Πότε θα είναι έτοιμο το νέο σκάφος της ΑΝΕΚ που θα αντικαταστήσει το καμένο “ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΤΑΡ”;- Φωτογραφίες από τη ναυπήγηση του.

11217

Τέλος Απριλίου 2023, η φετινή σεζόν έχει ξεκινήσει και τα ερωτήματα πληθαίνουν για το πότε θα είναι έτοιμο το νέο σκάφος της ΑΝΕΚ που θα αντικαταστήσει το “ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΤΑΡ” που καταστράφηκε ολοσχερώς και βυθίστηκε στην θαλάσσια περιοχή των Κουφονησίων, μετά από εκδήλωση πυρκαγιάς εν πλω ,την 1 Νοεμβρίου 2020.

Πριν ένα τρίμηνο περίπου ο Δήμαρχος Καλυμνίων Δ.Διακομιχάλης, δήλωνε δημόσια ότι η κατασκευή του νέου σκάφους προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και μέχρι το ΠΑΣΧΑ θα είναι έτοιμο. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά, μία εβδομάδα μπροστά ,μία πίσω το νέο σκάφος θα είναι έτοιμο.

Το ΠΑΣΧΑ πέρασε, καμία επίσημη ενημέρωση από ΑΝΕΚ για το πότε θα είναι έτοιμο, πιστέψαμε ότι θα υπάρχει κάποια μικρή καθυστέρηση και σύντομα το νέο σκάφος θα είναι στο λιμάνι της Καλύμνου.

Το kalymnos-news.gr εξασφάλισε πρόσφατες φωτογραφίες, της τρέχουσας εβδομάδας, μέσα από του χώρους του Ναυπηγείου, που δείχνουν την κατάσταση που βρίσκεται η πορεία κατασκευής του. Δεν θα επιχειρήσουμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη, για το πότε τελικά το νέο σκάφος θα είναι έτοιμο. Παραθέτουμε τις φωτογραφίες για τα δικά σας συμπεράσματα.

Πριν όμως παραθέσουμε τις φωτογραφίες που εξασφαλίσαμε, να αναφέρουμε ένα σύντομο ιστορικό:

1.Την 1 Νοεμβρίου 2020,το σκάφος “ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΤΑΡ” καταστράφηκε ολοσχερώς και βυθίστηκε στην θαλάσσια περιοχή των Κουφονησίων, μετά από εκδήλωση πυρκαγιάς εν πλω προς Πειραιά.

2. Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021 ο Δήμαρχος Καλυμνίων Δημήτρης Διακομιχάλης ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διερεύνηση του συμβάντος του ναυαγίου από πυρκαγιά του «ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΤΑΡ» τον περασμένο Νοέμβριο. από τους πραγματογνώμονες των ασφαλιστών και ήδη έχει εγκριθεί και κατατεθεί στην ΑΝΕΚ η πλήρης και ολοσχερής εξόφληση του συνολικού ποσού για το οποίο ήταν ασφαλισμένο το πλοίο δηλαδή ποσού 750.000 ευρώ. Σίγουρα ήταν μία θετική εξέλιξη για την εταιρεία και το επόμενο βήμα ήταν η αντικατάσταση  του «ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΤΑΡ».

3. 11 μήνες μετά το ναυάγιο και 8 μήνες περίπου μετά την την χορήγηση της ασφάλειας των 750.000 ευρώ, στις 6 Οκτωβρίου 2021, ο πρόεδρος ΑΝΕΚ και εκπρόσωπος του Ναυπηγείου υπογράφουν το προσύμφωνο(αρραβώνας) για την κατασκευή του νέου σκάφους που θα αντικαταστήσει το «ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΤΑΡ» μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, παρουσία του δημάρχου, των μελών του ΔΣ της ΑΝΕΚ που ταξίδεψαν στην Αθήνα για το σκοπό αυτό, του ναυπηγού, του τεχνικού συμβούλου και του νομικού συμβούλου και μάλιστα βγάζουν και αναμνηστική φωτογραφία, ως είθισται σε παρόμοιες περιπτώσεις!

4.Δεν πέρασαν 20 ημέρες από την υπογραφή του προσυμφώνου με το Ναυπηγείο και αφού δήμαρχος, Πρόεδρος ΑΝΕΚ με δημόσιες δηλώσεις τους, έπλεξαν το εγκώμιο του ναυπηγείου, ανακοινώνοντας με τον πλέον επίσημο τρόπο, ότι το νέο σκάφος θα είναι στο λιμάνι της Καλύμνου τον ερχόμενο Ιούλιο 2022 και ζητούσαν μάλιστα και προτάσεις για το όνομα που θα του δώσουν, ήλθε το χαμπάρι! Η συμφωνία χάλασε!

5. Τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 μεσημέρι, η ΑΝΕΚ με δελτίο τύπου επισημοποιεί τη διάλυση της συμφωνίας και επιρρίπτει τις αποκλειστικές ευθύνες στο εν λόγω ναυπηγείο μιλώντας:

Α.Για αθέτηση από την πλευρά του του χρονοδιαγράμματος κατασκευής και παράδοσης του σκάφους, το οποίο είχαν προσυμφωνήσει και προσυπογράψει.

Β.Ότι το ναυπηγείο απαίτησε από την ΑΝΕΚ οικονομικές ρήτρες που η Εταιρεία αποδέχτηκε και δε δέχτηκε αντίστοιχες από την ΑΝΕΚ

6.Ο χρόνος ολοκλήρωσης της ναυπήγησης του σκάφους, από το νέο Ναυπηγείο το οποίο τελικά ανέλαβε την κατασκευή του, σύμφωνα με τη συμβατική υποχρέωση ήταν 9 μήνες. Δηλαδή το νέο σκάφος θα έπρεπε να είναι στην Κάλυμνο από πέρσι τέλος Ιουλίου ,αρχάς Αυγούστου 2022.

7. Το κόστος κατασκευής το σκάφους ,όπως επίσημα ανακοινώθηκε στη Τακτική Γενική Συνέλευση της ΑΝΕΚ, το περασμένο καλοκαίρι, θα ανέλθει στο 1.550.000 ευρώ. Δηλαδή υπερδιπλάσιο ποσό από το ύψος της ασφάλειας που πήρε η ΑΝΕΚ για την καταστροφή του “ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΤΑΡ”.

8. Αναφορικά με το χρόνο ολοκλήρωσης της ναυπήγησης, ήδη τον έχουμε υπερβεί κατά 9 μήνες τον προβλεπόμενο από τη σύμβαση. Συμπληρώθηκαν 18 μήνες, διπλάσιος από το συμβατικό, ενώ είναι άγνωστο πόσος χρόνος απαιτείται ακόμη.

Δείτε τις φωτογραφίες που παραθέτουμε και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.