4 Φεβρουαρίου γιορτάζει ο Άγιος Ισίδωρος Πηλουσιώτης στο Ακρωτήριο Κάβο Σίδερο της Κρήτης-Του Γιώργου Θεοφίλου Πατέλλη

729

Από τον αγαπητό συμπατριώτη Γιώργο Θεοφίλου Πατέλλη, λάβαμε με αφορμή την εορτή του Αγίου Ισιδώρου,ένα άρθρο του, αφιερωμένο στην εκκλησία του Άγιου Ισιδώρου Πηλουσιώτη στο Ακρωτήριο Κάβο Σίδερο της Κρήτη,το οποίο δημοσιεύουμε, μαζί με την έκκληση του στους Δωδεκανησίους που βρίσκονται στην Κρήτη,να το επισκεφτούν.

4 Φεβρουαρίου γιορτάζει ο Άγιος Ισίδωρος Πηλουσιώτης στο Ακρωτήριο Κάβο Σίδερο της Κρήτης

Αγαπητοί μου Kalymnos news κάθε χρόνο τέτοιες μέρες το μυαλό μου ταξιδεύει σε μακρινές διαδρομές που όταν τις έκανα αισθανόμουν ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση ! Οι λόγοι ήταν πολλοί. Ένας από αυτούς ήταν το ότι βρισκόμουν στο Ανατολικότερο άκρο της Κρήτης και έβλεπα και αισθανόμουν την Κάσο δίπλα μου (το ΝΔκότερο νησί των Δωδεκανήσων).
Τί να πρωτοπεί κανείς για την διαδρομή και για το σημείο αυτό…!
Αυτό που έχω να επισημάνω είναι ότι, μόνο μία ημέρα τον χρόνο(4 Φεβρουαρίου), επιτρέπεται να επισκεφτεί κανείς και να προσκυνήσει στο εκκλησάκι του Αγ.Ισιδώρου.
Είναι Απαγορευμένη περιοχή.

Στις 4 Φεβρουαρίου πηγαίνει πολύς κόσμος από πολλά μέρη της Κρήτης, παρόλο που τις περισσότερες φορές έχει άσχημο καιρό (λόγω εποχής). Φέτος όμως διαφαίνεται σχετικά καλός καιρός. Θα είναι Δυτικός με λιακάδα. Βέβαια ο Δυτικός πιάνει πολύ μεγάλα κύματα από την αριστερή πλευρά του Κυριαμαδιού. Από την πλευρά της εκκλησίας όχι.

Κάνω έκκληση στους συμπατριώτες Δωδεκανήσιους που βρίσκονται στην Κρήτη, να μεταβούν και να προσκυνήσουν στις 4 Φεβρουαρίου στο εκκλησάκι του Αγ.Ισιδώρου
Πηλουσιώτη στο Ακρωτήριο Κάβο Σίδερο της Κρήτης. Η διαδρομή και ο Άγιος θα σας ανταμείψουν !!! Αξίζει τον κόπο !!!

Για να έχετε μία πρώτη ενημέρωση για την διαδρομή και τον βίο του Αγ.Ισιδώρου,
Παραθέτω δημοσίευμα από το iscreta.gr και ένα μικρό video από το YouTube.
Καλή Διαδρομή και Βοήθειά σας ο Άγιος !

Ο Άγιος Ισίδωρος στο Κάβο Σίδερο (4 Φλεβάρη)

Στο ανατολικότερο άκρο της επαρχίας Σητείας που είναι και το ανατολικότερο άκρο της Κρήτης στο ακρωτήριο Κάβο Σίδερο το αρχαίο Σαμώνιο και πάνω σε ένα κωνικό λόφο κοντά σε βράχια που τα δέρνουν μανιασμένα κύματα είναι φωλιασμένο το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Ισιδώρου του Πηλουσιώτη .

Ο όσιος Iσίδωρος ο Πηλουσιώτης (περ.370 – περ.435 ή 450 μ.Χ.) ήταν μοναχός, εκκλησιαστικός πατέρας και συγγραφέας από την Αίγυπτο. Ονομάζεται Πηλουσιώτης επειδή πιθανώς ασκήτευσε και ήταν ηγούμενος μονής κοντά στο αρχαίο Πηλούσιο στο σημερινό Πόρτ Σάιντ.
Ασχολήθηκε με τη μελέτη των Γραφών και την υπεράσπιση της Ορθοξίας (εναντίον του Νεστορίου)

Κατά το λεξικό του Σούδα,  ο Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης συνέγραψε τρεις χιλιάδες επιστολές, που είναι αφιερωμένες στην ερμηνεία της Αγία Γραφής.
Η μνήμη του εορτάζεται στις 4 Φεβρουαρίου.

Όταν κατέκτησαν την Αίγυπτο οι Άραβες,  κυνηγημένοι μοναχοί από το μοναστήρι του Αγίου Ισιδώρου κατέφυγαν στον Ανατολικό άκρο της Κρήτης και ίδρυσαν νέα  μονή.  Από αυτό το μοναστήρι πήρε το όνομά του όλο το ακρωτήρι το Κάβο Σίδερο (Ακρωτήριο Ισίδωρος).
Η ύπαρξη ναού του Αγίου Ισιδώρου στην περιοχή (ναός με δυο μοναχούς), αναφέρεται από τον Φλωρεντινό ιερέα Μπουοντελμόντι που περιηγήθηκε το νησί κατά το 1415. Η ανασκαφική έρευνα που έγινε το 1985, απεκάλυψε πράγματι ερείπια εκκλησίας που τα ευρήματα της δείχνουν πως η διάρκεια της ζωής της ήταν από τα μέσα του 14ου μέχρι τις αρχές του 17ου αιώνα οπότε προφανώς καταστράφηκε από τις τούρκικες επιδρομές.

Κοντά στα ερείπια της είναι το νεότερο ταπεινό εκκλησάκι που φαίνεται πως ανοικοδομήθηκε την εποχή της θρησκευτικής ανοχής.

Κάποια στοιχεία άντλησα από την Βικιπέντια και από το άρθρο του Μιχ.  Πατεράκη στην εφημερίδα Μεσόγειο για το μοναστήρι από όπου και η πιο κάτω φωτογραφία

Untitled-4

Η πρόσβαση από τη στεριά απαγορεύεται, καθώς είναι στρατιωτική ζώνη. Οι  πύλες της ναυτικής βάσης ανοίγουν μόνο κατά την εορτή του Αγίου Ισιδώρου στις 4 του Φλεβάρη. Επισκέπτες από όλη την Κρήτη έρχονται τη μέρα αυτή στο Κάβο Σίδερο, όχι μόνο να προσκυνήσουν αλλά και για να μαζέψουν αγριαγκινάρες που φύονται στην περιοχή. Δίπλα στην εκκλησία, υπάρχει μια πολύ όμορφη μικρή παραλία

O άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης.

Ερείπια του Πηλουσίου

Κατά την εποχή της αραβικής κατάκτησης της Αιγύπτου από τους Άραβες μοναχοί της μονής κατέφυγαν στο ανατολικό άκρο της Κρήτης .

Σύμφωνα με τον κο Αντώνη Βασιλάκη,Αναγνώστης, μεταφραστής, Πελασγικών, μινωικών γραφών, ( βλ.επόμενη φωτο)  Το ακρωτήρι λέγεται Σίδερο, από το όνομα του Αγίου. Λέγεται και Σαμώνιον , από τον ναό της Σαμωνιας Αθηνάς, ο οποίος βρίσκεται στο σημείο που δείχνω με το Βέλος. Ακόμα παλαιότερα , σύμφωνα με την επιγραφή PRA 1, της  Πραισού, εδώ ήταν, ο ξακουστός ναός, της Μεγάλης μητέρας.

Παντού αναφέρεται ότι , Σαμωνία, ήταν το επίθετο της Αθηνάς στην Κρήτη. Κανένας όμως δεν γνωρίζει, γιατί έχει αυτό το όνομα στην Κρήτη. Δεν έδωσε η Αθηνά το επώνυμο Σαμώνιον στο ακρωτήρι, αλλά έγινε το αντίστροφο. Το τοπωνύμιο Σαμώνιον, προϋπήρχε του ναού της Αθηνάς. Μετά από αποψινή έρευνα μου, βρήκα ότι, Σαμώνιον, θα πει, το ακρωτήρι του Ποσειδώνα. Ήταν προσωνύμιο του Ποσειδώνα η λέξη Σάμιος

Κάβο Σίδερο..