Πλειστηριασμοί: Άλλαξε χέρια σε τιμή ευκαιρίας το «διαμάντι» των Λειψών.

5085

Έπειτα από αλλεπάλληλους άγονους πλειστηριασμούς το Nefeli Hotel Lipsi κατακυρώθηκε στα 1,7 εκατ. ευρώ – Η περιπέτεια δύο και πλέον ετών και το διαδοχικό «κούρεμα» της τιμής εκκίνησης

Του Σταύρου Γριμάνη -Δημοσιεύτηκε στο www.newmoney.gr

Μια ιδιαίτερη περίπτωση ήταν το Nefeli Hotel Lipsi από την πρώτη στιγμή που ανέβηκε στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Και τούτο καθώς θεωρείτο το καλύτερο ξενοδοχείο στο νησί των Λειψών, αλλά και γιατί επισπεύδουσα δεν ήταν κάποια τράπεζα ή servicer, αλλά ιδιώτης εξ Ιταλίας ορμώμενη.

Επί της ουσίας το ξενοδοχείο βγήκε στο σφυρί εξαιτίας μιας διαμάχης μεταξύ των συνεταίρων και ειδικότερα με έναν εξ αυτών που ήταν Ιταλός. Ο συγκεκριμένος μέτοχος δικαιώθηκε από τα δικαστήρια και στη συνέχεια η κληρονόμος του Roberta A. από το Μιλάνο, που ήταν και η επισπεύδουσα, ζήτησε και έμπρακτη δικαίωση…

Κάπως έτσι το ξενοδοχείο άρχισε την «καριέρα» του στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τις 29 Ιουλίου 2020, αλλά το πρώτο σφυρί ματαιώθηκε λόγω των έκτακτων μέτρων για την πανδημία. Το ίδιο συνέβη στις 7 Οκτωβρίου 2020, αλλά και στις 18 Νοεμβρίου 2020.

Στις 7 Ιουλίου 2021, ο πλειστηριασμός ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών, ενώ μετά από προσφυγή της εταιρείας το Μονομελές Πρωτοδικείο Κω όρισε την τιμή πρώτης προσφοράς στα 3 εκατ. ευρώ. Με αυτή την τιμή χτύπησε το σφυρί στις 10 Νοεμβρίου 2021 χωρίς και πάλι να εμφανιστεί κάποιος μνηστήρας.

Στις 30 Μαρτίου 2022 βγήκε σε επαναληπτικό πλειστηριασμό με τιμή πρώτης προσφοράς ίση προς το 80% της αρχικώς ορισθείσας δηλαδή στα 2.880.000 ευρώ. Και αυτός όμως απέβη άγονος, όπως και ο επόμενος στις 30 Απριλίου. Στις 28 Μαΐου η τιμή εκκίνησης ήταν ακόμη χαμηλότερη (στο 65% της αρχικής), στα 2.340.000 ευρώ και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια η επισπεύδουσα προσέφυγε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Κω (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων), με την οποία ζήτησε την περαιτέρω μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς.

Το δικαστήριο όρισε τη νέα τιμή εκκίνησης στα 1.232.000 ευρώ, διατάσσοντας διενέργεια νέου πλειστηριασμού. Αυτός πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου, με αυτή την τιμή εκκίνησης, οπότε και υπήρξε κατακύρωση στα 1.702.230 ευρώ, δηλαδή σχεδόν μισό εκατομμύριο παραπάνω.

Το Nefeli Hotel Lipsi

Το Nefeli Hotel Lipsi, είναι συγκρότημα 20 επιπλωμένων διαμερισμάτων με 50 κλίνες, εκ των οποίων 14 διαμερίσματα ενός χώρου με δυναμικότητα 28 κλινών, 4 διαμερίσματα δύο χώρων με δυναμικότητα 12 κλινών και 2 διαμέρισμα τριών χώρων με δυναμικότητα 10 κλινών

Το ξενοδοχείο, το οποίο διαθέτει πλήρη μηχανολογικό εξοπλισμό και υποδομές, βρίσκεται στην περιοχή Κάμπος, σε απόσταση 30 μέτρων από τη θάλασσα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, παρεμβάλλεται άλλη ιδιοκτησία μεταξύ της μονάδας και του παραλιακού δρόμου, στην οποία όμως έχουν ανασκαφεί αρχαία και συνεπώς δεν μπορεί να δομηθεί.

Ακόμη και να δομούνταν όμως η διαφορά υψομέτρου δεν θα επηρέαζε τη θέα. Στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχουν μόνο κάποιες κατοικίες χαμηλά προς τα βόρεια που δεν επηρεάζουν τη γύρω θέα, καθώς και δύο νεόδμητες σε μεγάλη απόσταση βορειοδυτικά.

Η μονάδα βρίσκεται 500 μέτρα από το λιμάνι, και η θέση της πλησίον του λιμανιού, αλλά και αρκετά μακριά από οχλούσες δραστηριότητες, καθιστά την τοποθεσία ιδανική, ενώ έχει σε μικρή απόσταση για πεζούς δύο πολύ όμορφες παραλίες.

Το ξενοδοχείο αναπτύσσεται σε οικόπεδο 10.070 τ.μ. που είναι αμφιθεατρικό και τα κτίρια είναι έτσι τοποθετημένα ώστε να έχουν όλα απρόσκοπτη θέα προς το απέραντο γαλάζιο. Η συνολική επιφάνεια των κτιρίων κύριας χρήσης είναι 1.252 τ.μ. και βοηθητικής 360 τ.μ., ενώ υπάρχει υπόλοιπο δόμησης 500 τ.μ.

Ακόμη, το μέγεθος του οικοπέδου έχει επιτρέψει τη δημιουργία επαρκούς φύτευσης, παράλληλα με τις διαμορφώσεις πρόσβασης με αυτοκίνητο αλλά και των πεζών. Στην περιοχή δεν υπάρχουν ιδιαίτερες περιβαλλοντικές απαιτήσεις ή επιβαρύνσεις. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, είναι η απαγόρευση οργανωμένων επεμβάσεων στην παραλία για την προστασία του φυσικού κάλους.

Στην έκθεση εκτίμησης το Nefeli Hotel Lipsi χαρακτηρίζεται ως «η μακράν καλύτερη και πιο σύγχρονη μονάδα στο νησί»…