Πώς θα γίνει η ηλεκτρική διασύνδεση της Δωδεκανήσου.

587

Του Βαγγέλη Θάνου στο ypodomes.gr

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ανάπτυξη του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα. Δύο έργα που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο είναι αυτά της διασύνδεσης των Κυκλάδων και της διασύνδεσης της Κρήτης.

Όσον αφορά τις Κυκλάδες, ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες τρεις φάσεις και απομένει η Δ’ φάση του έργου. Με την περάτωσή της θα σημάνει και η ολοκλήρωση του έργου. Στην περίπτωση της Κρήτης η διασύνδεση του νησιού θα πραγματοποιηθεί μέσω δύο διασυνδέσεων.

Η πρώτη η οποία έχει ήδη τελειώσει είναι η λεγόμενη μικρή διασύνδεση, που συνδέει την Κρήτη με την Πελοπόννησο. Η δεύτερη διασύνδεση η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη είναι μεταξύ Αττικής και Κρήτης. Η εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου είναι μέσα στο 2023.

Να αναφέρουμε πως έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση της Σκιάθου, ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ενίσχυση του συστήματος, στα νησιά του Ιονίου. Η ανάπτυξη του δικτύου αποτελεί μοναδική λύση τόσο για την ευστάθεια του συστήματος όσο και για μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Συνέχεια με τα Δωδεκάνησα.

Η συνέχεια των ηλεκτρικών διασυνδέσεων περιλαμβάνει τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Σύμφωνα με το εγκεκριμένο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ 2022-2031 και με το προς έγκριση ΔΠΑ 2023-2032, η διασύνδεση των νησιών στο νότιο Αιγαίο θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση αφορά έργα με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027 και η δεύτερη το 2028. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο γι αυτό και εκτιμώμενος προϋπολογισμός του πρότζεκτ ξεπερνάει το 1,4 δισ. ευρώ. Το έργο της διασύνδεσης των Δωδεκανήσων αφορά τη διασύνδεση με το ΕΣΜΗΕ της ομάδας των νησιών του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, η οποία περιλαμβάνει έξι αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα:

1. Κάρπαθος (Κάσος) 2. Ρόδος (Χάλκη) 3. Σύμη 4. Κως – Κάλυμνος (Ψέριμος, Τέλενδος, Νίσυρος, Τήλος, Λέρος, Λειψοί, Γυαλί) 5. Πάτμος 6. Αρκιοί (Μαράθι) Ως καλύτερη λύση για την ηλεκτροδότηση των παραπάνω Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ) του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, προγραμματίζεται η διασύνδεσή τους απευθείας από το ΕΣΜΗΕ με σύνδεσμο HVDC μεταφορικής ικανότητας 2 x 450 MW, μέσω του οποίου δημιουργείται ένας απευθείας ισχυρός δρόμος τροφοδότησης των Δωδεκανήσων από το ΕΣΜΗΕ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ επιτρέπει και τη μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το έργο σχεδιάστηκε με στόχο την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής όχλησης των νησιών. Πάνω σε αυτή τη βάση οι νέοι Υ/Σ έχουν χωροθετηθεί κοντά στην ακτή, ώστε να αποφευχθεί κατά το δυνατό η κατασκευή εναέριων γραμμών μεταφοράς.

Διάδρομος διασύνδεσης Για σημείο σύνδεσης των νησιών με το εθνικό σύστημα προγραμματίζεται το μελλοντικό ΚΥΤ Κορίνθου το οποίο θα συνδεθεί ισχυρά με το Σύστημα με τα ΚΥΤ Κουμουνδούρου και Μεγαλόπολης.

Το σημείο σύνδεσης στα Δωδεκάνησα που θα φτάσουν τα καλώδια από το ΚΥΤ Κορίθνου, θα είναι η Κως. Το σημείο βρίσκεται κοντά στον Υ/Σ Μαστιχάρι στην Κω και είναι το πλησιέστερο σημείο σύνδεσης με το ΕΣΜΗΕ. Επίσης, το σημείο είναι ιδανικό καθώς υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα χώρων για την εγκατάσταση των καλωδίων, σε σχέση με τη Ρόδο, η οποία αποτελεί το κέντρο βάρους του φορτίου των Δωδεκανήσων.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ το προτεινόμενο σχήμα διασύνδεσης έχει ως εξής: – Ένας Σταθμός Μετατροπής κοντά στο ΚΥΤ Κορίνθου. – Ένας Σταθμός Μετατροπής στην Κω (πλησίον του Υ/Σ Μαστιχάρι), συμπεριλαμβανομένων και των απαιτούμενων εγκαταστάσεων σύνδεσης στον Υ/Σ. – Δύο υποβρύχια καλώδια, ΕΣΜΗΕ – Κως (μήκους 380 χλμ περίπου).

– Τρία Υ/Β καλώδια Ρόδος (ΑΗΣ Σορωνής) – Κως (Υ/Σ Μαστιχάρι) μήκους 100 χλμ περίπου. – Ένα Υ/Β καλώδιο, μεταξύ Καρπάθου – Ρόδου (ΘΗΣ Ν. Ρόδου) μήκους 88 χλμ περίπου. – Δύο νέοι Υ/Σ GIS 150, ένας στην Κάρπαθο και ένας στην Κω (Μαστιχάρι).

Όσον αφορά τη διασύνδεση της Κω με τη Ρόδο η βασική διαδρομή (ανατολική όδευση) που προκρίνεται έχει μήκος 100 χλμ περίπου. Ωστόσο, λόγω αυξημένης πιθανότητας ύπαρξης θερμικών πεδίων που ενδεχομένως να προκαλέσει εμπόδια στην εγκατάσταση των υποβρύχιων καλωδίων σε αυτήν την όδευση, υπάρχει και η εναλλακτική δυτικά της Κω (δυτική όδευση).

Αυτή η επιλογή είναι μεγαλύτερου μήκους, περίπου 145 χλ. Η οριστικοποίηση της όδευσης θα γίνει βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας βυθού. Οφέλη του έργου Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε ο ΔΕΔΔΗΕ στα πλεονεκτήματα του έργου, είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας της τροφοδότησης των νήσων.

Επιπροσθέτως, με την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων θα επέλθει ο περιορισμός της λειτουργίας των τοπικών θερμικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους παραγωγής και εξοικονόμηση στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Επιπλέον, θα μειωθεί η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τη χρήση ορυκτών καυσίμων (ντίζελ) και θα ενισχύσει την ανάπτυξη των υποδομών ΑΠΕ. Κλείνοντας, να αναφέρουμε πως ο διαχειριστής, κρίνει σκόπιμη τη διατήρηση της τοπικής παραγωγής σε εφεδρεία έκτακτων αναγκών στη Ρόδο (ΘΗΣ Ν. Ρόδου) για λόγους της διασφάλισης της τροφοδότησης των κρίσιμων φορτίων των νησιών σε περιπτώσεις εκδήλωσης σοβαρών διαταραχών.