αποδείχθηκε ότι αυτά που έλεγε προεκλογικά εδώ και 22 χρόνια από τα μπαλκόνια, δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αλλά  βρισκόντουσαν μόνο στο “προεκλογικό μυαλό” του το γεμάτο όπως αποδεικνύεται  με “τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα”

Κλείνοντας να αναφέρουμε τι σημαίνει η ομόφωνη απόφαση που λήφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο περί της αξιοποίησης του ιαματικού φυσικού πόρου και των εγκαταστάσεων που συνέχονται μ’ αυτόν και οι υποχρεώσεις που απορρέουν για το Δήμο Καλυμνίων σύμφωνα με το νέο νόμο:

Μετά την έκδοση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου περί αξιοποίησης με μέριμνα του Δήμου Καλυμνίων θα πρέπει να υποβάλει στην Ι.Π.Ε.“Ιαματικές Πηγές Ελλάδας ΑΕ”εντός τεσσάρων (4) ετών από την έκδοση της απόφασης αυτής, οικονομοτεχνική μελέτη επενδυτικού σχεδίου του ιαματικού φυσικού πόρου, στην οποία περιγράφεται αναλυτικά το πρόγραμμα της επένδυσης, δίνονται στοιχεία για την τουριστική κίνηση της περιοχής και παρατίθενται οι προοπτικές βιωσιμότητας της επένδυσης. Τα έργα αξιοποίησης ολοκληρώνονται μέσα σε προθεσμία δέκα (10) ετών από την έκδοση της ως άνω αναφερόμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου περί αξιοποίησης

Δηλαδή σε 10 χρόνια αν όλα πάνε καλά,θα αξιοποιηθούν οι Θερμοπηγές Καλύμνου με ευθύνη του Δήμου. Μέχρι τότε υπομονή. Ή όπως λέμε και στον τίτλο μας «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι»
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός