Κύμα αιτημάτων για μειώσεις αντικειμενικών αξιών από 142 Δήμους-Οι αντικειμενικές αξίες στην Κάλυμνο.

902

Δεκάδες Δήμοι της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδος έχουν ήδη καταθέσει γνωμοδοτήσεις στο υπουργείο Οικονομικών για επανακαθορισμό των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων, που βρίσκονται σε περιοχές των χωρικών τους αρμοδιοτήτων, σε επίπεδα χαμηλότερα αυτών που καθορίστηκαν από την 1η-1-2022.

Μέχρι χθες το μεσημέρι ο συνολικός αριθμός των Δήμων της χώρας που είχαν ζητήσει την μείωση των αντικειμενικών τιμών σε περιοχές τους ανερχόταν σε 142 επί συνόλου 332, δηλαδή κάλυπτε το 42,7% του συνόλου των Δήμων! Η προθεσμία για την υποβολή των γνωμοδοτήσεων έληξε χθες 6 Φεβρουαρίου 2023.

Οι Δήμοι ακολουθούν την έκτακτη διαδικασία επανακαθορισμού των αντικειμενικών τιμών που προβλέπει το άρθρο 51 του ν. 5000/2022 και σκοπεύουν να πείσουν το υπουργείο Οικονομικών να ανακαλέσει τις υπέρμετρα μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών που αποφάσισε, ώστε οι δημότες τους να έχουν ουσιαστική ελάφρυνση στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και σε άλλους φόρους που επιβαρύνουν την χρήση ή την απόκτηση ακινήτων. Επιδιώκουν επίσης πολλοί άλλοι δημότες τους, που είναι οικονομικά αδύναμοι, να ξανακερδίσουν τις κοινωνικές παροχές και τα επιδόματα που έχασαν εξαιτίας της υπέρμετρης αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τους. Κι αυτό διότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών είχε ως συνέπεια οι αξίες των ακινήτων περιουσιών των συγκεκριμένων δημοτών να υπερβούν τα όρια αξίας ακίνητης περιουσίας που ορίζουν οι νόμοι χορήγησης των συγκεκριμένων επιδομάτων και παροχών και εν τέλει οι εν λόγω δημότες να πάψουν να θεωρούνται δικαιούχοι.

Η προθεσμία υποβολής γνωμοδοτήσεων από τους Δήμους, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του άρθρου 51 του ν. 5000/2022 έληξε κανονικά τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου. Όμως λόγω του πλήθους των γνωμοδοτήσεων που ζητούν να καταθέσουν κι άλλοι Δήμοι το υπουργείο Οικονομικών ενδέχεται να δώσει παράταση στη συγκεκριμένη προθεσμία.

Ήδη εδώ και πάνω από ένα μήνα ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών τη μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε 30 ζώνες της χωρικής του αρμοδιότητας. Επιπλέον, τουλάχιστον άλλοι 141 Δήμοι έχουν ήδη ζητήσει  ή αναμένεται να ζητήσουν από το υπουργείο Οικονομικών επανακαθορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε περιοχές των χωρικών τους αρμοδιοτήτων, σύμφωνα με την έκτακτη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 51 του ν. 5000/2022.

Ο Δήμος Αθηναίων, με επίσημο έγγραφο διατύπωσης γνώμης που έχει καταθέσει στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι, με βάση στοιχεία που έχει συλλέξει για τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς, τα ποσοστά αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών – όπως αυτά διαμορφώθηκαν με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, η οποία τέθηκε σε ισχύ από την 1η-1-2022 – πρέπει να περιοριστούν το πολύ μέχρι το επίπεδο του 55% σε σύγκριση με τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν μέχρι τις 31-12-2021 για όλα τα ακίνητα του Δήμου. Υποστηρίζει, δηλαδή, ότι σε όσες περιοχές του Δήμου οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν πάνω από 55% την 1η-1-2022 σε σύγκριση με την 31η-12-2021 θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που καθορίστηκαν την 1η-1-2022, ώστε οι αυξήσεις τους σε σύγκριση με την 31η-12-2021 να φθάνουν το πολύ μέχρι το 55%.

Η γνώμη του Δήμου αφορά ουσιαστικά σε 30 περιοχές (ζώνες τιμών) από το 1ο, το 2ο, το 3ο και το 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα. Πρόκειται για περιοχές του κέντρου της Αθήνας αλλά και για πολλές λαϊκές γειτονιές της πόλης όπου οι πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στις περιοχές αυτές, οι αυξήσεις αντικειμενικών αξιών που επιβλήθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα με την απόφαση του Ιουνίου του 2021 κυμαίνονται από 57,89% έως 115,63%!

Βάσει της γνώμης του Δήμου, τα ελάχιστα ποσοστά μειώσεων που πρέπει να αποφασιστούν από το υπουργείο Οικονομικών στις συγκεκριμένες 30 περιοχές της Αθήνας φθάνουν έως 27,54%.

Πέραν του Δήμου Αθηναίων, δεκάδες άλλοι Δήμοι– ακολουθώντας την έκτακτη διαδικασία επανακαθορισμού που προβλέπει το άρθρο 51 του πρόσφατα ψηφισθέντος ν. 5000/2022 – έχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους να καταθέσουν στο υπουργείο Οικονομικών τις γνωμοδοτήσεις τους για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε επίπεδα χαμηλότερα αυτών που καθορίστηκαν την 1η-1-2022

Μεταξύ των Δήμων από Δωδεκάνησα είναι:

Αστυπάλαια: Για ένα οικόπεδο στην Χώρα Αστυπάλαιας η τιμή ζώνης κυμαινόταν από 120 έως 400 ευρώ ανά τ,μ. και τώρα έχει ανέλθει στα 2.150 ευρώ ανά τ.μ.. Το ίδιο για μια μονοκατοικία στην ίδια περιοχή του νησιού, της οποίας η τιμή ζώνης ήταν ανάμεσα στα 420 – 504 ευρώ ανά τ.μ. και τώρα ανήλθε στα 2.150 ευρώ ανά τ.μ.. Η ίδια εικόνα διαμορφώνεται και στον Οικισμό Λειβάδι που οι περισσότεροι κάτοικοι κατέχουν εκεί χωράφια με οπωροκηπευτικά και εσπεριδοειδή: ένα οικόπεδο με τις προηγούμενες αντικειμενικές τιμές κυμαινόταν ανάμεσα στα 50 έως 250 ευρώ ανά στρέμμα, και τώρα εκτοξεύτηκε στα 1.450 ευρώ. Ο, δε, απόλυτος παραλογισμός λαμβάνει χώρα στις νέες αντικειμενικές των Οικισμών του νησιού Μέσα Βαθύ και Έξω Βαθύ, περιοχές που δεν έχουν δίκτυο υδροδότησης και αποχέτευσης ούτε καν εσωτερικούς δρόμους, ενώ το καλοκαίρι λόγω έλλειψης βασικών υποδομών και εγκαταστάσεων έχουν μηδενική τουριστική κίνηση και ανάπτυξη. Οι παλιές αντικειμενικές για τους παλιούς αυτούς οικισμούς διαμορφώνονταν ανάμεσα στα 420 και τα 520 ευρώ ανά τ.μ. για ένα σπίτι και από 80 έως 90 ευρώ για ένα οικόπεδο, ενώ οι νέες τιμές έχουν ανέλθει στα 800 ευρώ ανά τ.μ.!

Ρόδος: Το Δημοτικό Συμβούλιο προτείνει μείωση των αντικειμενικών τιμών σε περιοχές της Ρόδου που υπήρξαν μεγάλες αυξήσεις.

(Πηγή-πληροφορίες από σχετικό άρθρο Γ. Παλαιτσάκη στη naftemporiki.gr)

Οι αντικειμενικές αξίες στην Κάλυμνο.

Να σημειώσουμε ότι δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Δήμος Καλυμνίων έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα για μείωση ή αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών για κάποιες περιοχές.

Οι αντικειμενικές αξίες που ισχύουν στη Κάλυμνο φαίνονται στο δημoσίευμα που παραθέτουμε ,του kalymnos-news.gr στις 7 Ιουνίου 2021 με τίτλο:Οι νέες αντικειμενικές στην Κάλυμνο. Η υψηλότερη τιμή ζώνης σε Καμάρι- Μυρτιές -Μασούρι με 1.600 ευρώ. Οι περιοχές που εντάχθηκαν.

Την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξίων των ακινήτων σε όλη την Χώρα , ανακοίνωσαν σήμερα πρωί Δευτέρας  7 Ιουνίου 2021 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας  και ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Η απόφαση με τις  νέες αντικειμενικές τιμές που θα ισχύουν από 1 Ιανουαρίου 2022 δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ 2375 (Β)στις 7 Ιουνίου 2021

 Για την Κάλυμνο σύμφωνα με το ρεπορτάζ του kalymnos-news.gr:

1.Υπήρξε  αύξηση της τάξεως του 5-12% περίπου στις από τις 6 ζώνες για τις οποίες υπήρχε ήδη καθορισμένη τιμή ζώνης.

2.Έγινε νέα ένταξη 10 περιοχών-οικισμών για τις οποίες δεν υπήρχε καθορισμένη τιμή ζώνης.

 Παραθέτουμε την τιμή ζώνης στις 6 περιοχές που προϋπήρχαν.Να σημειώσουμε ότι οι περιοχές αυτές επεκτείνονται από  Πόθια  έως Χώρα Καλύμνου (στον Ταξιάρχη.)

Οι περιοχές στις οποίες αφορά η κάθε από τιος παραπάνω ζώνη σε γενικές γραμμές:

Α ΖΩΝΗ: Περιοχή στο τρίγωνο Σταθμός ΤΑΧΙ εμπορικός δρόμος καθοδος και άνοδος και παραλιακή.

Β ΖΩΝΗ: Περιοχή Αγίου Θεολόγου

Γ ΖΩΝΗ: Μέχρι πιό πάνω από το Γήπεδο

Δ ΖΩΝΗ:Από Άγιο Στέφανο μέχρι άγιο Μάμμα

Ε ΖΩΝΗ: Αγιος Νικόλαος -Άγιος Βασίλειος

ΣΤ ΖΩΝΗ: Χώρα Καλύμνου μέχρι Ταξιάρχη.

Με τη νέα απόφαση εντάχθηκαν 9 περιοχές στην Κάλυμνο και η Ψέριμος όπως φαίνοται στον παρακάτων πίνακα:

Η ακριβότερη τιμή ζώνης με τιμή εκκίνησης τα 1.600 ευρώ είναι στις τουριστικές περιοχές Καμάρι Μυρτιές ,Μασούρι και ευρύτερη περιοχή

Επίσης στον Πάνορμο και στην ευρύτερη περιοχή η τιμή εκκίνησης είναι τα 1.000 ευρώ όσο δηλαδή και η ακριβότερη στο κέντρο της Πόθιας (Α Ζώνη)

Κλείνοντας θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η τελική αντικειμενική αξία εξαρτάται και από άλλες παραμέτρους και συντελεστές όπως:

Τιμή οικοπέδου ανάλογα με Τιμή Ζώνης(ΤΖ) και το Συντελεστή αξιοποίησης Οικοπέδου (Σ.Α.Ο), από Συντελεστή οικοπέδου (Σ.Ο). Συντελεστή εκμετάλλευσης Ισογείου, Συντελεστές εμπορικότητας δρόμοι κα.