Ο IANOS και οι εκδόσεις Ελευθερουδάκης, διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Ιωάννη Κουλλιά, στις 17 Μαρτίου 2023.

668

Ο IANOS και οι εκδόσεις Ελευθερουδάκης, διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Ιωάννη Κουλλιά, με τίτλο «Εκλογές», μια ανθολογία μελοποιημένης ποίησης.


Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Αργυρώ Αγγελοπούλου, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας και ηθοποιός

Φωτεινή Φιλοσόφου, ηθοποιός

Γαβρίλης Ιστικόπουλος, λογοτέχνης

Θα ερμηνεύσουν οι:

Καίτη Κουλλιά, Θοδωρής Σμπιλλής, Βικτωρία Ταγγούλη, Πέγκυ Ζάρου, Ιωάννα Φόρτη, Γιάννης Συμεωνίδης, Μαρία Κουλλιά, Θέμης Ανδρεάδης.

Συντονίζει ο Γιώργος Ορφανίδης, υ.δ. ΑΠΘ.


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24, την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023 στις 7.30 το βράδυ και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Το ανά χείρας βιβλίο αποτελεί μέρος ενός μακροπερίοδου πνευματικού κάματου. Τα σαράντα πέντε μελοποιημένα ποιήματα τούτης της ανθολογίας  κάποτε γράφτηκαν σχεδόν με μία ανάσα […] Έπειτα, τα καλύτερα εξ αυτών γνώρισαν τη ‘σκληρότητα’ του επιμελείσθαι από έναν απόφοιτο της Φιλοσοφικής, και φυλάχθηκαν σε ακριβά ντοσιέ, διότι ακριβό σε ποιότητα λογίζεται το περιεχόμενό τους. Προμετωπίδα υπ’ αριθμόν ένα: ‘Η σημερινή ποίηση είναι στα αζήτητα, επειδή απλούστατα είναι φτωχή κατά το περιεχόμενο και πληκτική κατά τη μορφή της’ (Κώστας Κουτσουρέλης, Τι είναι και τι δεν είναι ποίηση. Δώδεκα ομόκεντρα δοκίμια, Αθήνα, Εκδόσεις Μικρή Άρκτος, 2020, σελ. 52.). Προμετωπίδα υπ’ αριθμόν δύο: ό,τι ακολουθεί δεν εμπίπτει στην παραπάνω φράση, που δυστυχώς χαρακτηρίζει μεγάλο τμήμα της μοντέρνας, μετα-μοντέρνας, ακόμη και μετα-μετα-μοντέρνας ποιητικής παραγωγής· ό,τι έπεται θα μπορούσαμε πλήρει συνειδήσει να υποστηρίξουμε ότι ενστερνίζεται βαθύτατα την παλαμική δυναμική περί του ποιητικού λόγου, αφού χαιρετίζει υπερήφανα εκείνον τον απολεσθέντα – πλέον – λυρισμό του (υποσυνείδητου) εγώ, του (ψυχογραφικού) εμείς, των (κοινωνικοπολιτικών) όλων.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ιωάννης Κουλλιάς είναι ιατρός-παθολόγος. Σπούδασε στο ΕΚΠΑ, δεν έμεινε ποτέ όμως παγιδευμένος εντός της πόλης του Περικλή. Από πολύ νεαρός επαναλαμβάνει την αγγελοπουλική φράση «Μα πόσα σύνορα πρέπει να περάσουμε, για να πάμε σπίτι μας;». Ανήσυχο πνεύμα και πολυπράγμων, λάτρης του καλαίσθητου και των Τεχνών, καταπιάστηκε με πολλά. Ασχολείται με την προσπάθεια αποτύπωσης του συμβαίνειν σε μία μόλις στιγμή, κοινώς με τη Φωτογραφία (εικαστική, τοπίου, urban), συμμετέχοντας σε εκθέσεις και διαγωνισμούς. Δεν επαναπαύεται ωστόσο στις διακρίσεις του επί των καλλιτεχνικών. Με την πρώτη ευκαιρία αφιερώνεται στη μαγεία της στιχουργικής & της μουσικής σύνθεσης (εγγεγραμμένος στην ΕΔΕΜ), είτε εκδίδοντας προσωπικούς δίσκους είτε στο πλαίσιο συμμετοχής, σε συνεργασία με ελληνικές δισκογραφικές εταιρίες (Μετρονόμος, Μελωδικό Καράβι). Δίνει ζωή σε σκέψεις ατάκτως ειρημένες μέσω της έμμετρης θεατρικής συγγραφής, και δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν εκδώσει τα απανθίσματα εκείνης της ταπεινής συμβουλευτικής που σημειώνει από παιδί σε πάσης φύσεως σημειωματάρια