Γιατί το όνομα Σακελλάρης στην Κάλυμνο εορτάζεται του Αγίου Παντελεήμονα.

3329

Στο νησί της Καλύμνου είναι γνωστό ότι το όνομα Σακελλάρης,που είναι ευρύτατα διαδεδομένο, εορτάζεται στις 27 Ιουλίου του αγίου Παντελεήμονα.

Γιατί όμως;

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και γένι
Σακελλάρης Καμπούρης

Την εξήγηση μας τη δίνει με ανάρτηση του ο καλός φίλος Σακελλάρης Καμπούρης στην οποία αναφέρει:

Ο Σακελλάριος της αυτοκρατορίας είχε, πολύ αυξημένες και εκτεταμένες, αρμοδιότητες, αφού ήταν υπεύθυνος επί της σακέλλης, δηλαδή του αυτοκρατορικού (δημοσίου, θα λέγαμε σήμερα) ταμείου, με ευθύνη τη συγκέντρωση και διάθεση πόρων. Ενώ, ως εκκλησιαστικό αξίωμα –γιατί υπήρχε και σακελλάριος επί εκκλησιαστικών– ήταν επικεφαλής του ταμείου της Μεγάλης Εκκλησίας της Βασιλεύουσας, δηλαδή της Αγίας Σοφίας και υπεύθυνος της πατριαρχικής σακέλλης, όπου φυλάσσονταν έγγραφα που πιστοποιούσαν περιουσιακά δικαιώματα του Πατριαρχείου.αξιωματούχος του βυζαντινού κράτους, επίσημος ταμίας των βασιλικών χρημάτων.Κάτι ως θησαυροφύλακας. Αξιώμα φωτιά και λαύρα δηλαδή!Τιτλος που υπάρχει ακόμα και αποδίδεται και στις μέρες μας….

Τώρα,η Κάλυμνος,η ιδιαίτερη πατρίδα μου,ήταν μία απο τις Εξαρχείες του Βυζαντίου,με αποτέλεσμα,στα χρόνια που πέρασαν,μερικά ονόματα ή και τίτλοι από εκείνη την εποχή,να παραμείνουν σαν σημερινά ακόμα ονόματα {π.χ.Σακελλάριος,Πανορμίτης(Παλεριμιώτης),Νομικός,Νικήτας, Φωκαϊνα=γυναίκα του Φωκά, Καστροβακίνα(Βακίνα)=γυναίκα του κάστρου, Νομική, Νικητάδαινα, Γραμματική, Σκευοφύλακας,Καλοτίνα,Μικές κ.α.}

Στην Κάλυμνο,υπάρχει η θαυματουργή εικόνα του Αη Παντελεήμονα,που είναι μαζί με τον Αη Νικόλα και τον Αη Σάββα τον Καλύμνιο,οι αγαπημένοι άγιοι του νησιού μου!

Ο Αη Παντελέμονας λοιπόν,διετέλεσε ως σακελλάριος του Πατριαρχείου ως τίτλος,γι αυτό,οι έχοντες το όνομα Σακελλάριος,στην Κάλυμνο,γιορτάζουν στις 27 Ιούλη την ημέρα γιορτής του πολιούχου μας Αη Παντελέμονα!

(αυτά,επειδή αρκετοί φίλοι με έχετε ρωτήσει για το όνομα μου και εάν εορτάζει κάποια μέρα,μαζύ με κάποιον άγιο.) Χρόνια άπειρα στο νησάκι μου λοιπόν!

Σακελλάρης Καμπούρης