“Έφυγε” απ’ την ζωή ένας σπουδαίος άνθρωπος του πολιτισμού, των τεχνών και των γραμμάτων, ο ιστορικός Βασίλης Χατζηβασιλείου από την Κω σε ηλικία 78 ετών.
Μια μεγάλη μορφή του νησιού και της Δωδεκανήσου από τον χώρο των γραμμάτων, της ιστορίας και του πολιτισμού.
Συγγραφέας του μεγάλου και υπερπολύτιμου έργου «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΩ. ΑΡΧΑΙΑ-ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ-ΝΕΟΤΕΡΗ» που εξέδωσε ο δήμος Κω το 1990 σε έναν ογκώδη και πολυτελή τόμο, ο οποίος επανεκδόθηκε το 2013 και κυκλοφορεί ανανεωμένος και μεταφρασμένος στην αγγλική γλώσσα από τον Κώο Καθηγητή στις ΗΠΑ Δρα Νικόλαο Γ. Ιτσινέ.
Ένα έργο ζωής που με μεγάλο κόπο, έρευνα και αφιέρωση ετών για την συγγραφή του έφερε σε πέρας. Και μόνο για αυτό πέραν όλων των άλλων ο Βασίλης Χατζηβασιλείου συγκαταλέγεται αυτοδίκαια στο πάνθεον των μεγάλων προσωπικοτήτων του νησιού της Κω.
Άνθρωπος, καλοσυνάτος, ευγενής, ευπροσήγορος, με απλότητα, έξυπνο χιούμορ και άνεση που σε κέρδιζε από την πρώτη στιγμή. Με εύστοχες, καλοπροαίρετες και πολύ ουσιαστικές παρατηρήσεις για όλους (εξ ου και το προσωνύμιο «Δάσκαλος»).
Εξαιρετικός άνθρωπος, άριστος και μαχητικός δικηγόρος, χαρισματικός συγγραφέας (τα έργα καθώς και τα άρθρα του στον τύπο ήταν πάντα υπόδειγμα για όλους).
Ένα σύντομο βιογραφικό
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΥΜΕΩΝ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ γεννήθηκε στην πόλη της Κω. Είναι κάτοχος κρατικού πτυχίου λογιστικής, πτυχίου Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης από το Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πτυχίου Νομικών Επιστημών από τη Νομική Σχολή του Αριστoτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Το έτος 1975 άρχισε να ασκεί τη δικηγορία στο νησί του, ενώ τώρα πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί. Το 1976 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Πνευματικού Ομίλου Κώων «Ο Φιλητάς», παραμένοντας μέχρι σήμερα ως Επίτιμος Πρόεδρος ενεργό μέλος του, μόνιμος συνεργάτης και ως επί το πλείστον επιμελητής των περιοδικών εκδόσεων του Ομίλου «ΤΑ ΚΩΑΚΑ» (12 μέχρι στιγμής τόμοι ιστορίας, γλωσσολογίας, αρχαιολογίας, λαογραφίας, λογοτεχνίας και ποικίλης επιστημονικής ύλης που αφορούν στο νησί της Κω).
Συνέγραψε την «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΩ. ΑΡΧΑΙΑ-ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ-ΝΕΟΤΕΡΗ», που ο Δήμος της Κω εξέδωσε το 1990 σε έναν ογκώδη και πολυτελή τόμο, ο οποίος επανεκδόθηκε το 2013 και κυκλοφορεί ανανεωμένος και μεταφρασμένος στην αγγλική γλώσσα από τον Κώο Καθηγητή στις ΗΠΑ Δρα Νικόλαο Γ. Ιτσινέ. «Μνημειώδες πόνημα» χαρακτήρισε την ελληνόφωνη έκδοση σε Πατριαρχικό Γράμμα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος ο Α΄ και του απένειμε τον Χρυσούν Σταυρόν του Οικουμενικού Πατριαρχείου.Για το έργο του αυτό, το οποίο αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη επιστημονική καταγραφή της τοπικής ιστορίας του νησιού της Κω, απέσπασε και άλλες τιμητικές διακρίσεις και βραβεία, όπως Διάκριση από την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού για το έτος 1991, Πανδωδεκανησιακό Βραβείο Β. Μοσκόβη για τα έτη 1991 και 2013, Βραβείο Ελληνικών Γραμμάτων από την Εταιρεία Δωδεκανησιακών Μελετών Αμερικής & Καναδά για το έτος 1993, Βραβείο Ιστορίας του Επαρχείου Κω για το έτος 2001, εύφημες μνείες από Ακαδημαϊκούς, Πανεπιστημιακούς, Πολιτικούς, Στρατιωτικούς κ.α.
Συμμετέχει σε Πανελλήνια και Διεθνή Συνέδρια με ανακοινώσεις του ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, είναι μέλος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών της Δωδεκανήσου,της Δωδεκανησιακής Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας της Αθήνας και μέλος του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος της Κω. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κω και πρώτος Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Πολιτισμού του Επαρχείου Κω-Νισύρου. Συνεχίζει να συγγράφει και να εκδίδει πονήματά του, αρθρογραφώντας επίσης στον τοπικό τύπο, γύρω από την ιστορία και τον πολιτισμό της Κω και των Δωδεκανήσων.
H εφημερίδα “ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ” και το kalymnos-news.gr συνεργαζόταν με το Βασίλη Χατζηβασιλείου και έχουν φιλοξενήσει δεκάδες ιστορικά άρθρα στις σελίδες τους.
Καλό ταξίδι Βασίλη.



