Video από το μνημόσυνο στην Κάλυμνο για τους 3 Αξιωματικούς ΠΝ που έχασαν τη ζωή τους στα Ίμια πριν 27 χρόνια.

584

Η Κάλυμνος, σήμερα Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023,όπως κάθε χρόνο, με αρχιερατικό μνημόσυνο στον Ι.Ν Αγ. Νικολάου της Πόθιας και τρισάγιο στο μνημείο των Ιμίων, τίμησε την μνήμη των 3 ηρώων αξιωματικών του ΠΝ, Χριστόδουλου Καραθανάση Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού που έχασαν τη ζωή του πριν 27 χρόνια, από την πτώση του ελικοπτέρου που επέβαιναν, κατά την εκτέλεση του υπέρτατου καθήκοντος προς την Πατρίδα την νύκτα της 30/31 Ιανουαρίου 1996 στην “κρίση των Ιμίων”.

Μετά τη Θεία λειτουργία τελέστηκε Αρχιερατικό μνημόσυνο  στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, που χοροστάτησε ο μητροπολίτης κ.κ Παΐσιος συμπαραστατούμενος από τον κλήρο του νησιού

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής του ΥΝΑΝΠ Εμμανουήλ Κουτουλάκης και τη Βουλή ο βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλειος Υψηλάντης

Από τις τοπικές πολιτικές Αρχές παρόντες ο Έπαρχος Μανώλης Μουσελλής,ο Δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης,οι επικεφαλής μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας Ιωάννης Μαστροκούκος και  Ιωάννης Γαλουζής, ο Πρόεδρος του ΔΣ Νικόλαος Γαβαλάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μιχάλης Καμπουράκης, Κωνσταντίνος Μακρυνάκης, Μικές Ρήγας και Γιώργος Μελάς, ο Περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Σταυλάς.

Επίσης παραβρέθηκαν ο πρώην Βουλευτής Γιώργος Κασσάραςη Πρόεδρος της ΔΕΕΠ της ΝΔ Έφη Χαραλαμποπούλου,ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου και πολιτευτής της ΝΔ Αντώνης Γιαννικουρής, ο τέως Δήμαρχος Ρόδου και υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ Φώτης Χατζηδιάκος, Πρόεδρος της ΕΚΟ Ναυτιλίας της ΝΔ Λευτέρης Παπαναστασίου και μέλη,της Κομματικής Οργάνωσης.

Από Στρατιωτικής πλευράς ο Ταξίαρχος Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Σπύρος Κογιάννης , ο Διοικητής του 5/42 ΣΕ Συνταγματάρχης(ΠΖ) Δημήτριος Λυμπερέας, ο Διοικητής του ΤΕΘ Καλύμνου Ανχης (ΠΖ) Αθανάσιος Κωστάκος και αντιπροσωπεία Αξιωματικών και Υπαξιωματικών .

Από το Ναυτικό ο Διοικητής του Ναυτικού Σταθμού Κω Πλοίαρχος ΠΝ Γεώργιος Σταματογιαννης

Τον Αρχηγό ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ εκπροσώπησε ο Διοικητή της 8ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος– Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Παντελής Χαμέτης που τον συνόδευαν ο Λιμενάρχης Καλύμνου Αντιπλοίαρχος  ΛΣ Θεόφιλος Τσαγκάρης ο Διοικητής της ΑΕΝ Καλύμνου  Πλωτάρχης ΛΣ Διονύσιος Κλάδης, ο Υπολιμενάρχης Υποπλοίαρχος ΛΣ Γεώργιος Γαλουζής και στελέχη του Λιμεναρχείου.

Από το ΑΤ Καλύμνου ο Υποδιοικητής Αστυνόμος Β΄Κωνσταντίνος Δάσκαλος

Στην τελετή συμμετείχαν Καθηγητές ,δάσκαλοι,και μαθητές με σημαίες των σχολείων και του Ερυθρού Σταυρού.

Μετά το πέρας του Αρχιερατικού  μνημόσυνου, η Εκπαιδευτικός και Αντιπρόεδρος του Αναγνωστηρίου “ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ” Χριστίνα Παπουτσή, εκφώνησε ομιλία με το ιστορικό της κρίσης των Ιμίων.

Το εκκλησίασμα στη συνέχεια έψαλε τον Εθνικό ύμνο.

ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ

Ακολούθησε η μετάβαση στο μνημείο των πεσόντων αξιωματικών μπροστά από το Λιμεναρχείο, όπου εψάλη τρισάγιο και στη συνέχεια έγινε η κατάθεση στεφάνων.

Να σημειώσουμε ότι εκ μέρους της Κυβέρνησης κατέθεσε στεφάνι ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής του ΥΝΑΝΠ Εμμανουήλ Κουτουλάκης και εκ μέρους της Βουλής ο βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλειος Υψηλάντης. Επίσης στεφάνι κατέθεσε ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας ναύαρχος εα Ευάγγελος Αποστολάκης που βρίσκεται στην Κάλυμνο προκειμένου να συμμετάσχει σήμερα βράδυ στις 7.00, σε εκδήλωση με θέμα τις “Ελληνοτουρκικές σχέσεις” που θα γίνει στο ισόγειο του Πνευματικού κέντρου.

Δείτε το video από το Αρχιερατικό μνημόσυνο,το Τρισάγιο, τις καταθέσεις στεφάνων και δηλώσεις Πολιτικών για την ημέρα μνήμης των 3 Αξιωματικών του ΠΝ που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του υπέρτατου καθήκοντος.

29-1-2023 Το ετήσιο μνημόσυνο εις μνήμη των πεσόντων στα ΊμιαΣάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός