Απολογισμός Επάρχου Μ.Μουσελλή των Πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε το Επαρχείο με αποκορύφωμα την αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Γέροντα (video)  

286

Ένα σύντομο απολογισμό των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε το Επαρχείο Καλύμνου, έκανε ο Έπαρχος Μανώλης Μουσελλής μιλώντας στο kalymnos-news.gr.

H θεματολογία των εκδηλώσεων εστιάστηκε και ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια εθνικής και ιστορικής  μνήμης της καταστροφής της Σμύρνη,αλλά και στην συμπλήρωση 198 χρόνων από τη Ναυμαχία του Γέροντα.

Εκδηλώσεις ποιοτικές που παρακολούθησε αρκετός κόσμος, με αποκορύφωμα την αναπαράσταση της ναυμαχίας του Γέροντα.

 Οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Επαρχείο, κατά χρονολογική σειρά που παρουσιάστηκαν είναι:

1. Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022, στις 9.00 το βράδυ, στην Πλατεία Χριστού, μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Εκεί που η πέτρα μαύρισε, ανθίσαν μενεξέδες» από το γνωστό τραγουδιστή Γεράσιμο Ανδρεάτο,  σε κείμενα του Μάκη Ψαραδέλλη, βασισμένη σε αυθεντικές μαρτυρίες προσφύγων από την Σμύρνη.

Στο ρόλο της Μνήμης, η Ελένη Καρακάση από τις «Μέλισσες» η οποία έχει επιμεληθεί και την σκηνοθεσία της παράστασης.

2. Σάββατο 6 Αυγούστου 2022 τα εγκαίνια της Έκθεση Φωτογραφίας, εγγράφων και αντικειμένων, με τίτλο «Η Κάλυμνος εν Μικρά Ασία» 

Η ενδιαφέρουσα αυτή Έκθεση για τα 100 χρόνια μνήμης του Μικρασιατικού Ελληνισμού,θα φιλοξενηθεί  στο Ισόγειο του Επαρχιακού μεγάρου Καλύμνου, στην Αίθουσα του δικαστηρίου, που άνοιξε τις πύλες της, το Σάββατο 6 Αυγούστου. Η διάρκεια της ήταν μέχρι και χθες 9 Σεπτεμβρίου 2022

Μία Έκθεση για τις σχέσεις της Καλύμνου με την Ανατολή (αρχές 20ου αι),τη συμμετοχή στην Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή (1919-1922), τους πρόσφυγες και την αντιμετώπισης τους.

Mία έκθεση ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, που συνδιοργανώνουν το Επαρχείο  Καλύμνου,με το  ΝΕΟΚΛΑΣΣΙΚΟ με πλούσιο και σπάνιο υλικό, με ιστορικά ντοκουμέντα ,φωτογραφίες και έγγραφα που ετοίμασαν με πολύ προσωπική δουλειά ο ιδιοκτήτης του Μιχάλης Κυράννης  σε συνεργασία με το Νικόλα Κουτελλά.

3. Παρασκευή 12 Αυγούστου ,στην Πλατεία Επαρχείου(μπροστά από το Επαρχιακό μέγαρο) Συναυλία με Μικρασιατικά τραγούδια από το Συγκρότημα των Αδελφών Κυράννη.

4. Σάββατο 13 Αυγούστου 2022 στο Ανοιχτό Θέατρο Χώρας Καλύμνου. Μουσικοχορευτική Εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων με το Αναγνωστήριο Καλύμνου και συνδιοργάνωση και Χορηγία από το Επαρχείου Καλύμνου.

Επίσης ο ‘Επαρχος αναφέρθηκε σε 2 αθλητικές εκδηλώσεις στις οποίες το Επαρχείο ήταν χορηγός, το 3Χ3 τουρνουά μπάσκετ που έγινε στην πλατεία πίσω από το Λιμεναρχείο και οι πανευρωπαϊκοί αγώνες τένις, κάτω των 12 ετών, που διεξάγονται αυτή την περίοδο

Στη συνέχεια ο Έπαρχος έκανε αναφορά σε εκδηλώσεις που έγιναν στα άλλα νησιά της ΠΕ Καλύμνου και το Επαρχείο ήταν συνδιοργανωτής και χορηγός

Ο Έπαρχος Μανώλης Μουσελλής έκλεισε τον απολογισμό με αναφορά στην εντυπωσιακή αναπαράσταση της ναυμαχίας του Γέροντα στο λιμάνι της Καλύμνου με την πυρπόληση της “Οθωμανικής ναυαρχίδας” την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022. Τέλος ευχαρίστησε τους χορηγούς των εκδηλώσεων και όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση των εκδηλώσεων

Δείτε αναλυτικά τα όσα είπε ο Έπαρχος Μανώλης Μουσελλής στο video που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαϊλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς.

9-9-2022 Ο Έπαρχος Καλύμνου για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που έγιναν το καλοκαίριΣάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός