Απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης διακινητών που τους επιβλήθηκαν ποινές ισόβιας κάθειρξης 18 φορές, για πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες στην Καλόλιμνο.

630

Με την υπ’ αριθμ. 1254/30-9-2022 απόφαση του Ε’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης της υπ’ αριθμ. 61/2019 αποφάσεως του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου που άσκησαν ένας 52χρονος υπήκοος Τουρκίας και ένας 37χρονος υπήκοος Ιράκ που καταδικάστηκαν για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Καλόλιμνο τον Οκτώβριο του 2015.
Το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου έχει επιβάλει ποινή ισόβιας κάθειρξης 18 φορές και τριών μηνών και χρηματική ποινή ύψους 1.550.500€ στον πρώτο και ποινή κάθειρξης 100 ετών και τριών μηνών και χρηματική ποινή ύψους 1.350.500 ευρώ στον δεύτερο.
Οι κατηγορούμενοι μετέφεραν συγκεκριμένα από το Bodrum με πολυεστερικό σκάφος, μήκους 9 μέτρων 18 Ιρακινούς μετανάστες.
Το δουλεμπορικό απέπλευσε από τα τουρκικά παράλια υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, χωρίς να τηρεί τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας και βυθίστηκε με αποτέλεσμα οι μετανάστες, που δεν ήταν εφοδιασμένοι με επαρκή σωστικά μέσα να πέσουν στη θάλασσα και να διασωθούν από λιμενικούς της Καλύμνου.
Διασώθηκαν συγκεκριμένα 11 και ειδικότερα 7 άνδρες, δύο γυναίκες και 3 ανήλικοι ενώ επήλθε ο θάνατος 4 ανηλίκων. Αγνοείται μια γυναίκα και ένα παιδί.
Εχουν καταδικαστεί πλέον αμετακλήτως για το ό,τι στη θαλάσσια περιοχή των νήσων Καλολίμνου και Πίττας του Νομού Δωδεκανήσου την 16 Οκτωβρίου 2015 και περί ώρα 22.50′, ενεργώντας με πρόθεση, ως κυβερνήτες πλωτού μέσου μετέφεραν από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολίτες τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, πράξη την οποία τέλεσαν από κερδοσκοπία και από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και επήλθε θάνατος ανθρώπου.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr