Ο Έπαρχος Μ. Μουσελλής «αδειάζει» τον Πρόεδρο του ΔΣ Ν.Γαβαλά για τα ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα-Είναι αρμοδιότητα του Δήμου Καλυμνίων.(video)

1165

Με αφορμή χθεσινή συνέντευξη του Προέδρου του ΔΣ Καλυμνίων Νικολάου Γαβαλά στο kalymnos-news.gr στην οποία ανέφερε ότι την ευθύνη των ανεπιτήρητων αιγοπροβάτων την έχει αποκλειστικά ο Έπαρχος και το Επαρχείο, ο Έπαρχος Μανώλης Μουσελλής ζήτησε να δώσει απαντήσεις.

Σήμερα Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022 το πρωί, ο Έπαρχος ΠΕ Καλύμνου Μανώλης Μουσελλής μας κάλεσε στο Γραφείο του στο Επαρχείο και σε συνέντευξη που μας παραχώρησε έδωσε απαντήσεις “αδειάζοντας” το Νικόλαο Γαβαλά χαρακτηρίζοντας ανακριβείς τις  δηλώσεις του που έκανε για τα ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα, ότι «Είναι κάτι που δεν αφορά το Δήμο. Είναι της αρμοδιότητας του κ. Επάρχου»

Ο Μανώλης Μουσελλής ξεκινώντας τη συνέντευξη του είπε:

Σας κάλεσα και είναι Σάββατο πρωί και έχει σημασία αυτό, γιατί έπρεπε να δώσουμε κάποιες  απαντήσεις ,γιατί οι ανακρίβειες δεν πρέπει να περπατάνε. Θα μπορούσαμε να περιμένουμε τη Δευτέρα να τα πούμε, αλλά καλό είναι τα σταματάμε κάπου τα πράγματα και έτσι οι ανακρίβειες του κ. Γαβαλά του Προέδρου του ΔΣ καλό είναι να σταματήσουν. Θα πούμε κατά λέξη τι είπε ο κ. Γαβαλάς και να διευκρινίσουμε ότι μιλάμε για ανεπιτήρητα ζώα(που έχουν ιδιοκτήτες) και όχι για ελευθέρας βοσκής που είπε.

 Στη συνέχεια ο Έπαρχος διάβασε επακριβώς τα όσα δήλωσε ο Ν.Γαβαλάς στο kaymnos-news.gr και παραθέτουμε παρακάτω:

 “Είναι κάτι που δεν αφορά το Δήμο. Είναι της αρμοδιότητας του κ. Επάρχου,ο οποίος διαθέτει αυτή τη στιγμή και κτηνίατρο και δασική Υπηρεσία ,διαθέτει δηλαδή όλα αυτά τα όργανα που θα έπρεπε να επιληφθούν. Γιατί τώρα ο Έπαρχος μέχρι στιγμής δεν ασχολήθηκε, ,παρόλο ότι κατά καιρούς γίνεται μία συζήτηση για το θέμα της ζημιάς που προκαλεί αυτή η ελεύθερη κατσίκα ,δεν είναι μόνο το τροχαίο που προκάλεσε και δεν είναι μόνο στην περιοχή εκείνη, είναι και στο δρόμο στο Βαθύ και παντού. Να απευθυνθείτε λοιπόν στον κ. Έπαρχο και να ενεργοποιηθεί και αυτός προς αυτή την κατεύθυνση”.

 Ο Έπαρχος απαντώντας σε αυτές τις δηλώσεις του Ν.Γαβαλά ήταν αιχμηρός και αυστηρός λέγοντας μεταξύ άλλων :

1. Ποιός είπε στον κ. Γαβαλά ότι το Επαρχείο διαθέτει Κτηνίατρο και δασική Υπηρεσία.

Κτηνίατρο δεν έχουμε και εκκρεμεί η πρόσληψη του , πρώτη ανακρίβεια. Δεύτερη ανακρίβεια του κ. Γαβαλά Προέδρου ΔΣ, ότι το Επαρχείο διαθέτει Δασική Υπηρεσία. Δεν γνωρίζει ο κ. Γαβαλάς ότι απλά φιλοξενούμε το Γραφείο της Δασικής Υπηρεσίας στο κτίριο του Επαρχείου ,όπως και το Ειρηνοδικείο ,το ΚΕΠ και δεν αποτελούν Υπηρεσίες του.Η Δασική Υπηρεσία μέχρι πρότινος ήταν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και τώρα απευθείας στο Υπουργείο Εσωτερικών.Δεν το γνωρίζει ο κ. Γαβαλάς και θεωρεί ότι ανήκουν στο Επαρχείο;

2,Στην ερώτηση του Ν.Γαβαλά,  Γιατί τώρα ο Έπαρχος μέχρι στιγμής δεν ασχολήθηκε; ο Μανώλης Μουσελλής απάντησε:

Πως να ασχοληθώ με το θέμα έχω αρμοδιότητες; Αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζει τη Νομοθεσία ο κ. Γαβαλάς.

Στη συνέχεια ο Έπαρχος διάβασε από το σχετικό άρθρο 17 του Ν 4056/2012 για τη διαχείριση Ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων που παραθέτουμε αυτούσιο παρακάτω και που ρητά ορίζει ότι την αρμοδιότητα και την ευθύνη την έχουν οι Δήμοι

Επίσης ο Έπαρχος αναφέρθηκε σε πρόσφατα έγγραφα άλλων νησιών της Δωδεκανήσου Κω, Ρόδου, Καρπάθου, όπου οι Δήμοι προβαίνουν στη σύσταση των προβλεπόμενων Επιτροπών που απορρέουν από το άρθρο 17 του Ν 4056/2012

Ολοκληρώνοντας ο Έπαρχος Μανώλης Μουσελλής είπε:

Ο πρόεδρος του ΔΣ με πόση ευκολία λοιπόν μεταθέτει ευθύνες στον Έπαρχο και να λέει ότι δεν έχει καμιά δουλειά ο Δήμος; Είναι όλα σαφέστατα ,σε κάθε παράγραφο αναφέρει και το Δήμο ο σχετικός νόμος.

Παρόλα ταύτα, εμείς είμαστε εδώ ,φτάνει ο καθένας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Όταν ρίχνουμε ευθύνες η μία Υπηρεσία στον άλλη ,τι θα κάνει ο πολίτης; Εμείς λέμε ελάτε να δούμε το θέμα. Αποδεχθείτε ότι είναι δική σας αρμοδιότητα κι εδώ είμαστε.

Είναι Πρόεδρος του ΔΣ και λέει ότι δεν είναι δική τους αρμοδιότητα και είναι του Επάρχου; Σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενημέρωση. Το θέμα δεν είναι ότι δεν γνωρίζω . Το θέμα είναι ότι μεταφέρεις τις ευθύνες σε άλλη αρχή. Πολύ πιό τίμιο να πεις ότι δεν γνωρίζω , δεν ξέρω και θα δω και θα μάθω και θα σας απαντήσω.Όχι οτι φταίει ο γείτονας. 

Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι ο σχετικός Ν 4056/2012 δημοσιεύτηκε την περίοδο, που πάλι Δήμαρχος ήταν ο Δ.Διακομιχάλης και Πρόεδρος του ΔΣ ο Νικόλαος Γαβαλάς

Δείτε αναλυτικά όλα όσα είπε ο Έπαρχος Μανώλης Μουσελλής στο video που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαϊλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς

Ο Έπαρχος Μ. Μουσελλής «αδειάζει» τον Πρόεδρο του ΔΣ Ν.Γαβαλά για τα ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα.