Στην Κάλυμνο συνεργείο της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ZDF για γυρίσματα ντοκιμαντέρ με τίτλο “Mare Nostrum – το μέλλον της Ευρώπης αποφασίζεται και στην Μεσόγειο”   

1770

Στην Κάλυμνο βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες συνεργείο της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ZDF.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του kalymnos-news.gr, το συνεργείο προέβη σε γυρίσματα στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ δύο επεισοδίων 50 λεπτών έκαστο,  για την Δυτική και Ανατολική Μεσόγειο με τίτλο “Mare Nostrum – το μέλλον της Ευρώπης αποφασίζεται και στην Μεσόγειο” 

 Η Κάλυμνος επιλέχτηκε ως το  ελληνικό νησί με τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο και σημαντική ήταν η συμβολή του Προέδρου του Αλιευτικού Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας Καλύμνου Μανώλη Κουλλιά που ο ίδιος και το σκάφος του, συμμετείχε και στα γυρίσματα.

Τα γυρίσματα εστίασαν αφενός στην μεγάλη παράδοση  των ψαράδων και στις τεχνικές τους, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες αλιείς  λόγω της κλιματικής αλλαγής που ευθύνεται π.χ. για εισβολικά είδη όπως ο λαγοκέφαλος. 

Αφετέρου το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να μεταφέρει στον Γερμανό τηλεθεατή την συνεχόμενη, κλιμακούμενη και πέραν κάθε νομιμότητας  απειλή της Τουρκίας προς τους κατοίκους των Ελληνικών νησιών. 

Φυσικά θα δείξει το αυτονόητο, δηλ. την Ελληνικότητα αυτών των νησιών όπως της Καλύμνου, αλλά και την απτόητη στάση των κατοίκων με την αφοσίωση στον Ευρωπαϊκό και χριστιανικό πολιτισμό.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί από τη Δημόσια γερμανική τηλεόραση ZDF, αρχές Ιανουαρίου 2023