Το Πρόγραμμα εκδηλώσεων για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας-Προσωρινά μέτρα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην παραλιακή.

237

Με απόφαση του Λιμενάρχη Καλύμνου Αντιπλοιάρχου ΛΣ Θεόφιλου Τσαγκάρη αποφασίστηκε η λήψη προσωρινών μέτρων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων κατά μήκος της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Καλύμνου, για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εκδηλώσεων για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
Συγκεκριμένα:
Την 18-09-2022 και από ώρα 07:00 έως και το πέρας του εορτασμού, απαγορεύεται η στάση – στάθμευση από το ύψος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με την επωνυμία ‘’ΜΙΚΕΛ’’ έως και το ύψος του κτιρίου του Επαρχιακού Μεγάρου και από τις δύο πλευρές του δρόμου, ενώ απαγορεύεται και η κυκλοφορία παντός είδους οχήματος από ώρα 10:55 έως και το πέρας της τελετής.

Το Πρόγραμμα του Επαρχείου Καλύμνου για τις εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται  φέτος από τη Γενοκτονία  των Ελλήνων της Μικράς Ασίας   από το τουρκικό κράτος. Η Ελληνική Βουλή, με ομόφωνη απόφαση της ,  καθιέρωσε  την 14η Σεπτεμβρίου  ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας  των  Ελλήνων της Μικράς Ασίας, θέλοντας να αποδώσει    τη δέουσα τιμή στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και να  διατηρήσει  αναλλοίωτα στη μνήμη του έθνους μας τα δραματικά ιστορικά γεγονότα του 1922, που οδήγησαν στον ξεριζωμό των Ελλήνων  και το τέλος της τρισχιλιετούς παρουσίας του Ελληνισμού στα χώματα της Μ. Ασίας.

Το περιεχόμενο και η οργάνωση των εκδηλώσεων ορίζονται  στο Π.Δ. Π.Δ.304 / 2001 που  εκδόθηκε κατ΄εξουσιοδότηση του Ν. 2645/1998(ΦΕΚ 207/τ.Α/21-9-2001).

            Φέτος οι εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 18  Σεπτεμβρίου 2022.

Στο νησί της Καλύμνου , έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, θα λάβουν χώρα τα παρακάτω :

  • Φωταγώγηση όλων των δημοσίων και δημοτικών  καταστημάτων καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 17ης Σεπτεμβρίου 2022 μέχρι τις πρωϊνές ώρες της 18ης Σεπτεμβρίου 2022.
  •    Γενικός σημαιοστολισμός από  8ης πρωϊνής ώρας μέχρι τη δύση του ηλίου της 18ης Σεπτεμβρίου 2022 όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α,  ΝΠΔΔ  και ΝΠΙΔ,  των τραπεζών, των ιδιωτικών καταστημάτων και οικιών, καθώς και των πλοίων που θα ναυλοχούν στο λιμάνι.
  •   ΄Ωρα 11.00: Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού χοροστατούντος του   Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας, κ.κ. Παϊσίου, συμπαραστατούμενου    από ολόκληρο τον Ιερό Κλήρο της Πόλεως.

            Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από  την Κυρία Γιώρα Ηλιάνα ,δασκάλα του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πόλεως Καλύμνου  .

  •   Ώρα 11.30: Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων  στην Κεντρική  Πλατεία, από τους :  Έπαρχο,   Δήμαρχο,  Διοικητή του 5/42 ΣΕ «ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ»,  εκπροσώπους των αναγνωρισμένων από τον Κανονισμό της Βουλής   πολιτικών κομμάτων,  Πρόεδρο του  Δημοτικού Συμβουλίου ως  εκπρόσωπο της Εθνικής    Αντίστασης,    Διοικητή   του  Α.Τ. Καλύμνου,   Λιμενάρχη,  Διοικητή της  ΑΕΝ , εφεδροπολεμιστικές   οργανώσεις  και  εκπροσώπους  των  παραρτημάτων  των αναγνωρισμένων  αντιστασιακών οργανώσεων που εδρεύουν στην  Περιφερειακή Ενότητα.    

           Τιμές κατά τη δοξολογία και την κατάθεση στεφάνων θα αποδώσουν  άγημα του Στρατού  και η Φιλαρμονική  του Δήμου Καλυμνίων .