Συνέντευξη με τον πρέσβη ε.τ Νίκο Κανέλλο με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, από τα πανέμορφα Λινάρια. (video)

402

Στην Κάλυμνο βρίσκεται, ο Πληρεξούσιος Υπουργός Α’ τάξης επί τιμή Νικόλαος Κανέλλος,φιλοξενούμενος του γνωστού Καλύμνιου γλύπτη Σακελλάρη Κουτούζη.

Σήμερα Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022, το πρωί, είχαμε την τιμή και τη χαρά να συνομιλήσουμε με το Διπλωμάτη και Καλλιτέχνη Νικόλαο Κανέλλο. Μας παραχώρησε μία  άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη, από την πανέμορφη παραλία στα Λινάρια Καλύμνου και με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Με τις αστείρευτες γνώσεις ,την ιδιαίτερη κατάρτιση, την τεράστια του εμπειρία στο διπλωματικό σώμα, με μία μεγάλη διπλωματική πορεία σε διάφορες Χώρες και μάλιστα σε εποχές μεγάλων ιστορικών αλλαγών και μεταβολών,παράλληλα με την ευαισθησία του καλλιτέχνη που διαθέτει, με ένα χειμαρρώδη,ουσιαστικό κι ευχάριστο λόγο κυριολεκτικά μας καθήλωσε.

Ξεκίνησε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την 39χρονη πορεία του στο διπλωματικό Σώμα και αναφέρθηκε στις θέσεις και στις Χώρες που υπηρέτησε. Μία πετυχημένη πορεία 39 χρόνων στη διπλωματία γυρνώντας σε Χώρες τριών Ηπείρων. Όπως χαρακτηριστικά μας λέει ” Είχα μια ευτυχή πορεία και τι λέω έτσι γιατί η προσδοκία μου ήταν να υπηρετήσω την Πατρίδα μου και βέβαια θα προτιμούσα να το έκανα αυτό , όπως και έγινε ,μέσα από τη διπλωματία,παρά μέσα από την πολιτική και είμαι σαφής γι’ αυτό”

Συνεχίζοντας ο Νίκος Κανέλλος είπε, ότι πάντα ,σε όλες τις Χώρες, αυτό που έβλεπε και αξιολογούσε ήταν πόσο έτοιμοι ήμασταν να αναδείξουμε τις αρετές της Ιστορίας μας. Αυτό που τον ενδιέφερε και τον ενδιαφέρει και τώρα κι εδώ στην Κάλυμνο ,είναι να δούμε και να αναδείξουμε πόσο έχουμε συνειδητοποιήσει,πόσο μεγάλη ιστορία έχουμε πίσω μας και επίσης ποιά είναι η ταυτότητα μας.

Σε άλλο σημείο, ο εμπειρότατος διπλωμάτης μίλησε για την αξιοκρατία που πρέπει να υπάρχει .Επίσης αναφερόμενος στη διπλωματία, είπε, ότι εκτός τις καλές σχέσεις, τις γνώσεις, τα συμφέροντα,διπλωματία είναι η ευτυχής κατάληξη των αντιλήψεων και το στόχων που έχεις. Στη διπλωματία πρέπει να είναι ευδιάκριτοι, διεκδικητικοί και αναγνωρίσιμοι οι στόχοι.

Απαντώντας σε άλλο ερώτημα για τις δυνατότητες των Ελλήνων διπλωματών είπε:Τα καταφέρνουμε παντού. Νομίζω έχουμε τους καλύτερους διπλωμάτες, τους καλύτερους γιατρούς, τους καλύτερους δικηγόρους ,τους καλύτερους αξιωματικούς,αυτό που δεν έχουμε είναι,όλοι αυτοί να συνεργαστούν σε ένα πλαίσιο που θα πρέπει να είναι αντιγραφειοκρατικό και αξιοκρατικό.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Βέβαια από τη συζήτηση δεν έλειψε και το ερώτημα για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Νίκος Κανέλλος είπε: Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι σε ένα ακριτικό νησί όπως η Κάλυμνος. Δεν είναι τυχαία η επιλογή μου να έλθω σε μία περίοδο που γίνονται όλα αυτά που γίνονται. Πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε ένα καλό παράδειγμα θάρρους και σωστής πορείας στις αντιλήψεις μας για τις εξωτερικές σχέσεις. Ήθελα επίσης να πω ότι η Τουρκία θα είναι ένας μόνιμα εγκαταστημένος γείτονας και θα πρέπει να δούμε ποια θα είναι η πορεία των σχέσεων και ποια θα είναι η δική μας στρατηγική.Μας δίνονται τεράστιες ευκαιρίες αυτή τη στιγμή. Μετά την απελευθέρωση του εμπάργκο από τους Αμερικανούς στα οπλικά συστήματα της Κύπρου και μετά από πολλές άλλες συγκυρίες ,η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει αναγνωρίσιμους στόχους και κατά τη δική μου εκτίμηση διεκδικητικούς στόχους . Η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσει, αυτά που δεν τα ξέρει ο μαθητής του Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο. Αν τον ρωτήσετε ποιοι είναι οι στόχοι της Ελλάδας,θα τους πει με δυσκολία. Πρέπει να τους πει με θάρρος κουράγιο και εδώ μας δίνεται μια τεράστια ευκαιρία να αναπτύξουμε μία πιο διεκδικητική και αναγνωρίσιμη πολιτική.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΚΑΛΥΜΝΟ- ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ

Στη συνέχεια ο Νίκος Κανέλλος αναφέρθηκε στις σχέσεις τους με την Κάλυμνο και με τις Καλλιτεχνικές του ενασχολήσεις. Ζωγραφική,μουσική, συγγραφή βιβλίων.

Δείτε όλη την ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο video που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαϊλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς. Επίσης στη συνέχεια παραθέτουμε το πλούσιο βιογραφικό του Νίκου Κανέλλου

21-9-2022 Συνέντευξη με τον Πρέσβη ε.τ. Νικόλαο Κανέλλο

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στην Λάρισα Θεσσαλίας στις 5.7.1954

Καταγωγή Άγραφα (Ρεντινα) Λεχωνια – Μακρυνιτσα (Βόλος) Μόνιμος κάτοικος Αμπελακίων Τέμπη

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο 192-1976

Πτυχίο Άριστα 9 και 6/12. Υπότροφος επί 4 ετια Συγκλήτου και ΙΚΥ.

Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές DEA Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο στη Νομική του Πανεπιστημίου της NICE στη Γαλλία Παράλληλα και στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ανώτατων Διεθνών Σπουδών Υπηρέτησε την Στρατιωτική του θητεία στο Στρατό Ξηράς (Έβρος και Αθήνα) 1979-1981.

Διπλωματικό Σώμα ΥΠΕΞ Εξετάσεις Σεπτ 1981.

Υπηρεσία ΕΕ και μέλος της πρώτης ομάδες Ελληνικής Προεδρίας το 1983.

1984-1986 Δνση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο ΥΠΕΞ

1986-1990 ΜΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

1990-1993 Α ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΑΛΒΑΝΙΑ

1993-1996 Γεν Πρόξενος της Ελλάδος στο ΧΙΟΥΣΤΟΝ ΤΕΞΑΣ ΗΠΑ 1995 απόσπαση Γεν Συν ΟΗΕ και Πρεσβεία Ουάσιγκτον

1996-1997 Γενικός Πρόξενος στο Αργυροκαστρο

1997-2000 Γενικός Πρόξενος στη Βαρκελώνη

2001-2002 Υποδντης Δ1 Δνσης ΥΠΕΞ

2002-2004 Σύμβουλος Πρεσβείας στη ΧΑΓΗ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

2005-2008 Γραφείο Συνδέσμου Πρεσβυς στην Πριστινα Κόσοβο

2008-2013 Πρέσβης στη Μπρατισλάβα ΣΛΟΒΑΚΙΑ

2014 Α9 Δνση ΥΠΕΞ

2014-2017 Πρέσβυς στο Βιετνάμ 2017

Πρέσβυς στο Αζερμπαιτζαν Δημοσίευσε δεκάδες άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά Διαλέξεις σε Πανεπιστήμια ΗΠΑ, Κόσοβο, Βιετνάμ, Βαρκελώνη, Σλοβακία, Αζερμπαιτζαν Βραβεύτηκε με πολλά βραβεία και διακρίσεις στη λογοτεχνία και στη ζωγραφική Παράσημο Ανώτατου Ταξιάρχη Προέδρου Δημοκρατίας Παράσημο Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών Γαλλικής Δημοκρατίας . Συμμετείχε σε 22 εκθέσεις ζωγραφικής στον κόσμο,

Συγγραφέας δυο πολιτικών μυθιστορημάτων έκδοση ΙΑΝΟΣ 2012 και 2018

Μιλά Ισπανικά, Γαλλικά, Αγγλικά, Αλβανικά.

Πατέρας δυο κοριτσιών, ενός εγγονού και μιας εγγονής
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός