Ομιλία του συμπατριώτη μας καθηγητή ΕΜΠ Πέτρου Μαραγκού στο 2ο ΓΕΛ Καλύμνου για την τεχνητή νοημοσύνη (video)

1202

Το 2ο Γενικό Λύκειο Καλύμνου επισκέφθηκε σήμερα, 22/3/2023, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Πέτρος Μαραγκός. Μίλησε στους μαθητές και τις μαθήτριες, αλλά και στους εκπαιδευτικούς, για τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και τις εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης που σχεδιάζουν και υλοποιούν στο εργαστήριο ρομποτικής του ΕΜΠ, στο οποίο είναι διευθυντής από το 2008.

Ο καθηγητής παρουσίασε στα παιδιά ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, όπως π.χ. για την αναγνώριση φωνής από μεγάλη απόσταση, ώστε η φωνητική εντολή χρησιμοποιείται σε συστήματα προσωπικών βοηθών σε ένα «έξυπνο σπίτι» (smart home). Έδειξε επίσης συστήματα εξυπηρέτησης προσωπικών αναγκών για ηλικιωμένα άτομα με κινητικές δυσκολίες-αναπηρίες ή άλλου είδους προβλήματα (i-walk, i-support). Αναφέρθηκε ακόμη στη χρήση ρομποτικών συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης που επιτρέπουν τη διεξαγωγή χειρουργικών επεμβάσεων από απόσταση (tele-robotics), με την πληροφορία να μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο από έναν γιατρό που βρίσκεται στα Τρίκαλα σε ένα σύστημα ρομποτικής σε νοσοκομείο της Αθήνας. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να συνδράμει στην αποκατάσταση ασθενών μετά από ατυχήματα ή προβλήματα υγείας, βοηθώντας τους στη σωστή εκτέλεση ασκήσεων που προτείνει ο φυσιοθεραπευτής, όχι μόνο με φωνητικές εντολές για την εκτέλεση της άσκησης αλλά και με επίδειξή της σε οθόνη, όπου αναγράφεται και το ποσοστό επιτυχίας της εφαρμογής της.

Η χρήση ρομποτικών συστημάτων-βραχιόνων είναι γνωστή στη βιομηχανία, αλλά οι μαθητές και οι μαθήτριες γνώρισαν και μία εφαρμογή τους στον αγροτικό τομέα, κατά τη συγκομιδή μανιταριών, που λόγω των συνθηκών καλλιέργειάς τους θα ήταν μια διαδικασία δύσκολη και κουραστική για τους ανθρώπους.

Επειδή το 2ο ΓΕΛ Καλύμνου ασχολείται τα τελευταία χρόνια με τον προγραμματισμό του ανθρωποειδούς ρομπότ NAO, ο καθηγητής αναφέρθηκε στην έρευνα που γίνεται στο εργαστήριό του για την παιδαγωγική χρήση ανθρωποειδών ρομπότ σε περιπτώσεις παιδιών με ειδικές ανάγκες (π.χ. στο φάσμα του αυτισμού). Στο εργαστήριό του μελέτησαν τη διάδραση παιδιών με τρία διαφορετικά είδη ανθρωποειδών ρομπότ.

Η ομιλία του κ. Μαραγκού ενθουσίασε τους μαθητές και τις μαθήτριες, που τον κατέκλυσαν με σχετικές ερωτήσεις. Απάντησε επίσης σε ερωτήσεις αναφορικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Η πρωτοβουλία αυτή του 2ου ΓΕΛ Καλύμνου εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus “BRAIINS” (Bring Artificial Intelligence In Schools), στο οποίο συμμετέχει το σχολείο τα τελευταία τρία χρόνια.

Δείτε ένα μικρό video και φωτογραφίες

Ομιλία του καθηγητή ΕΜΠ Πέτρου Μαραγκού στο 2ο ΓΕΛ Καλύμνου για την τεχνητή νοημοσύνη