Νέος ισχυρός σεισμός 7,7 Ρίχτερ στην Τουρκία. Η Ελλάδα στέλνει προσωπικό της 1ης ΕΜΑΚ. 

259

Νέος ισχυρός σεισμός έπληξε το μεσημέρι της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023, Τουρκία και Συρία μετά τον πρωινό που στοίχισε ήδη την ζωή σε περισσότερα από 1.000 άτομα. ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των θυμάτων που βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση από το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο νέος σεισμός στην Τουρκία είναι μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος είναι 10 χιλιόμετρα και το επίκεντρο φαίνεται να είναι ίδιο με τον σεισμό των 7,8 βαθμών, 59 χλμ από την περιοχή Καχραμανμαράς.

Τα συλλυπητήρια της Ελλάδας για τις μεγάλες απώλειες από τον σεισμό των 7,8 ρίχτερ που συγκλόνισε την Τουρκία εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Kαταβάλλονται ιδιαίτερες προσπάθειες για να αναχωρήσει εντός της ημέρας  C130 με ομάδα της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ για να συνδράμει στις προσπάθειες διάσωσης», είπε ο Γιάννης Οικονόμου.

Και πρόσθεσε: «Στην αποστολή θα συμμετάσχει και ο Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος είναι επικεφαλής της αντισεισμικής προστασίας». 

Ήδη όπως ανακοίνωσε η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας: 

Με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας για αποστολή βοήθειας για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του ισχυρού σεισμού 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ  που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου στη Νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία.

Συγκεκριμένα, τις αμέσως επόμενες ώρες αναχωρεί ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο (2) διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Την ομάδα θα συνοδεύσει ένας (1) Αξιωματικός-Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, πέντε (5)  γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Η αποστολή θα αναχωρήσει με C-130 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.