Βραβεύτηκε η «κυρά Ρηνιώ» της Κινάρου από την Ακαδημία Αθηνών (video) 

663

Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 19.00 πραγματοποιήθηκε η Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Αντώνιος Ρεγκάκος, εκφώνησε   ομιλία με θέμα: «Οι ανθρωπιστικές σπουδές στο Ανθρωπόκαινο».

Ο Γενικός Γραμματεύς, Χρήστος Ζερεφός, ανάγνωσε την Έκθεση με θέμα «Το έργο της Ακαδημίας για το έτος 2022».

Στη συνέχεια, απονεμήθηκαν  μετάλλια, βραβεία και έπαινοι στους τιμώμενους της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς απονεμήθηκαν και  νέα βραβεία.

Μεταξύ των βραβευθέντων η  Ειρήνη Κατσοτούρχη – Θηραίου ή αλλιώς ‘’κυρά Ρηνιώ’’ η μοναδική κάτοικος της Κινάρου,που της απονεμήθηκε το Βραβείο Αικατερίνης Π. Οικονόμου 

Βραβείο Αικατερίνης Π. Οικονόμου με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, απονεμόμενο σε γυναίκα ή γυναικεία οργάνωση-σωματείο για εξαίρετη πράξη ή δράση κοινωνικής ευποιίας και φιλανθρωπίας στην κυρία Ειρήνη Κατσοτούρχη – Θηραίου ή αλλιώς ‘’κυρά Ρηνιώ’’, μοναδική κάτοικο της βραχονησίδας Κίναρος, 16 μίλια μακριά από την Αμοργό και 38 μίλια από την Κάλυμνο, για το ήθος,  τον ανιδιοτελή πατριωτισμό της και το παράδειγμα που εκπέμπει.  Η κυρά Ρηνιώ τα τελευταία 20 χρόνια ζει μόνιμα στην βραχονησίδα Κίναρο, μόνη της κάτω από αντίξοες συνθήκες, φροντίζει το μνημείο των πεσόντων ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού και κάθε μέρα υψώνει με περηφάνια ψηλά την ελληνική σημαία. 

Το βραβείο παρέλαβε η κόρη της Ακάθη Κατσοτούρχη .

Δείτε το σχετικό απόσπασμα

Βραβεύτηκε η «κυρά Ρηνιώ» της Κινάρου από την Ακαδημία Αθηνών

Να σημειώσουμε και τη βράβευση 2 εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε ακριτικά νησιά. Μεταξύ αυτών η δασκάλα Νικολέτα Πιτσά στο Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Αγαθονησίου

Πιο συγκεκριμένα Δύο βραβεία Κωνσταντίνου Κριεζή, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ έκαστο, για τη βράβευση εν ενεργεία εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές της χώρας, για τον ζήλο και τον εθνωφελή τρόπο με τον οποίο εκτελούν τα καθήκοντά τους: 1) στην κυρία Ουρανία-Νεφέλη Κάππου, δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο της ακριτικής Θύμαινας, στο νησιωτικό σύμπλεγμα Φούρνων, ανάμεσα από Ικαρία και Σάμο, και 2) στην κυρία Νικολέττα Πιτσά, δασκάλα στο Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Αγαθονησίου, για το σύνολο της εκπαιδευτικής και κοινωνικής της δράσης.