Μέτρα για την καταπολέμηση της “κάμπιας των πεύκων” στην Κάλυμνο από Δήμο και Δασική υπηρεσία. (video)

753

 H “κάμπια των πεύκων” είναι ο σημαντικότερος εχθρός των πεύκων και ιδιαίτερα των μικρότερων δέντρων καθώς μπορεί να προκαλέσει την ολοκληρωτική ξήρανση τους.

Οι πεταλούδες ζευγαρώνουν και αφήνουν τα αυγά τους στις πευκοβελόνες, τη περίοδο Ιούλιο-Οκτώβριο. Μετά από 1-1.5 μήνα εκκολάπτονται οι προνύμφες 1ου σταδίου και οι οποίες δημιουργούν τις πρώτες φωλιές στη κόμη των πεύκων. Όσο μειώνεται η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, οι προνύμφες των επόμενων σταδίων φτιάχνουν τις φωλιές τους σε ψηλότερα σημεία των δέντρων. Στα τέλη του χειμώνα, οι προνύμφες κατεβαίνουν από τους κορμούς των πεύκων αναζητώντας το πιο κατάλληλο σημείο εδάφους για να εισχωρήσουν σε αυτό και να μεταμορφωθούν σε πεταλούδες οι οποίες θα εξέλθουν από το έδαφος στα μέσα του καλοκαιριού. Έτσι ολοκληρώνεται ο βιολογικός κύκλος του συγκεκριμένου εντόμου.

Προβλήματα που προκαλεί

Το πιο σημαντικό πρόβλημα που προκαλεί η κάμπια των πεύκων είναι η καταστροφή του φυλλώματος των δένδρων. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει στην ολοκληρωτική ξήρανση τους. Το επόμενο σημαντικό πρόβλημα που προκαλεί στους ανθρώπους και τα κατοικίδια είναι οι αλλεργιογόνες ουσίες που φέρουν οι τρίχες της κάμπιας. Σε επαφή με το δέρμα προκαλεί έντονο κνησμό, δερματίτιδες, ερεθισμός των ματιών, δακρύρροια κλπ. Στα κατοικίδια προκαλεί πρήξιμο στη γλώσσα, μύτη, κνησμό και μολύνσεις. Τέλος, η παρουσία στον κήπο μας πεύκων με κουκούλια και ελάχιστο φύλλωμα είναι αρκετά αντιαισθητικό.

Εμφάνιση σε πεύκα στην Κάλυμνο-Λήψη μέτρων καταπολέμησης

Την εμφάνιση τους έκαναν και στα πεύκα στο αλσύλιο ” Λάζαρος Ζαραφωνίτη” και σήμερα Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023, μετά την ενημέρωση του Αντιδημάρχου Παντελή Ζωίδη, από τον Δασοφύλακα Μιχάλη Καμπουράκη, διατέθηκε συνεργείο του Δήμου Καλυμνίων με γερανοφόρο όχημα που ξεκίνησε την απομάκρυνση των φωλιών που έχουν δημιουργηθεί. Όπως μας είπαν ο Παντελής Ζωίδης και ο Μιχάλης Καμπουράκης ,σε συνεννόηση με τη Γεωπόνο του Δήμου θα ακολουθήσει και ψεκασμός των πεύκων με κατάλληλο βιολογικό εντομοκτόνο

Δείτε το video που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαϊλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς

1-3-2023 Προσπάθειες για αντιμετώπιση «παρασίτων» που καταστρέφουν τα δέντρα!