Ολοκληρώθηκε η εκτύπωση του νέου βιβλίου του Αρχαιολόγου Μ.Κουτελλά “Ο ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ.”

262

Ολοκληρώθηκε η εκτύπωση του νέου βιβλίου του Αρχαιολόγου Μιχάλη Κουτελλά “Ο ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ – ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ – ΓΛΥΠΤΙΚΗ”

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του kalymnos-news.gr το βιβλίο εκτυπώθηκε από το Τυπογραφείο “Π.Γερασκλής- Γ.Μαστρογιώργης ΟΕ” στην Κω και ήδη παραδόθηκε στην Αστική Εταιρεία “ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ“που ανέλαβε και τη χρηματοδότηση της έκδοσης του Αναγνωστηρίου Καλύμνου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Πρόκειται για ένα νέο βιβλίο, με αντικείμενο τον ενοριακό ναό του Αγίου Νικολάου στην Πόθια, ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία του τόπου μας,.

Ο Άγιος Νικόλαος ξεκίνησε να κτίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Η ανέγερσή του συνδέεται με τη γενικότερη οικονομική, πνευματική και δημογραφική ανάπτυξη της Καλύμνου κατά την περίοδο αυτή. Πρόκειται για ένα εμβληματικό μνημείο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας, διακοσμημένο με τέμπλο, επισκοπικό θρόνο, άμβωνα και προσκυνητάρια, φτιαγμένα από σπουδαίους μαρμαροτεχνίτες της Τήνου και ζωγραφικά έργα μεγάλων Καλυμνίων ζωγράφων.

Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο συμπατριώτης μας αρχαιολόγος και συγγραφέας Μιχαήλ Ι. Κουτελλάς. Τίτλος του:

«Ο ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ – ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ – ΓΛΥΠΤΙΚΗ».

Μέσα από τις 80 σελίδες του ξεδιπλώνεται με επιστημονικό και ταυτόχρονα σχεδόν μυθιστορηματικό τρόπο η άγνωστη ιστορία του περικαλλούς αυτού οικοδομήματος, οι αγωνιώδεις προσπάθειες των προγόνων μας να καταφέρουν να ολοκληρώσουν το δύσκολο εγχείρημα της ανέγερσης και διακόσμησης του μεγαλύτερου και περισσότερο εντυπωσιακού από όλους τους ενοριακούς ναούς του νησιού, καθώς επίσης τα πολλά και ποικίλα προβλήματα που αντιμετώπισαν για την ολοκλήρωση του σκοπού αυτού στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας αρχικά και της Ιταλοκρατίας στη συνέχεια.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα τεκμηριωμένη και επιμελημένη έκδοση, η οποία συνοδεύεται από πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό. Η εκτύπωσή της αποτελεί καρπό συνεργασίας της Αστικής Εταιρείας «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ», Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας και του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ», στα πλαίσια της ανάδειξης του τοπικού πολιτιστικού αποθέματος των νησιών μας, της ανάπτυξη της πνευματικής καλλιέργειας και της τοποφιλίας των συμπατριωτών μας.

.
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός