
Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας
Θρηνούμε, όλη η Ελλάδα θρηνεί και εξοργίζεται με το δυστύχημα των Τεμπών, όμως έχουμε και εμείς εδώ τοπικά τα δικά μας ναυάγια, τα οποία δεν έχουν λάβει τη δέουσα προσοχή. Αυτό συμβαίνει διότι έχουμε χάσει τον λογαριασμό, κυριολεκτικά και μεταφορικά, δεν προλαβαίνουμε να συνέλθουμε από το ένα, ακολουθεί το άλλο.
Ας τα δούμε ένα-ένα προσεκτικά. Έχουν συμβεί δύο ναυάγια στην ΑΝΕΚ, η φωτιά στο Κάλυμνος Σταρ και η πρόσκρουση του «Νήσος Κάλυμνος». Ευτυχώς δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες, είχαμε όμως τεράστιο οικονομικό κόστος. Και αναρωτιέμαι δεν θα μπορούσαν οι πόροι για την επισκευή των σκαφών να είχαν αξιοποιηθεί αλλού, σε άλλες ανάγκες του νησιού; Θα πει κανείς, «μα ήταν ατυχήματα». Δεν διαφωνώ. Ωστόσο τα ατυχήματα αποφεύγονται μέσω της πρόληψης. Αλλά όταν περί άλλων τυρβάζουμε, αυτά παθαίνουμε. Μια άλλη «ατυχία» ήταν η κυβερνό-επίθεση που κατέστρεψε το πληροφορικό σύστημα του Δήμου.
Κοιτώντας λίγο πίσω, δεν μπορώ να ξεχάσω τη στάση του Δημάρχου στη μεγάλη τραγωδία της πανδημίας. Βασική του έγνοια ήταν να ζητήσει συγγνώμη για την επιβολή των προστίμων που δόθηκαν εξαιτίας των παραβάσεων των νόμων περί καραντίνας που επιβλήθηκαν από την αστυνομία. Τι συμπέρασμα βγάζετε; Τρέμει το πολιτικό κόστος. Σε στιγμές κρίσης ο κόσμος έχει ανάγκη από ηγέτη. Πιστεύετε ότι ηγετικά ενήργησε και καθοδήγησε τον κόσμο ο πρώτος πολίτης; Αφέθηκαν στην μοίρα τους οι Καλύμνιοι στο επίπεδο της πρόληψης, και υποχρεώθηκε το σύστημα υγείας του νησιού να φτάσει στα όρια του, και να τα ξεπεράσει μάλιστα. Αποτέλεσμα; Το μισό νησί είναι μαυροφορέμενο. Μόνο επιτυχία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό.
Επιπλέον, παρατηρώ τον τελευταίο καιρό και οφείλω να το καυτηριάσω ότι η Δημοτική Αρχή αρκείται στους άρτους και στα θεάματα και για να γίνω πιο ακριβής μόνο στα θεάματα. Δεν θα μπορούσατε αξιότιμοι κύριοι τα χρήματα που πετάτε στον αέρα με τις φιέστες και τα πυροτεχνήματα να τα δώσετε για να βοηθήσετε κάποιους συμπολίτες μας επί παραδείγματι στους αγρότες του Βαθύ οι οποίοι στέναξαν οικονομικά την περίοδο της πανδημίας. Θα μπορούσα να απαριθμήσω δεκάδες ανεπίλυτα προβλήματα, όμως αυτά είναι γνωστά στην καλυμνιακή κοινωνία.
Σκέφτομαι λοιπόν μπορεί μια Δημοτική Αρχή κυριολεκτικά απαθής απέναντι σε τόσο ζωτικά προβλήματα του τόπου μας να αξιώνει να ανανεώσει την θητεία της; Οι Αντιπολιτεύσεις όμως, τι θα πράξουν για να το αποτρέψουν αυτό; Προτάσεις για συνεργασία υπάρχουν. Ωστόσο ανταπόκριση καμία, εξ’ ου και η αλαζονική σιγουριά της Συμπολίτευσης ότι θα είναι και πάλι στα πράγματα όπως δηλώθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο στις 8-3-2023. Κύριοι και κυρίες της Αντιπολίτευσης, εάν δεν καταφέρετε να ξεπεράσετε τα μεταξύ σας προβλήματα για να επιτευχθεί η συμμαχία δυο ή και περισσοτέρων παρατάξεων, θα είσαστε συνυπεύθυνοι για τα όποια ναυάγια ακολουθήσουν στην επόμενη πενταετία.
Εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση, υπάρχουν λύσεις. Αν η κάθε παράταξη διατηρεί την αυτοτέλεια της στο εσωτερικό της συμμαχίας αναλαμβάνοντας η κάθε μια ένα έργο αναπτυξιακό, θα κριθεί ταυτόχρονα ξεχωριστά και συνολικά. Μπορεί να γίνει ψηφιακή δημοσκόπηση από ηλεκτρονική εφημερίδα για την επιλογή του επικεφαλής. Μπορούν να ασκήσουν πίεση οι νέοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και να το θέσουν ως όρο για να συμμετέχουν, γιατί έτσι θα έχουν πιθανότητες περισσότερες να πάρουν μια θέση στο δημοτικό συμβούλιο. Μπορεί και από την πρώτη Κυριακή να έχει εξασφαλιστεί νέα Δημοτική Αρχή με την συμμαχία. Αιφνιδιάστε τον πολιτικό σας αντίπαλο, μην είσαστε τόσο προβλέψιμοι.
Η ιδέα της συμμαχίας δημοτικών παρατάξεων έχει ωριμάσει πλέον, είναι πιο αναγκαία από ποτέ, και ήρθε η στιγμή να γίνει πράξη. Είμαι σίγουρη και ότι οι πολίτες το επιθυμούν αυτό. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αποτελείτε «πολιτικοί λαγοί» του κυρίου Διακομιχάλη και θα διαιωνίζονται επ’ αόριστον οι πολιτικές παθογένειές του τοπικού πολιτικού συστήματος με την ανοχή σας. Κόψτε με τρόπο αποφασιστικό τον γόρδιο δεσμό που κρατάει το νησί μας αιχμάλωτο της παρακμής!
Ελευθερία Τηλιακού
Πολιτισμολόγος
Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας