Εκλογές 2023: Άνοιξαν οι κάλπες και στην Κάλυμνο – Δείτε που ψηφίζετε και όσα πρέπει να γνωρίζετε

832

Όλα είναι έτοιμα στα 21.529 εκλογικά τμήματα  για να υποδεχτούν τους περίπου 9,8 εκατ. εκλογείς, οι οποίοι καλούνται να ψηφίσουν σήμερα για την εκλογή των 300 βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου για την περίοδο 2023 -2027. Από τους 9,8 εκατ. εκλογείς περίπου 400.000 είναι νέοι ψηφοφόροι

Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε τις 7 το πρωί έως και θα ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ.

Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της 21ης Μαΐου, έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023 (γεννηθέντες το 2006) και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων.

Με βάση το Σύνταγμα και την εκλογική νομοθεσία, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι είναι άνω των 70 ετών, όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν για λόγους υγείας και οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν συστάθηκε εκλογικό τμήμα λόγω μη συμπλήρωσης του αριθμού των 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας.

Δείτε τα εκλογικά Τμήματα που ψηφίζετε στην Κάλυμνο και Ψέριμο.

Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους (ακόμα κι αν έχει λήξει) ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Ο κάθε ψηφοφόρος μπορεί να θέσει μέχρι 2 σταυρούς σε υποψηφίους βουλευτές του κόμματος που ψηφίζει.