Συνελήφθη την Κυριακή του ΠΑΣΧΑ ο Πλοίαρχος του Ε/Γ-Δ/Ρ “ΗΛΙΑΣ Τ” στην Κάλυμνο γιατί είχε 5 υπεράριθμους επιβάτες!

3543

Συνελήφθη την Κυριακή του ΠΑΣΧΑ, 16 Απριλίου 2023, ο Πλοίαρχος του Ε/Γ-Δ/Ρ “ΗΛΙΑΣ Τ” κατά την επιστροφή του στο λιμάνι της Καλύμνου, από στελέχη Λιμεναρχείου Καλύμνου γιατί είχε 5 υπεράριθμους επιβάτες! Συγκεκριμένα κατά τον έλεγχο της κατάστασης επιβατών στο δρομολόγιο στις 6.30 το απόγευμα από Μαστιχάρι στην Κάλυμνο, διαπιστώθηκε ότι επέβαιναν 129 επιβάτες ,ενώ στο Πρωτόκολλο Γενικής Επιθεώρησης αναφερόταν ο αριθμός 124.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του kalymnos-news.gr ο Πλοίαρχος οδηγήθηκε στο Λιμεναρχείο και αφέθηκε ελεύθερος μετά από σχεδόν 5 ώρες,αφού τόσο χρειάστηκαν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, παρότι από την υπεύθυνο της “ΛΑΦΑΣΙ ΝΕ” Σάκη Τηλιακό που άμεσα προσήλθε στο Λιμεναρχείο δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος της ΛΑΦΑΣΙ ΝΕ εστίασε σε 2 σημεία:

  1. Ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση από τον Πλοίαρχο και την Εταιρεία να παραβιαστεί το πρωτόκολλο και να ταξιδέψουν 5 υπεράριθμοι επιβάτες, καθόσον στο συγκεκριμένο δρομολόγιο, υπήρχαν επιπλέον 30 επιβάτες περίπου που δεν τους επιτράπηκε να επιβιβαστούν και δεν ταξίδεψαν και είχε δημιουργηθεί μία χαοτική κατάσταση στο λιμάνι του Μαστιχαρίου καθόσον δεν υπήρχαν Λιμενικά όργανα και
  2. Το Ε/Γ-Δ/Ρ “ΗΛΙΑΣ Τ” έχει κανονικά πρωτόκολλο για 132 επιβάτες και εκ παραδρομής αναγράφηκε το 124 .Μάλιστα από την εταιρεία έγκαιρα εκδηλώθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες για την αλλαγή του Πρωτοκόλλου Γενικής Επιθεώρησης.

Τα Λιμενικά όργανα που χειρίστηκαν την παραπάνω υπόθεση, δεν έλαβαν υπ’ όψιν τις διευκρινήσεις του Πλοιάρχου και του εκπροσώπου της Εταιρίας, επιδεικνύοντας μία υπερβολική αυστηρότητα και μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών, έχοντας υπό κράτηση τον Πλοίαρχο για 5 και πλέον ώρες.

Για το συμβάν από το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου τη Δευτέρα του ΠΑΣΧΑ ,17 Απριλίου 2023:

Συνελήφθη απογευματινές ώρες χθες(ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΑ) ο Πλοίαρχος Ε/Γ-Δ/Ρ πλοίου στην Κάλυμνο, από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, διότι μετά από καταμέτρηση επιβατών κατά τον κατάπλου του πλοίου από τον λιμένα Μαστιχαρίου ν. Κω, διαπιστώθηκε ότι έφερε υπεράριθμους επιβάτες.

Συνολικά καταμετρήθηκαν εκατόν είκοσι εννέα (129) επιβάτες, αντί του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού των εκατόν εκατόν είκοσι τέσσερα (124), βάσει του ισχύοντος Πρωτοκόλλου Γενικής Επιθεώρησης του πλοίου.

Από το Λιμεναρχείο Καλύμνου που διενεργεί την προανάκριση, επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.