Εσπερινός και Θεία λειτουργία στο εορτάζον Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Θέμελη, του τρισυπόστατου ΙΝ Αγίου Νεκταρίου στην Πόθια Καλύμνου

385

Χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επίσκοπου Στρατονικείας κ. Στέφανος χθες Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022 στις 5:00 το απόγευμα, τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του Αγίου Θεμέλιου(Θέμελη) στο αριστερό κλίτος του τρισυπόστατου Ναού του Αγίου Νεκταρίου Πόθιας, στην Καλυμνιά.

Σήμερα Δευτέρα στις 7.00 το πρωί, τελέστηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, 

Όλως ιδιαιτέρως η Κάλυμνος τιμά την μνήμη του αγίου ενδόξου μάρτυρος Θέμελη του θαυματουργού, ενός εκ των 33 μαρτύρων οι οποίοι μαρτύρησαν στην πόλη Μελιτηνή, υπό τον φοβερό διωγμό του Διοκλητιανού, από τον οποίον Διοκλητιανόν έγινε ανίλεως διωγμός κατά των Χριστιανών.

Ο σκληρός έπαρχος της περιοχής Αγρικόλας , εν ονόματι του αυτοκράτορος, συνέλαβε τον Θεμέλιο, τον Ιέρωνα και τους λοιπούς 31 συναθλητές τους με την κατηγορία ότι κατά τις Κυριακές και τις εορτές περιφερόμενοι από πλατεία σε πλατεία και από γειτονιά σε γειτονιά εκήρυτταν Χριστό εσταυρωμένο και Αναστάντα στους αγροτικούς εκείνους πληθυσμούς και άρπαζαν από την ειδωλολατρία πολλούς εκ των οπαδών της.

Τους συνέλαβαν , τους περισσότερο συνδεδεμένους με το έργο του Θείου κηρύγματος, τους φυλάκισαν , αφού όλοι με μια φωνή, με μια ψυχή απέρριψαν τις παντοίες υποσχέσεις καταφρονήσεις, και απειλές του Αγρικόλα και απέδειξαν με στεντορία τη φωνή ότι αμετακίνητοι εμμένουν στην ομολογία του Ιησού Χριστού. Οι άγιοι αυτοί μάρτυρες έτυχαν πολλών βασανιστηρίων και τέλος τον θάνατο ο οποίος τους επέφερε την ζωή την αιώνιο.

Οι Χριστιανοί της πόλεως εκείνης αφού παρακολούθησαν την θανάτωση των αγίων Μαρτύρων του Χριστού, πήραν τα λείψανά τους και τα έθαψαν μετά πάσης λατρείας και τιμής.

Αυτούς τους Μάρτυρες του Χριστού και ιδιαιτέρως τον Θεμέλιο,( με καταγωγή απο Κάλυμνο), τιμά η Κάλυμνος, η νήσος των σφουγγαράδων και ο ευσεβής λαός αποδίδει κάθε χρόνο την οφειλομένη τιμή προς τον Aγιο Θεμέλιο. Ο δε ευσεβής λαός κατά το μυστήριο της θείας Βαπτίσεως δίδει το όνομα του Αγίου στα παιδιά του,και ακούγεται το όνομα του αγίου Θέμελη σε πολλές οικογένειες. («Θέμελης» και «Θεμελίνα»).
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός