Υπέρ της μετακίνησης του “αγάλματος της γοργόνας” σε νέα θέση, ο γλύπτης Σακελλάρης Κουτούζης. (video)  

602

Το δημοσίευμα του kalymnos-news.gr το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022, με τίτλο: “Έφυγε” το άγαλμα της γοργόνας από την είσοδο του λιμανιού Καλύμνου, που μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ, αποτέλεσε θέμα ενδιαφέροντος, συζήτησης και έκφρασης απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Απόψεις και θέσεις αντικρουόμενες, αφού κάποιοι αντέδρασαν στην απόφαση μετακίνησης του αγάλματος από την θέση που ήταν τοποθετημένο μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, πάνω στα βράχια, στον υπήνεμο μόλο, στην είσοδο του  λιμανιού της Καλύμνου ,ενώ άλλοι ήταν σύμφωνοι με την μετακίνηση, σε μία περίοπτη θέση,εύκολα προσβάσιμη και επισκέψιμη.

Με το φακό του kalymnos-news.gr επισκεφτήκαμε το γνωστό γλύπτη Σακελλάρη Κουτούζη ,που σίγουρα η άποψη και η γνώμη του, λόγω ειδικών γνώσεων και εμπειρίας, έχει βαρύνουσα σημασία.

 Να θυμίσουμε ότι ο Σακελλάρης Κουτούζης ήταν ο άνθρωπος που πρότεινε τη θέση να τοποθετηθεί το συγκεκριμένο άγαλμα στον υπήνεμο μόλο πάνω στα βράια.

Παρ΄όλα αυτά, τάχθηκε υπέρ της μετακίνησης του αγάλματος σε νέα περίοπτη,προσβάσιμη και επισκέψιμη θέση, δικαιολογώντας την άποψη του αυτή και παραθέτοντας τα επιχειρήματα του, λέγοντας μεταξύ άλλων:

Επί Δημαρχίας του Γ.Ρούσσου και με υπεύθυνη σε Πολιτιστικά θέματα τη Φανή Κουτούζη αποφασίστηκε η αξιοποίηση των αγαλμάτων που είχαν μεταφερθεί σε κάποιο χωράφι και παρέμεναν για πολλά χρόνια, μέχρι να ολοκληρωθεί το λιμάνι.

Η γοργόνα τότε μεταφέρθηκε, με κάποια ενοχή προσωπική δική μου, γιατί είχα τη γνώμη ,να μπει κάπου σε βράχια κάπως όπως είχε πρωτοποθετηθεί και να βλέπει τη θάλασσα. Η άποψη αυτή κατά τη γνώμη μου είναι ότι ήταν κακή η τοποθέτηση,παρά το ότι είχα και εγώ μία ενοχή που υπέδειξα αυτό το σημείο ,σε συνεργασία με το γιό της καλλιτέχνιδας. Όμως ήταν εκτός κλίμακας για να στέκει εκεί. Αυτό το έργο 1,40-1,30μ ύψος να το βλέπει κανείς σε σχέση με τα βράχια και την απόσταση με την οποία θα μπορούσε κανείς από τα πλοία ή τα σκάφη τα οποία πηγαινοερχόντουσαν ,ήταν μία μινιατούρα ,που σχεδόν ήταν προσβολή και για το είδος του.Δεν φαινόταν καθόλου. Να ήταν μια γοργόνα 4-5 μέτρα, ήταν αλλιώς τα πράγματα .Εν πάση περιπτώσει και η οικογένεια, όταν είχε δει ότι εκεί που ήταν δεν το έβλεπε σχεδόν κανείς, ούτε από τους επισκέπτες ούτε από τους μόνιμους κατοίκους, ακόμα και στη γειτονιά οι κάτοικοι δεν ήξεραν ότι υπάρχει γοργόνα,κρίθηκε και από την οικογένεια και από το Δήμο, να μετακινηθεί από τη θέση αυτή και να βρεθεί μία καταλληλότερη . Συγχρόνως ο γιος της καλλιτέχνιδας, είχε τη διάθεση να βγάλει αντίγραφο και να το στήσει στον Εμπορειό.

Συνεχίζοντας ο Σακελλάρης Κουτούζης διευκρίνισε , ότι η νέα θέση πάλι θα είναι στη θαλάσσια περιοχή. Θα είναι σε απόσταση 5 μέτρων από τη θάλασσα. Πράγματι θα βλέπει στη θάλασσα,πάλι θα χαιρετά τους επισκέπτες και θα κατευοδώνει του αναχωρούντες, εντάξει, αυτά είναι σωστά πράγματα και κάπως έτσι θα είναι ,απλώς να είναι και σε επισκέψιμο χώρο, να μπορεί κάποιος να το βλέπει, να μπορεί να φωτογραφηθεί, να μην είναι εκεί που κανείς δεν μπορεί να το δει. Να είναι σε χώρο που μπορεί κανείς εύκολα να το δει είτε από τους επισκέπτες, είτε από τους κατοίκους.

Κλείνοντας ο Σακελλάρης Κουτούζης είπε: Εγώ είμαι υπέρ του να μετακινηθεί από τη θέση που βρισκόταν.Δεν φαινόταν αρκετά ,ήταν σχεδόν αποκλεισμένη από όποιους έκαναν μια πεζοπορία, δεν την έβλεπαν. Ακόμα και να πήγαιναν, από εκεί κάτω .Δεν ήταν η κατάλληλη η θέση Ήταν αρνητικό για το άγαλμα.

Δείτε αναλυτικά τα όσα είπε ο Σακελλάρης Κουτούζης στο video που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαίλλη και ο Δημήτρης Δρόσος.

7-11-2022 «Το άγαλμα της γοργόνας» στην είσοδο του λιμανιούΣάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός