Το ορατόριο «Ζείδωρος βίος» που μελοποίησε ο Γ. Χατζηθεοδώρου για τα 100 χρόνια της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως, στις εκδηλώσεις επετείου Απελευθέρωσης της Πόλης.

379

Την Κυριακή 14 Μαΐου 2023 παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και της Γενικής Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου ως εκπρόσωπου της Κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις εορτασμού της 103ης Επετείου Απελευθέρωσης της πόλης της Αλεξανδρούπολης

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στις εκδηλώσεις με πεζοπόρα και εποχούμενα τμήματα, με Διμοιρία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, με τροχοφόρα οχήματα μάχης, με ζεύγος Μαχητικών Αεροσκαφών F-16 το οποίο εκτέλεσε τιμητικές χαμηλές διελεύσεις άνωθεν του χώρου των εκδηλώσεων, καθώς και με την Κανονιοφόρο (Κ/Φ) «ΚΑΣΟΣ» η οποία παρέμεινε ελλιμενισμένη στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης και επισκέψιμη για το κοινό από την Παρασκευή 12 έως την Κυριακή 14 Μαΐου

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων κατά την διάρκεια της Δοξολογίας απονεμήθηκε στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ το Ανώτατο Παράσημο της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως, ο Σταυρός της Αγίας Γλυκερίας, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμο σε ένδειξη Τιμής, και με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση της Ιεράς Μητρόπολης

ΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΙΧΕ ΚΑΙ Η ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ

Την Τιμητική της όμως είχε και η Κάλυμνος και ο αγαπητός Γεώργιος Χατζηθεοδώρου, με το τεράστιο συγγραφικό έργο, με τις δεκάδες έρευνες και τα εξαιρετικά χορωδιακά έργα του Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού  της απελευθέρωσης της Αλεξανδρούπολης (1919) στις 14-5-2023 (περασμένη Κυριακή) στις 19:00,πραγματοποιήθηκε Συναυλία «Ζείδωρος Βίος – Ορατόριον», στο Δημοτικό Θέατρο, σε συνδιοργάνωση του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης.

Στη συναυλία παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το ορατόριο που μελοποίησε ο Γεώργιος Χατζηθεοδώρου, «Ζείδωρος βίος», για τα 100 χρόνια της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως

Παραθέτουμε σχετικό σημείωμα του καθηγητή του του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μανόλη Γιαννόπουλου για το Ορατόριο που μελοποίησε ο Γ.Χατζηθεοδώρου.

Εξαιρετικά ιδιαίτερη ήταν η βραδιά της 14ης Μαΐου 2023 για την Αλεξανδρούπολη, την Μητρόπολή της και την Θράκη ευρύτερα. Το εκτενές μουσικό έργο-Ορατόριο «Ζείδωρος βίος», αποτελούμενο από κείμενο (αφήγηση και άσματα) του γενικού αρχιερατικού επιτρόπου της εν λόγω Μητροπόλεως π. Κωνσταντίνου Κωστάκη καθώς και εκκλησιαστικούς ύμνους, μελοποιημένο εμπνευσμένα από τον Καλύμνιο Γεώργιο Χατζηθεοδώρου παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως με την συναντίληψη και ενεργό υποστήριξη του Δήμου της πόλης. Πρόκειται για ένα διαχρονικό πανόραμα της ιστορίας και της εκκλησιαστικής πορείας της Θράκης και της Αλεξανδρούπολης ιδιαίτερα, γραμμένο με την ευκαιρία των 100 ετών από την σύσταση της Μητροπόλεώς της.

Ο συγγραφέας του έργου αποτύπωσε με ενάργεια και γλαφυρότητα τα βασικότερα σημεία και τους μεγάλους σταθμούς της πορείας αυτής. Από την μεριά του, ο επί δεκαετίες πρωτοψάλτης, συνθέτης, επιστήμων και πολύπειρος μαέστρος, Άρχων Μαΐστωρ της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιος Χατζηθεοδώρου, υπερέβαλε εαυτόν και επιστημόνως ψηφιδοποίησε μελωδικά την καλλιτεχνική έκφρασή του.

Το έργο ερμηνεύτηκε από την ικανότατη χορωδία «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» (Θεσσαλονίκη) μετά από την διδασκαλία του μαέστρου της και Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Χρυσοστόμου Σταμούλη, τον μελωδικότατο Βυζαντινό Χορό της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτου  Γεωργίου Δροσάκη, την ελπιδοφόρα Ορχήστρα Δωματίου Αλεξανδρούπολης, και δύο έμπειρους soloists: την κ. Έλσα Γιαννουλίδου και τον κ. Αλέξανδρο Τζιοβάνι. Τα αφηγηματικά μέρη απέδωσε υποβλητικά ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Νικόλαος Ζερβόπουλος, ενώ την εξαίρετη ενορχήστρωση αλλά και την διεύθυνση του έργου έφερε εις πέρας με δεξιοτεχνία ο εκ Βιέννης αφιχθείς εξέχων μαέστρος κ. Κωνσταντίνος Δημηνάκης.

Ο συνθέτης της μουσικής του έργου, γνωστός και από άλλα παρόμοια τα οποία παρουσίασε με ανάλογη επιτυχία στο παρελθόν, δημιούργησε εκφραστικές μελωδίες για την ανάδειξη των νοημάτων των κειμένων και των σημαντικότερων ιστορικών καταστάσεων και περιπετειών της εκκλησίας και του ελληνισμού της περιοχής, ομαλότατα «περάσματα» μεταξύ των μουσικών θεμάτων της χορωδίας, του Χορού ψαλτών και των οργανικών μερών, επιβλητικές υποκρούσεις στα σημεία αφήγησης. Βαθύς γνώστης και διδάσκαλος των μυστικών της εκκλησιαστικής και δυτικής μουσικής τέχνης, ο Γεώργιος Χατζηθεοδώρου εμπλούτισε την σύνθεσή του και με ευάριθμα παλαιά μοτίβα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Καλύμνου, στην οποία έως και σήμερα συνεχίζει να προσφέρει ποικιλοτρόπως με την εμπειρία και δράση του.

Οι ισορροπημένες αναλογίες της σύνθεσης, οι ποικίλες εναλλαγές και χρωματισμοί, οι κορυφώσεις και τα πιο ήρεμα διηγηματικά μέρη, επένδυσαν με καλλιτεχνικότητα τα κείμενα και σχημάτισαν ένα συνολικό αποτέλεσμα το οποίο «άγγιξε» τα αισθητήρια όλων των ακροατών και χειροκροτήθηκε ολόθερμα στο τέλος. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της βραδυάς, ιδιαιτέρως δε στον συγγραφέα των κειμένων και στον μελοποιό ο οποίος με έμπνευση και γνώση έδωσε πνοή ζώσα-μελωδική σε αυτά.