Οι νέοι πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Διαδικτυακή συνάντηση μαθητών 1ου ΓΕΛ Καλύμνου με Ευρωβουλευτή Δ.Παπαδημούλη

151

Σε μια διαδικτυακή συνάντηση ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ .Παπαδημούλης Δημήτρης, απάντησε ερωτήσεις ποικίλης φύσεως και συνομίλησε με μαθητές και μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ Καλύμνου στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία  Πρέσβεις της Ευρώπης». Την Πέμπτη 23 /3/2023 η  δεκαεπταμελής ομάδα του σχολείου με συντονίστρια  την κ. Πουγούνια Ειρήνη σε συνεργασία με την κ. Γεωργοπούλου Παρασκευή, την κ. Πάου Άννα, την κ. Πλάτση Ευδοκία ,τον κ. Κλήμη Στάθη  και την κ. Μαρινάκη Αναστασία έθεσε ερωτήματα που αφορούν τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ρόλο των ευρωβουλευτών, το μέλλον το εργασιακό, την εκπαίδευση και την πολιτική.

Στην αρχή ο κ Παπαδημούλης ενημέρωσε τα παιδιά για το ρόλο του ευρωβουλευτή επισημαίνοντας πως στον  ευρωπαϊκό στίβο συνυπάρχουν χώρες με διαφορετικά συμφέροντα επιδιώκοντας την περιπόθητη και δυσεπίτευκτη σύγκλιση. Απαντώντας σε ερωτήσεις που έθεσαν έφηβοι της Α και Β τάξης  αναφέρθηκε στα οφέλη της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή  Ένωση αλλά και στην αδυναμία να αξιοποιήσουμε κονδύλια και να συμβαδίσουμε με άλλα κράτη σε θέματα παιδείας, υγείας, προστασίας του περιβάλλοντος.

Στη διαλογική συζήτηση θίχτηκαν θέματα που αφορούν τη νησιωτικότητα και τις δυσκολίες στις μετακινήσεις, στο επίπεδο υπηρεσιών υγείας, στην διαχείριση των απορριμμάτων στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας και της διαρροής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Η συνάντηση έκλεισε με την αναφορά του ευρωβουλευτή στη δημοκρατική παράδοση της χώρας μας και στην ανάγκη να γίνουμε πιο απαιτητικοί ,διεκδικητικοί και ενεργοί πολίτες. Οι νέοι αξίζουν να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους .Ο δρόμος για να το πετύχουμε είναι ένας :

διεκδικώντας,

αξιολογώντας,

επιλέγοντας,

ελέγχοντας,

συμμετέχοντας.

Σίγουρα ήταν ένα μάθημα δημοκρατίας και πολιτικής για εκπαιδευτικούς και μαθητές σε μια εποχή που διακρίνεται από πολιτική απάθεια.

Συμμετείχαν οι μαθητές του 1ΟΥ ΓΕΛ Καλύμνου

Κατερίνα Γαλανού

Γιαννικουρής Λευτέρης

Θεοδοσίου Σεβαστή

Κοκκίνου Ελένη

Κουτσουράης Νικόλας

Μαγκλή Μαρία

Μαύρου Μαρία

Μαγκούλια Γραμματούλα

Μιαούλη Ειρήνη

Μεϊμάρης Μάριος

Μαρκή Αρετή

Σαρούκος Γιώργος

Σισαλούη Νικολέττα

Σμαλιού Νίκη

Σκοπέλλου Νικολέττα-Φρειδερίκη

Χατζηγεωργίου Μαρία