Οι Σκαλιώτες γιόρτασαν στο παλαιότερο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στην Κάλυμνο.

740

Με μεγάλη χάρα εόρτασαν οι Σκαλιώτες και φέτος τον Άγιο Νικόλαο ,στο ομώνυμο εκκλησάκι στην Παραλία των Σκαλίων.

Αρκετός ο κόσμος που παραβρέθηκε από τα Σκάλια και όχι μόνο.


Φέτος μετά από αίτημα του Συλλόγου, και του δραστήριου Προέδρου Νικόλα Πελεκάνου, για πρώτη φορά παραβρέθηκε και εκπρόσωπος της Λιμενικής αρχής Καλύμνου τιμώντας έτσι την παλαιότερη ίσως εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Κάλυμνο . Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα σχόλια για τον Λιμενάρχη Καλύμνου Αντιπλοίαρχο ΛΣ Θεόφιλο Τσαγκάρη για την πρωτοβουλία του αυτή, τον οποίο οι Σκαλιωτες ευχαριστούν.

Μετά τη θεία λειτουργία προσφέρθηκαν κεράσματα στους παρευρισκόμενους.

Λίγα λόγια για την Παλαιοχριστιανική Βασιλική Αγίου Νικολάου Σκαλιών.

Στα νότια του σημερινού οικισμού των Σκαλιών και σε απόσταση λίγων μέτρων από τη θάλασσα βρίσκεται το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, που είναι κτισμένο πάνω στα εντυπωσιακά ερείπια μιας μεγάλης παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 6ου μ.χ.
Από αυτήν διατηρούνται σε καλύτερη κατάσταση οι τοίχοι του ανατολικού τμήματός της. Το δυτικό τμήμα της δε σώζεται, έτσι δεν γνωρίζουμε το ακριβές μήκος της. Το εξωτερικό πλάτος της βασιλικής είναι 16,50 μ. ενώ το ορατό μήκος της 16,70, χωρίς την αψίδα του Ιερού Βήματος.
Στα βόρεια της αψίδας υπάρχει προσκολλημένο ορθογώνιο διαμέρισμα, το οποίο επικοινωνεί με τον υπόλοιπο ναό μέσω θύρας, διαθέτει όμως και εξωτερική είσοδο. Αυτό διέθετε και όροφο, όπως μαρτυρούν οι δοκοθήκες του μεσοπατώματος.
Κατά τους βυζαντινούς χρόνους ανεγέρθηκε τον 13ο αιώνα μ.χ. στο χώρο του Ιερού Βήματος το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, με πολύ ωραίο βυζαντινό τοιχογραφικό διάκοσμο, το οποίο λειτουργεί αδιάκοπα για αιώνες έως και σήμερα.
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός