Το πρόγραμμα παρέλασης την Κυριακή 12/3 στην Κάλυμνο για τον εορτασμό της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου.

1266

Η Δωδεκάνησος γιορτάζει φέτος   την 75η επέτειο της Ενσωμάτωσης  της  με τη μητέρα Ελλάδα. Ο λαός μας, τιμά τη μνήμη των προγόνων του, που στα δύσκολα  και σκοτεινά χρόνια της σκλαβιάς, διατήρησαν  αλώβητη την   εθνική μας ταυτότητα και συνείδηση και  άσβεστη τη φλόγα για  λευτεριά και ένωση με την πατρίδα. Με τους   αγώνες και τις  θυσίες τους, κατόρθωσαν να αποτινάξουν το ζυγό  και να ενσωματωθούν στον Εθνικό Κορμό.

Η αναβληθείσα την 7η Μαρτίου παρέλαση, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023.

Κατά τον εορτασμό, σύμφωνα με το πρόγραμμα που εκδόθηκε από την ΠΕ Καλύμνου θα λάβουν χώρα οι παρακάτω εκδηλώσεις  στην πόλη της Καλύμνου

 ΚΥΡΙΑΚΗ 12  ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

 Ώρα 08.00 : Επίσημη έπαρση της Σημαίας στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας  Καλύμνου  με  τη  συμμετοχή στρατιωτικού τιμητικού αγήματος  του 5/42 Συντάγματος  Ευζώνων «Δελβινάκι»και της Δημοτικής  Φιλαρμονικής   Καλύμνου.

Ώρα 11.00 : Δοξολογία στον Ιερό  Ναό Αγίου Νικολάου. Θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης Καλύμνου, Λέρου και Αστυπάλαιας, κ.κ. Παΐσιος,  συμπαραστατούμενος από τον Ιερό  Κλήρο   του Νησιού.

Τιμές θα αποδώσουν  απόσπασμα του 5/42 Σ.Ε και η  Φιλαρμονική του Δήμου Καλυμνίων.

Ώρα 11.20  : Παράταξη των τμημάτων που θα παρελάσουν στο χώρο του   Λιμεναρχείου κατά τη  σειρά εκκίνησης τους προς το χώρο της παρέλασης. (Εκκίνηση από το ξενοδοχείο Ολυμπίκ – Τερματισμός  μπροστά από το Δημαρχείο) .

Ώρα 11.30 : Επιμνημόσυνη δέηση και εκφώνηση του   Πανηγυρικού  της ημέρας  από την   Βενετούλη Βασιλική , δασκάλα του  2ου Δημοτικού Σχολείου Πόλεως Καλύμνου.

Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων  στην Κεντρική  Πλατεία,

Ώρα 12.00 : Παρέλαση, με επικεφαλής τη Φιλαρμονική του Δήμου Καλυμνίων,  του Λυκείου Ελληνίδων, τοπικών πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, παραρτήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, σωμάτων   Ελλήνων προσκόπων  και Ελληνικού Οδηγισμού  , των μαθητών του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης, των μαθητών και μαθητριών  της    Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, σπουδαστών της ΑΕΝ καθώς και του Λιμενικού Σώματος  και αντιπροσωπευτικών τμημάτων του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων  «Δελβινάκι».

Τελετάρχης των εκδηλώσεων ορίζεται  ο κ. Διακομιχάλης Βασίλειος , δημοτικός υπάλληλος και Βοηθός τελετάρχη ο κ . Κάππας Γεώργιος,  συνταξιούχος. 

Τα σχετικά με την εκκλησιαστική τελετή θα επιμεληθεί η Ιερά Μητρόπολη, υπεύθυνος κ. Κάππας Γεώργιος