Γυάρος: Ως προστατευόμενη η θάλασσα γέμισε ψάρια-Μόλις έγινε άρση απαγόρευσης, αλιευτικά από Πειραιά έως την Κάλυμνο έσπευσαν στην περιοχή και… αλίευσαν τα πάντα!  

714

Θα μπορούσε να είναι μια ιστορία επιτυχίας. Η μεγάλη και συστηματική προσπάθεια ετών για την προστασία της Γυάρου απέδωσε καρπούς, καθώς η θάλασσα «γέμισε» και πάλι με ψάρια, περισσότερα και μεγαλύτερα. Αυτό, όμως, που επετεύχθη μέσα σε μια πενταετία, γκρεμίστηκε μέσα σε λίγες ημέρες. Αρκούσε μια απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, να αρθεί η απαίτηση άδειας για την αλίευση στη ζώνη γύρω από το νησί: αλιευτικά από τον Πειραιά έως την Κάλυμνο έσπευσαν στην περιοχή και… αλίευσαν τα πάντα. Η δυσάρεστη κατάληξη ενός τόσο επιτυχημένου πειράματος δείχνει την ανάγκη αυστηρότερης προστασίας των λιγοστών θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών της χώρας.

Να σημειώσουμε ότι από το 2019 η θαλάσσια περιοχή σε ακτίνα τριών μιλίων γύρω από τη Γυάρο έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενη.

 Επικεφαλής του προγράμματος ήταν η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, η οποία, εκτός των άλλων, δημιούργησε και ένα σύστημα επιτήρησης της περιοχής με χρήση ραντάρ, καμερών και drone. Με τη συνδρομή του συστήματος αυτού και του Λιμενικού, την τελευταία πενταετία τα περιστατικά παράνομης ερασιτεχνικής αλιείας μειώθηκαν κατά 55% και επαγγελματικής αλιείας κατά 85%. Χθες, το WWF έδωσε στη δημοσιότητα μελέτη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) σχετικά με τη θαλάσσια βιοποικιλότητα της περιοχής το 2018-2021. Τα αποτελέσματά της ήταν όντως εντυπωσιακά: καταγράφηκαν 83 είδη ψαριών, έναντι 61 σε γειτονικές περιοχές εκτός της προστατευόμενης περιοχής, ενώ τα 24 από τα 36 είδη που αλιεύτηκαν ήταν πολύ μεγαλύτερα εντός της προστατευόμενης περιοχής.

Τον Απρίλιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανανέωσε για ακόμη ένα έτος τη διάρκεια ζωής της προστατευόμενης περιοχής  αλλά ταυτόχρονα, κατάργησε την υποχρέωση ειδικής άδειας για την αλιεία στη Γυάρο. Όταν την 1η Ιουνίου ξεκίνησε η περίοδος αλιείας, την πρώτη ημέρα πήγαν επτά σκάφη. Τη δεύτερη ήταν 17. Κάθε σκάφος αλίευε 100-500 κιλά την ημέρα. Το αποτέλεσμα ,δεν έμεινε τίποτα.

Είναι σαν να έβαζαν χρήματα στην τράπεζα για πέντε χρόνια και να τα “σήκωσαν” όλα σε ένα βράδυ»

ΠΗΓΗ: Από δημοσίευμα του Γιώργου Λιάλιου στην kathimerini.gr