Τι γίνεται με την αξιοποίηση των Θερμοπηγών στην Κάλυμνο,μετά από 25 χρόνια υποσχέσεων; (video)

507

Τι γίνεται με την αξιοποίηση των Θερμοπηγών στην Κάλυμνο;

Είναι ένα ερώτημα που αρκετοί φίλοι αναγνώστες μας, θέτουν τώρα τελευταία,έχει μείνει στις εξαγγελίες μόνο,ενώ μένουν 11 μήνες για τις δημοτικές εκλογές και απ’ότι φαίνεται θα είναι ένα θέμα που θα “παίξει” και θα συμπεριληφθεί στα προεκλογικά φυλλάδια όλων των Παρατάξεων,για μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση.

 Αν και η αξιοποίηση των Θερμοπηγών Καλύμνου τα τελευταία 25 χρόνια φιγουράριζε στα προεκλογικά φυλλάδια όλων των Παρατάξεων και μάλιστα για τη σημερινή Δημοτική Αρχή Διακομιχάλη αποτελούσε σημαία,μέχρι και μακέτα με το “πεντάστερο ξενοδοχείο” που θα κατασκευαζόταν είχε κυκλοφορήσει στις εκλογές του 2002, δυστυχώς έχουν “στοιχειώσει” και συνεχίζουν να παραμένουν σε εγκατάλειψη και αναξιοποίητες.

 Η σημερινή Δημοτική Αρχή στην προηγούμενη θητεία της 2011-2014 ξεκίνησε τις διαδικασίες πιστοποίησης των Θερμοπηγών που αποτελούσε προϋπόθεση για την αξιοποίηση της. Επίσης τακτοποίησε το ιδιοκτησιακό καθεστώς μίας σημαντικής έκτασης που την προσάρτησε στην υφιστάμενη αυξάνοντας τη συνολική έκταση για αξιοποίηση.

Η πιστοποίηση ολοκληρώθηκε από τη προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Ι. Γαλουζή και οι Θερμοπηγές αναγνωρίστηκαν από την αρμόδια Επιτροπή εγγράφηκαν στο μητρώο του Υπουργείου Τουρισμού.

Στη συνέχεια το θέμα έφερε στο ΔΣ η Δημαρχία Γαλουζή για έγκριση ενοικίασης του χώρου και με όρους αξιοποίησης του από τον επενδυτή-ενοικιαστή. Μετά από 2 συνεδριάσεις δημοτικού συμβουλίου, αφού στην πρώτη συνεδρίαση υπήρχαν διαφορετικές απόψεις, ψηφίστηκε τελικά ομόφωνα να προκηρυχθεί  η ενοικίαση του χώρου για αξιοποίηση. Για διάφορους λόγους αυτό δεν υλοποιήθηκε.

Η Δημοτική αρχή Διακομιχάλη, για μία ακόμη φορά δεσμεύτηκε προεκλογικά το 2019,για την άμεση αξιοποίηση μόλις αναλάβει την εξουσία. Πέρασαν οι 28 πρώτοι μήνες χωρίς να κάνει το παραμικρή κίνηση, για την αξιοποίηση των Θερμοπηγών.Στις 20 Δεκεμβρίου 2021 ψηφίζεται στη Βουλή και γίνεται νόμος του κράτους, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης»

Με το νόμο αυτό ιδρύεται η  Εταιρεία “Ιαματικές Πηγές Ελλάδας ΑΕ”για διαχείριση , αξιοποίηση με επενδύσεις και εκμετάλλευση των Ιαματικών πηγών της Χώρας εφόσον οι Δήμοι που τις διαθέτουν δεν έχουν τη δυνατότητα να τις αξιοποιήσουν.

Μάλιστα δόθηκε ένα χρονικό περιθώριο 6 μηνών στους Δήμους, να αποφασίσουν αν θα κρατήσουν και θα αξιοποιήσουν τις Θερμοπηγές ή θα τις διαθέσουν προς αξιοποίηση στη νεοσύστατη Εταιρεία “Ιαματικές Πηγές Ελλάδας ΑΕ”.

Να θυμίσουμε ότι ο Δήμαρχος Δ.Διακομιχάλης σε δημόσιες δηλώσεις του αμέσως μετά την δημοσίευση του εν λόγω νόμου,έλεγε ότι άμεσα θα έφερνε το θέμα στο ΔΣ για συζήτηση και λήψη απόφασης. Δυστυχώς πέρασαν πέντε μήνες και πλέον από τότε και ήλθε στο “παρά 1’ “ να το φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο, που έχει τον τελευταίο λόγο για να αποφασίσει.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης 2 Ιουνίου 2022 λοιπόν ήλθε το σοβαρότατο αυτό αναπτυξιακό θέμα “στο πόδι”,χωρίς καμία προετοιμασία ή εισήγηση από πλευράς Δημοτικής Αρχής και τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλυμνίων το “εκβιαστικό” κατά κάποιο τρόπο δίλημμα : Έχει ο Δήμος τις δυνατότητες αξιοποίηση τους ή τις παραχωρεί στη νεοσύστατη Εταιρεία “Ιαματικές Πηγές Ελλάδας ΑΕ”για διαχείριση , αξιοποίηση με επενδύσεις και εκμετάλλευση.

Οι αντιπολιτεύσεις αρκέστηκαν να ασκήσουν κριτική στις μεθοδεύσεις του Δημάρχου,  όμως “σύρθηκαν” τελικά να ψηφίσουν,ότι οι Θερμοπηγές  δεν πρέπει να παραχωρηθούν για αξιοποίηση στη νεοσύστατη Εταιρεία “Ιαματικές Πηγές Ελλάδας ΑΕ” αλλά να παραμείνουν στο Δήμο Καλυμνίων ο οποίος θα αναλάβει την αξιοποίηση τους εντός του χρονικού ορίου των 10 ετών που προβλέπει ο νέος νόμος.

Ήταν προφανές ότι οι αντιπολιτεύσεις σε καμιά περίπτωση δεν πείστηκαν, ούτε συμφωνούσαν με όσα έλεγε ο Δήμαρχος, αλλά ήταν για αυτούς “μονόδρομος” να ψηφίσουν ώστε να μην παραχωρηθούν οι Θερμοπηγές για αξιοποίηση στην Εταιρεία “Ιαματικές Πηγές Ελλάδας ΑΕ”, φοβούμενοι, ότι σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν αντιμέτωποι με τα “πολιτικά παιχνίδιᨔ Διακομιχάλη ,αφού θα ήταν “βούτυρο στο ψωμί του” για να εκτοξεύσει λαϊκίστικες κορώνες και κατηγορίες περί δήθεν ξεπουλήματος της Δημοτικής περιουσίας και της έλλειψης “πατριωτικής” συνείδησης

Μετά την έκδοση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου περί αξιοποίησης με μέριμνα του Δήμου Καλυμνίων, θα πρέπει να υποβάλει στην Ι.Π.Ε.“Ιαματικές Πηγές Ελλάδας ΑΕ”εντός τεσσάρων (4) ετών,οικονομοτεχνική μελέτη επενδυτικού σχεδίου του ιαματικού φυσικού πόρου, στην οποία περιγράφεται αναλυτικά το πρόγραμμα της επένδυσης, δίνονται στοιχεία για την τουριστική κίνηση της περιοχής και παρατίθενται οι προοπτικές βιωσιμότητας της επένδυσης. Τα έργα αξιοποίησης ολοκληρώνονται μέσα σε προθεσμία δέκα (10) ετών από την έκδοση της ως άνω αναφερόμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου περί αξιοποίησης

Δηλαδή σε 10 χρόνια αν όλα πάνε καλά,θα αξιοποιηθούν οι Θερμοπηγές Καλύμνου με ευθύνη του Δήμου. Μέχρι τότε υπομονή. Ή όπως λέει και ο λαός μας«Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι».

Κλείνοντας να σημειώσουμε, ότι από τότε που λήφθηκε η απόφαση, έχουν ήδη περάσει περισσότερο από 5 μήνες και καμία κίνηση από τη Δημοτική Αρχή Καλύμνου δεν έχει γίνει, σε αντίθεση με τους Δήμους Κω και Ρόδου που έχουν ξεκινήσει με γρήγορους ρυθμούς τις μελέτες και διαδικασίες αξιοποίησης των Ιαματικών πόρων που διαθέτουν.

Στην Κάλυμνο, να είστε σίγουροι, ότι μόλις ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, από τη σημερινή Δημοτική Αρχή Διακομιχάλη, θα ακούσουμε ξανά , όλα όσα ακούγαμε τα προηγούμενα 25 χρόνια. Για Ιταλούς επενδυτές, για Γιαπωνέζους,για Κινέζους ,για μακέτες με πεντάστερα ξενοδοχεία ,για SPA για Κέντρα Ευεξίας, για μετατροπή της Καλύμνου σε Ιαματικό παράδεισο, για πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών που θα έρχονται στο νησί, για εκατοντάδες θέσεις εργασίας για Καλυμνιές και Καλύμνιους, για εκτόξευση οικονομικά της τοπικής αγοράς. Στο προεκλογικό λεξιλόγιο θα ξαναμπεί ο όρος Θερμαλισμός! Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Δείτε το video που ετοίμασε η Μπέττυ Μαίλλη και ο Δημήτρης Δρόσος.

8-11-2022 Τι γίνεται με την αξιοποίηση των Θερμοπηγών;