Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας για την αντιπλημμυρική προστασία της Καλύμνου (video)  

422

Στην Κάλυμνο βρέθηκε, την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022, για μία ακόμη φορά, ο γνωστός καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Τμήμα Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Αυτή τη φορά, για την παρουσίαση στο ΔΣ Καλυμνίων του περιεχομένου σχεδίου προγραμματικής σύμβασης για την εκπόνηση του Ερευνητικού Προγράμματος με τίτλο: «ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΡΩΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΚΑΛΥΜΝΟ» για το οποίο ήταν εισηγητής.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, είχαμε την ευκαιρία να ρωτήσουμε τον Ευθύμιο Λέκκα να μας πει σε τι θα αφορά το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα, με τον “περίπλοκο” τίτλο και αν θα  υπάρξει πρόβλεψη για την αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος με τα βρόχινα νερά στον εμπορικό δρόμο στην Πόθια.

Ο Ευθύμιος Λέκκας μας διευκρίνισε ότι ο “περίπλοκος” αυτός τίτλος, αποτυπώνει την ουσία της μελέτης. Πρέπει όπως είπε να γίνουν  δράσεις για τη διακινδύνευση. Δηλαδή στο τι περιμένουμε να γίνει σε ένα πλημμυρικό φαινόμενο. Ενώ εξήγησε το τι σημαίνουν οι όροι της διακινδύνευσης και της τρωτότητας.

Αναφορικά για το πρόβλημα στον εμπορικό δρόμο ανέφερε ότι, η αίσθηση που έχουμε είναι ότι πρέπει να “πιάσουμε” τα νερά πιό νωρίς. Πριν έλθουν στην πόλη, για να μειώσουμε , την ταχύτητα της άφιξης και το ποσοστό .Αυτά όλα και ο κίνδυνος , η τρωτότητα και η διακινδύνευση τίθενται σε νέες βάσεις. Οι βάσεις που μας υποδεικνύει η κλιματική κρίση . Άλλα υπολογίζαμε και άλλα ήλθαν.

Στο ερώτημα με τα βρόχινα νερά στον εμπορικό δρόμο και αν αντιμετωπιστεί σύντομα, ανέφερε ότι κάνοντας τη μελέτη σίγουρα και βρίσκοντας μικρά ποσά, δεν χρειάζονται μεγάλα και θα κάνουμε έργα που πραγματικά θα μειώσουν την έκταση του φαινομένου.

Δείτε αναλυτικά τα όσα είπε ο Ευθύμιος Λέκκας, στο video που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαϊλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς

20-9-2022 Δηλώσεις του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα