Από το ΙΝΚΑ Νοτίου Αιγαίου εκδόθηκαν οι παρακάτω οδηγίες για την ενημέρωση των Καταναλωτών: Τι να προσέξουμε για το εορταστικό τραπέζι και τις αγορές
Βρισκόμαστε λίγες μόνον ημέρες από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι καταναλωτές, έχουν ξεκινήσει τις αγορές τους αναζητώντας τις πιο οικονομικές λύσεις. Αυτό όμως, δεν μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα είμαστε προσεκτικοί.
Κι επειδή φέτος, μετά από τα προηγούμενα χρόνια της πανδημίας, θα καθίσουμε περισσότερα άτομα στα εορταστικά τραπέζια, στα σπίτια μας ή σε άλλους χώρους, με οικογένεια, με συγγενείς και φίλους, είναι πάντα χρήσιμες μερικές πληροφορίες και συμβουλές για να αποφύγουμε μερικές παγίδες των ημερών.
- Κατ’ αρχήν, αποφύγετε το πολύ φαγητό: όχι στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σε κρέας, γλυκά και ποτό.
- Μην εγκαταλείψετε εντελώς το καθημερινό σας πρόγραμμα –κυρίως εάν έχετε διατροφικά προβλήματα ή θέματα υγείας.
- Όταν πηγαίνετε για ψώνια ελέγξτε τις παραπλανητικές πρακτικές όπως η ελλιποβαρής ζύγιση (που, λόγω της μεγάλης κίνησης των ημερών είναι πιο εύκολο να γίνει).
- Ελέγξτε τα αναγραφόμενα στο κάθε τρόφιμα, την ημερομηνία λήξης, την τιμή του και την προέλευση.
- Αγοράστε τρόφιμα από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.
- Αποφύγετε τις αγορές τροφίμων, από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές ή από μη πιστοποιημένους παραγωγούς –κυρίως για κρέας, πουλερικά, λάδι κ.ά.
- Αγοράζουμε πουλερικά και κρεατικά, που είναι τοποθετημένα, σε ψυγεία ή προθήκες ψυγεία και όχι αυτά, που είναι εκτός ψυγείου, κρέμονται, από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα, σε σκόνες και μικρόβια.
- Αγοράζουμε το νωπό κρέας, όσο γίνεται, πιο κοντά, στην ημερομηνία, που θα διοργανώσουμε το τραπέζι και το αποθηκεύουμε, στο ψυγείο μας, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, μετά την αγορά του.
- Αποθηκεύουμε το κατεψυγμένο κρέας, στον καταψύκτη μας, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, μετά την αγορά του και σιγουρευόμαστε ότι παραμένει κατεψυγμένο.
- Βεβαιωνόμαστε ότι, στα σημεία αγοράς, τα νωπά κρέατα διατηρούνται, υπό ψύξη και, ποτέ, σε ανοιχτούς, μη ψυχώμενους χώρους. Τα κατεψυγμένα κρέατα πρέπει να διατηρούνται, σε κατάψυξη.
- Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες), χωρίς πούπουλα και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας δηλαδή το υγειονομικό σήμα (καρτελάκι πλαστικό τετράγωνο, διαστάσεων 2Χ2εκ. περίπου, με αιχμηρό άκρο, που είναι τοποθετημένο στο στήθος του πουλερικού), όπου φαίνονται τα στοιχεία του σφαγείου, η ημερομηνία σφαγής και η ημερομηνία λήξης.
- Τα κατεψυγμένα πουλερικά, τα οποία προέρχονται, από ομαδική συσκευασία και πωλούνται ασυσκεύαστα, μπορούν να πωλούνται, χωρίς ατομική ένδειξη, με την προϋπόθεση ότι οι ενδείξεις είναι στη διάθεση του καταναλωτή, εφόσον ζητηθούν. Η διάθεση, στην αγορά, πτηνοτροφικών προϊόντων (πουλερικά, αβγά κ.λπ.), με ενδείξεις, περί ειδικού τρόπου παραγωγής τους (π.χ. «ελευθέρας βοσκής», «βιολογικής εκτροφής» κ.λπ.), πρέπει να συνοδεύεται και από το ειδικό, κατά περίπτωση, σήμα, που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. – AGROCERT ή άλλος φορέας πιστοποίησης, σε πιστοποιημένες εκτροφές ή εγκαταστάσεις.
- Όλα τα σφάγια των διαφόρων ειδών ζώων πρέπει να έχουν ελεγχθεί και σφραγισθεί με σραγίδα καταλληλότητας, πριν δοθούν στην κατανάλωση. Τα σφάγια αμνοεριφίων που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε κοινοτικές χώρες και έχουν σφαγεί στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς (αυγού), χρώματος «λαμπρού κυανού» (τυρκουάζ), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου και περιμετρικά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε.
- Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε άλλες κοινοτικές χώρες και διακινούνται προς τη χώρα μας, πρέπει να φέρουν την παραπάνω ωοειδή σφραγίδα, με χρώμα που επιλέγει κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. με τα χαρακτηριστικά στοιχεία που προαναφέρθηκαν δηλ. τον κωδικό αριθμό σφαγείου, τη χώρα προέλευσης (με τα αρχικά της γράμματα), των διακριτικών της ΕΕ και είναι συνήθως καφε-κόκκινου χρώματος.
- Προτιμήστε τα συνοικιακά κρεοπωλεία. Αγοράστε σφάγια από ανθρώπους που γνωρίζετε.
- Ας μειώσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τυριών.
- Για επιδόρπιο, ας προτιμήσουμε φρούτα.
- Πριν από οτιδήποτε άλλο, ας βάλουμε, στο πιάτο, σαλάτα.
- Για κάθε αγορά μας, επιμένουμε, στην έκδοση απόδειξης πληρωμής.
- Αν τα οικονομικά μας δε μας επιτρέπουν να αγοράσουμε όλα όσα επιθυμούμε, ας μην προσφεύγουμε, σε δάνεια ή πιστωτικές κάρτες.
- Ας μην ξεκινάμε, με την εικόνα ενός διαφημιστικού μηνύματος, στο μυαλό μας. Η ωραιοποιημένη εικόνα της τηλεόρασης είναι βέβαιο ότι διαφέρει, από την πραγματικότητα και αυτό θα πρέπει να το ερευνήσουμε μόνοι μας.
- Ας προγραμματίσουμε τις αγορές μας. Κάνουμε ένα κατάλογο, με τα προϊόντα και τα άλλα αγαθά, για κάθε μέλος της οικογένειας, που θέλουμε να προμηθευτούμε.
- Για τα τυποποιημένα είδη, τις συσκευές, τα στολίδια κ.λπ., είναι χρήσιμο να κάνουμε μία “μίνι” έρευνα της αγοράς. Ας επισκεφτούμε, τουλάχιστον, 2-3 ηλεκτρονικά καταστήματα, που πωλούν ομοειδή προϊόντα.
- Οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να μας παράσχουν οδηγίες χρήσης, στα ελληνικά.
Αυτές τις γιορτές να είμαστε προσεκτικοί!
Χρόνια Πολλά και Καλές Γιορτές σε όλους τους καταναλωτές!
Για το ΙΝΚΑ12 Νοτίου Αιγαίου
Ο πρόεδρος, Γιώργος Ευγενικός