Εκπαιδευτική συνάντηση του  1ου  ΓΕΛ Καλύμνου  μετο  IV Liceum Ogólnokształcącim. Mikołaja Kopernika  στο Rybnik της Πολωνίας με το πρόγραμμα ERASMUS

450

Η δεκάχρονη πλέον ευρωπαϊκή πορεία του 1ου ΓΕΛ Καλύμνου στο πλαίσιο της ανταλλαγής μαθητών και μαθητριών με ευρωπαϊκές χώρες ολοκληρώθηκε για τη φετινή χρονιά με  τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με τη βραχυχρόνια κινητικότητα στο IV Liceum Ogólnokształcące
im. Mikołaja Kopernika στο Rybnik της Πολωνίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus κατά το διάστημα 22 Απριλίου με 2 Μαΐου.
        

Η αποστολή αποτελούνταν από 4 εκπαιδευτικούς και 9 μαθητές/μαθήτριες. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί  Ειρήνη Πουγούνια, η συντονίστρια του προγράμματος, ο διευθυντής του σχολείου, Κορφιάς Νικόλαος  και οι καθηγήτριες Άννα Πάου και Πλάτση Ευδοκία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι μαθητές/ τριες της Β’ Λυκείου Καλλιόπη και Σαββίνα Γαλουζή, Νομική Καλομοίρου, Γιάννης Κενενούνης, Μικές Κουλιανός, Παντελής Στράτας, Θεοφίλης Χατζησμάλης, Μιχάλης Κάτρης και Μανώλης Χειλάς φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες στο Rybnik γνωρίζοντας την πολωνική κουλτούρα και απολαμβάνοντας την άψογη φιλοξενία των παιδιών που είχαν φιλοξενήσει το Μάρτη στην Κάλυμνο.

           Μάθημα δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτέλεσε η επίσκεψη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης ‘Αουσβιτς-Μπιρκενάου, ενώ μάθημα ιστορίας και πολιτισμού αποτέλεσε η επίσκεψη στο Silesian Μουσείο στο Katowice που στεγάζεται σε πρώην  ανθρακωρυχείο της πόλης. Το πρόγραμμα περιελάμβανε την παρακολούθηση μαθημάτων πολωνικής γλώσσας και ιστορίας, εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου, ξεναγήσεις  σε γειτονικές πόλεις, όπως το Cieszy, μια πόλη στα σύνορα Πολωνίας –Τσεχίας, την Κρακοβία, το Łuków Śląski όπου στεγάζεται η γκαλερί του σχολείου και γίνονται τα μαθήματα των εικαστικών. Έλληνες και  Πολωνοί ζωγράφισαν τα σύμβολα της χώρας τους και βρήκαν κοινό σημείο αναφοράς στην τέχνη. Η  επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς στην Βαρσοβία με θεάματα κι ακροάματα στην παλιά πόλη, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που ανασυγκροτήθηκε στη μεσαιωνική και νεότερη μορφή της μετά την ισοπέδωση της από τους Ναζί αλλά και ξενάγηση στο πάρκο Łazienki  με σημεία φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος .

           Τα παιδιά γνώρισαν από κοντά τον καθημερινό τρόπο ζωής στην Πολωνία, έμαθαν για τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής, δοκίμασαν τοπικές γεύσεις. Συνειδητοποίησαν την αξία και άλλων πολιτισμών, πέραν του   ελληνικού, και έμαθαν να σέβονται τη διαφορετικότητα των Άλλων.  Ευχαριστούμε από καρδίας για τη φιλοξενία τη διευθύντρια του σχολείου, Malgorzata Wrobel, τη συντονίστρια για το Erasmus, Agnieszka Pielorz, και όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους, Ewa, Bożena, Mariola, Ola, Gosia, Hania, Gosia, Aneta, Mirek, Katarzyna και τους γονείς για την εξαίρετη φιλοξενία και συνεργασία.