Ο Γιάννης Βαλσαμίδης για το “Μουσείο Θαλασσίων Ευρημάτων Σταύρου Βαλσαμίδη” στα Βλυχάδια Καλύμνου (video)  

519

O φακός του kalymnos-news.gr επισκέφτηκε την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022, το γνωστό «Μουσείο Θαλασσίων Ευρημάτων Σταύρου Βαλσαμίδη» στα Βλυχάδια Καλύμνου.

Πρόκειται για ένα ιδιωτικό Μουσείο, έργο ζωής του αείμνηστου Σταύρου Βαλσαμίδη με μία ιδιωτική συλλογή 17.000 μοναδικών ευρημάτων που στο σύνολο τους προσεγγίζουν  τα 36.000 εκθέματα. Μία συλλογή θαλάσσιων ευρημάτων από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης,

 Ο ιδρυτής του Μουσείου Σταύρος Βαλσαμίδης, έφυγε πριν λίγα χρόνια σε ηλικία 65 ετών αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο στοιχείο της φύσης που περισσότερο αγάπησε την θάλασσα, κάνοντας την τελευταία του βουτιά ως δεινός αυτοδύτης

 Ο Γιάννης Βαλσαμίδης που πήρε τη σκυτάλη από τον πατέρα του και συνεχίζει με την ίδια αγάπη και μεράκι το έργο που εκείνος ξεκίνησε εκεί στην παραλία στα Βλυχάδια,μιλά στο φακό του kalymnos-news.gr για το Μουσείο αυτό,που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες του νησιού και ένα ξεχωριστό σημείο αναφοράς και ανάδειξης της ιστορίας και του Πολιτισμού, της ναυτικής παράδοσης και της ένδοξης ιστορίας της σπογγαλιείας της Καλύμνου.

Όπως χαρακτηριστικά μας λέει ο Γιάννης Βαλσαμίδης, ξεκίνησε από χόμπι ,από ένα μεράκι,του πατέρα του, που εξελίχθηκε σε αυτό το Μουσείο με την τεράστια συλλογή θαλάσσιων ευρημάτων που παράγει πολιτισμό.Όπως συμπληρώνει, ο μοναδικός αυτός χώρος, δημιουργήθηκε και στήθηκε από έναν μπακάλη,που δεν ήταν μηχανικός ή αρχιτέκτονας, που όμως η θάλασσα για αυτόν ήταν τρόπος ζωής.

Ο Γιάννης Βαλσαμίδης  αναφέρθηκε στην φετινή επισκεψιμότητα του Μουσείου ,που ήταν πολύ μεγαλύτερη από το 2019,ενώ εξέφρασε και την ικανοποίηση του, που το Μουσείο με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών του νησιού περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα επισκέψεων των Σχολείων.

Επίσης έκανε αναφορά στο ενδιαφέρον που δείχνουν τηλεοπτικά κανάλια ή  YouTubers,όχι μόνο από Ελλάδα αλλά απ’όλο τον κόσμο, από Τουρκία, Ευρώπη ,Αμερική για δημιουργία ντοκιμαντέρ και παρουσίασης του Μουσείου. Μάλιστα είπε ότι έχει δεχθεί προτάσεις για τη μεταφορά των εκθεμάτων σε χώρους εκτός Καλύμνου, σε άλλα νησιά, κάτι όμως  που έχει αποκλείσει.

Τέλος εξέφρασε και το παράπονο του, για την έλλειψη ενδιαφέροντος, από Δημόσιους Φορείς για τη στήριξη του Μουσείου και όπως τόνισε, ότι έχει γίνει είναι αποκλειστικά από ιδιωτική πρωτοβουλία.

Δείτε αναλυτικά τα όσα ενδιαφέροντα μας είπε ο Γιάννης Βαλσαμίδης, στο video που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαϊλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς

   

24-11-2022 Στο μουσείο Θαλάσσιων ευρημάτων «Σταύρου Βαλσαμίδη»