Στη Λέρο βράβευσαν μαθητές στο πλαίσιο της σχολικής δράσης «Πάμε Ανακύκλωση» και στην Κάλυμνο συνεχίζουν να καίνε τα σκουπίδια!

1141

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος αύριο Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023, αλλά και την είδηση ότι στο γειτονικό νησί της Λέρου ο Δήμαρχος Μιχάλης Κόλιας βράβευσε τους μαθητές και τα πρώτα σχολεία σε ανακύκλωση υλικών , να θυμίσουμε και την “ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΝ ΨΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ περί ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ” της σημερινής Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου Διακομιχάλη.

Πριν όμως πάμε στα της Καλύμνου, ας παραθέσουμε την είδηση από τη γειτονική Λέρο.

Την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 και ώρα 5:00μ.μ. πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση
βράβευσης των σχολείων του Δήμου Λέρου στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Λακκίου, για
τη συμμετοχή τους στον Σχολικό Μαραθώνιο Ανακύκλωσης.
Στον προαύλιο χώρο του Κινηματοθεάτρου, τοποθετήθηκαν εκπαιδευτικά επιδαπέδια
παιχνίδια και διαδραστικά εργαστήρια για τους μικρούς μαθητές με θέμα την ανακύκλωση
και την προστασία του περιβάλλοντος. Κατά την εκδήλωση βράβευσης, τα πρώτα σχολεία
σε ανακύκλωση υλικών και πόντων επιβράβευσης, παρέλαβαν από ένα χρηστικό δώρο
και ένα βραβείο για τη σχολική τους μονάδα. Επιπλέον, όλα τα σχολεία και οι μαθητές που
συμμετείχαν στις δράσεις έλαβαν έπαινο συμμετοχής από τον Δήμο για την προσπάθειά
τους.

Υπενθυμίζουμε, πως στη σχολική δράση «Πάμε Ανακύκλωση» οι μαθητές από 14 σχολικές
μονάδες, με τη βοήθεια γονέων και εκπαιδευτικών ανακύκλωσαν σε 4 ρεύματα
υλικών (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και μπαταρίες).
 Πιο συγκεκριμένα, συγκεντρώθηκαν συνολικά από 1.119  μαθητές:
 Χαρτί: 6.635 κιλά
 Πλαστικό: 3.695 κιλά
 Αλουμίνιο: 385 κιλά
 Μπαταρίες: 219 κιλά

Η ανωτέρω σχολική δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Followgreen σε
συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Δωδεκανήσου.

Ο Δήμαρχος, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση βράβευσης, συνεχάρη τους μαθητές για
τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που πέτυχαν, καθώς απέδειξαν πως η ανακύκλωση δεν
αποτελεί απλώς μια εφήμερη τάση της εποχής, αλλά μία κουλτούρα για έναν καλύτερο
τρόπο ζωής.

Επιπλέον, ευχαρίστησε την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης «ΕΕΑΑ», και το
πρόγραμμα «Κάθε Κουτί Μετράει» για τη συμβολή τους στον Σχολικό Μαραθώνιο
Ανακύκλωσης.

Επίσης να θυμίσουμε ότι ο Δήμος Λέρου μέχρι την κατασκευή του έργου ΧΥΤΥ, έχει κατασκευάσει και λειτουργεί οργανωμένο σύστημα που περιλαμβάνει Ανακύκλωση και Δεματοποίηση ,ενώ έχει καταργήσει τη Χωματερή.

Ας έλθουμε όμως στα ” Ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα” της Δημαρχίας Διακομιχάλη, αναδημοσιεύοντας δημοσίευμα μας, πριν 3,5 μήνες, σχετικό με την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, από τη σελίδα “ΒΟΛΗ ΚΑΤΆ ΒΟΛΗ” που δυστυχώς συνεχίζει να είναι επίκαιρο, 45 μήνες από τη ημέρα, που ο Δ.Διακομιχάλης ανέλαβε τα καθήκοντα του με τίτλο:

14-2-2023: “Γιορτή των ερωτευμένων” αλλά και 3η επέτειος από τα “ψεύτικα λόγια τα μεγάλα ” της Δημαρχίας Διακομιχάλη για την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ στην Κάλυμνο.!!

Όταν η ανακύκλωση εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια σε όλες σχεδόν τις πόλεις και σε όλα τα νησιά , εδώ στην Κάλυμνο η σημερινή δημαρχία Διακομιχάλη, το μόνο που κάνει στα 3,5 χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου είναι να ανακυκλώνει  τις  υποσχέσεις και “τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα”

Μπορεί η αποκομιδή να γινόταν τα παλιά χρόνια με τον αραμπά ή το κάρο εδώ στην Κάλυμνο, αλλά όπως φαίνεται ο δρόμος στις Πατήθριες ήταν πεντακάθαρος.

ΠΡΙΝ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ (3η Επέτειος)

Πριν τρία χρόνια ακριβώς, στις 14 Φεβρουαρίου 2020 του αγίου Βαλεντίνου, στην επίσημη σελίδα της Παράταξης «Κάλυμνος Δύναμη Προοπτικής» είχε γίνει η ανάρτηση με βαρύγδουπες εκφράσεις για την Ανακύκλωση στην  Κάλυμνο. Συγκεκριμένα η ανάρτηση ανέφερε:

Ανάρτηση στο fb στη σελίδα “Κάλυμνος- Δύναμη Προοπτικής”. Ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου 2020

Με μεθοδικές κινήσεις άλλη μία δέσμευση μας παίρνει σάρκα και οστά.

Επικαιροποιούμε τη σύμβαση που εμείς είχαμε υπογράψει το 2013 με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ΑΕ (ΕΕΑΑ.ΑΕ) και για λόγους που δεν είναι της ώρας  να αναλύσουμε, δεν υλοποιήθηκε ποτέ

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ στο νησί μας επίσημα η Ανακύκλωση!  

Ο σχεδιασμός ,ξεκίνησε ήδη από το καλοκαίρι και μέσα στον Μάρτιο αρχίζουμε.

Λόγω της σπουδαιότητας του θέματος εντός του Φεβρουαρίου θα υπάρξει σε επίπεδο Δημοτικού συμβουλίου πλήρης ενημέρωση από τον Δήμαρχο κ. Διακομιχάλη και καλεσμένο τον σύμβουλο επικοινωνίας της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ΑΕ¨”ΕΕΑΑ ΑΕ» κ. Δημήτριο Παπασωτηρίου.

Η σύμβαση προβλέπει ΔΩΡΕΑΝ 300 μπλε κάδους, υλικό ενημέρωσης των πολιτών και των σχολικών μονάδων.

Μάλιστα με την σύμβαση του 2013 ,μας είχε δοθεί ΔΩΡΕΑΝ ένα απορριμματοφόρο το οποίο δυστυχώς χρησιμοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια για τη συλλογή των αστικών απορριμμάτων

Θα δημιουργηθούν ευέλικτες μικρές ομάδες που θα επισκεφτούν όλες τις Σχολικές μονάδες και θα  ενημερώσουν τα παιδιά με παραδείγματα για τον σωστό τρόπο με τον οποίο θα πρέπει κανείς να ανακυκλώνει ένα υλικό.

Έτσι ευελπιστούμε τα παιδιά μας ,να γίνουν οι Αγγελιοφόροι στα σπίτια και τους γονείς τους

Θέλουμε η νεολαία του νησιού μας να είναι μπροστά σε αυτή την πολύ μεγάλη δράση που ξεκινάει:

Αυτή τη φορά, η ανακύκλωση θα γίνει ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΑ!!

Συνεχίζουμε

Καθαρή Κάλυμνος

ΠΡΙΝ 39 ΜΗΝΕΣ

 Μάλιστα πριν αυτή την ανάρτηση, στις 25 Νοεμβρίου 2019 ο Δήμαρχος  δήλωνε ότι με τον καινούργιο χρόνο(το 2020) θα ξεκινούσε η μαζική ανακύκλωση στην Κάλυμνο

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από τις δηλώσεις του δημάρχου στις 25 Νοεμβρίου 2019, πριν 39 μήνες, στο kalymnos-news.gr

Δηλώσεις Δημάρχου Δ.Διακομιχάλη πριν 15 μήνες, στις 25 Νοεμβρίου 2019 για ανακύκλωση στην Κάλυμνο
Ακολούθησε η ανάρτηση που προαναφέραμε στην επίσημε σελίδα της Παράταξης Διακομιχάλη ,ότι τον Μάρτιο ξεκινά η ανακύκλωση.
Φυσικά τίποτε δεν προχώρησε και η  επίσκεψη στην Κάλυμνο του Σύμβουλου Επικοινωνίας της «ΕΕΑΑ ΑΕ» Δημητρίου Παπασωτηρίου ο οποίος σε προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΣ με μοναδικό θέμα την έναρξη ανακύκλωσης με τροποποίηση της υφιστάμενης σύμβασης θα ενημέρωνε το Σώμα, ουδέποτε έγινε.
Από τον Φεβρουάριο 2020 ,η επίσκεψη μεταφέρθηκε για τον Αύγουστο 2020.
Ο Αύγουστος πέρασε, ο Σεπτέμβριος τελείωσε και κανένα νεότερο  για την Ανακύκλωση στην Κάλυμνο!

ΠΡΙΝ 28 ΜΗΝΕΣ
Στις 7 Οκτωβρίου 2020 ο Δήμαρχος ανακοινώνει ότι στις 15 Οκτωβρίου 2020 θα έλθει στην Κάλυμνο ο Σύμβουλος Επικοινωνίας της «ΕΕΑΑ ΑΕ» για να ενημερώσει το ΔΣ και να προχωρήσει η ανακύκλωση.
Δείτε το σχετικό απόσπασμα με τις δηλώσεις του Δημάρχου στο kalymnos-news.gr στις 7 Οκτωβρίου 2020 όπου  ανακοινώνει  την άφιξη την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020 του Γενικού Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών της ΕΕΑΑ για το θέμα ανακύκλωσης και για την περίοδο του μεταβατικού σταδίου που θα υπάρξει, προκειμένου να συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες για να ξεκινήσει. Μάλιστα τονίζει ότι στις συναντήσεις που θα γίνουν με τη συμμετοχή και των αντιπολιτεύσεων θα ήθελε όλοι να το δούν το θέμα Καλύμνικα για να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα

Δ.Διακομιχάλης: Στις 15 Οκτωβρίου 2020 ο Διευθυντή των ΤΥ ΕΕΑΑ στην Κάλυμνο για την ανακύκλωση

Η 15η Οκτωβρίου 2020  πέρασε και ο Γενικός Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών της ΕΕΑΑ  δεν ήλθε και η δικαιολογία από πλευράς Δημοτικής Αρχής ότι υπήρχε ακύρωση της πτήσης λόγω απεργίας στην ΥΠΑ.
Δυστυχώς από δικαιολογίες έχουμε χορτάσει και στην περίπτωση αυτή  ισχύει «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει 10 μέρες κοσκινίζει» και σίγουρα θα ακούσουμε και πολλές άλλες.

ΟΙ ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Ας έλθουμε όμως σε κάποιες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής, τέλος Απριλίου -αρχές Ιουνίου 2021 :
1. Στις 28 Απριλίου 2021 Μεγάλη Τετάρτη, το Δημοτικό Συμβούλιο με τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης αποφάσισε την έγκριση της υπογραφής Σύμβασης Συνεργασίας με την ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε., που οργανώνει και λειτουργεί το εγκεκριμένο από το ΥΠΕΚΑ εθνικής εμβέλειας Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Εναλλακτικής Διαχείρισης και Ανακύκλωσης Συσκευασιών και Αποβλήτων, για την Οργάνωση Ολοκληρωμένου Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών στο Δήμο άνευ ανταλλάγματος για το Δήμο, σύμφωνα με το σχετικό υπόδειγμα Σύμβασης Συνεργασίας.
Επίσης εξουσιοδότησε τον Δήμαρχο Καλυμνίων Διακομιχάλη Δημήτριο για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης
2. Στις 19 Μαΐου 2021 η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλυμνίων ενέκρινε την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Καλυμνίων και του Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου Ανώνυμη Εταιρεία – ΦΟΔΣΑ» με αντικείμενο τις δράσεις «Δράσεις ανάπτυξης υποδομών χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων στους δήμους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου»
Επίσης εξουσιοδότησε τον Δήμαρχο Καλυμνίων κ. Δημήτριο Ελ. Διακομιχάλη για την υπογραφή της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης και τον ορισμό ενός (1) μέλους της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης και του αναπληρωτή του, σύμφωνα με το άρθρο 21 της παρούσας προγραμματικής σύμβασης.
3.Στις 2 Ιουνίου  2021 η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλυμνίων ενέκρινε  την υποβολή αιτήματος ένταξης στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών, στον Άξονα Προτεραιότητας «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ», με τίτλο «Χωριστή συλλογή Βιοαποβλήτων, Γωνιές Ανακύκλωσης και Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων»
4. Στις 7 Ιουνίου  2021 η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλυμνίων ενέκρινε ως έχει Πρακτικό της Επιτροπής διερεύνησης τιμών, προϋπολογισμού ποσόυ 3.720.000  ευρώ το οποίο συντάχθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας του φακέλου με αίτημα χρηματοδότησης που θα υποβάλει ο Δήμος Καλυμνίων στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΑΤ04 «Χωριστή Συλλογή Βιοαποβλήτων, Γωνιές Ανακύκλωσης και Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων», όπως αναλυτικά αναφέρεται στο εισηγητικό της παρούσας.
Σπασμωδικές κινήσεις , έλλειψη στοιχειώδους προγραμματισμού και στην καθομιλουμένη  μετά από 2 χρόνια απραξίας «Φτου κι απ’ την αρχή» ή «ότι κάτσει»
Δυστυχώς από δικαιολογίες έχουμε χορτάσει και στην περίπτωση αυτή  ισχύει η λαϊκή ρήση «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει 10 μέρες κοσκινίζει» και σίγουρα θα ακούσουμε και πολλές άλλες, λίγους μήνες πριν τις εκλογές

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ kalymnos-news.rg
Το kalymnos-news.gr  θέτει εύλογα ερωτήματα που δημιουργούνται κι έχει θέσει και στον παρελθόν ,χωρίς να πάρει κάποια απάντηση:
1.Γιατί αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση από πλευράς Δημοτικής αρχής;
2. Για τη Δημοτική Αρχή η ενεργοποίηση της Ανακύκλωσης είναι στις προτεραιότητες της; Αν ναι ,ποιες είναι οι ενέργειες που έχει προβεί στα 3,5 χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου;
3. Υπάρχει τελικά, κάποιο χρονοδιάγραμμα για την ενεργοποίηση της ανακύκλωσης στην Κάλυμνο που θα τηρηθεί;
4. Που είναι οι 300 μπλέ κάδοι που θα ερχόντουσαν;
5. Γιατί οι χρωματιστοί κάδοι που προμηθεύτηκε η προηγούμενη Δημαρχία για τα 41 πράσινα σημεία χρησιμοποιήθηκαν για την απόρριψη σύμμεικτων απορριμμάτων;
6.Γιατί το απορριμματοφόρο όχημα ανακυκλώσιμων υλικών που διατέθηκε στο Δήμο και η προηγούμενη δημοτική αρχή το χρησιμοποίησε κακώς, όπως είχε καταγγείλει ο Δήμαρχος για την μεταφορά σύμμεικτων απορριμμάτων, συνεχίζει και επί δικής του Δημαρχίας,3,5 χρόνια μετά ,να χρησιμοποιείται κακώς από την υπηρεσία καθαριότητας;
7. Ποιές ενέργειες έχουν γίνει στα 3,5 χρόνια προς την κατεύθυνση κατάργησης της Χωματερής κατά την μεταβατική περίοδο (3-4 χρόνια) μέχρι να ολοκληρωθεί και λειτουργήσει η Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) στην Κάλυμνο, η οποία αναμένεται να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί;

ΥΓ : Κάθε συσχετισμός της φωτογραφίας του αείμνηστου και αξέχαστου Λάμπρου Κωνσταντάρα στο ρόλο του Μαυρογιαλούρου, με πολιτικά πρόσωπα της Καλύμνου είναι απόρροια της δημιουργικής φαντασίας σας και ουδεμία ευθύνη έχουμε.

Εξάλλου ο Μαυρογιαλούρος όταν διαπίστωσε ότι ο περίγυρος του και οι στενοί συνεργάτες του τον εξαπατούσαν, είχε την τόλμη και το θάρρος να ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ!

Κλείνοντας να συμπληρώσουμε, ότι επειδή σε 4 μήνες έχουμε δημοτικές εκλογές ΠΡΟΣΟΧΗ στα ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗ, γιατί τον ακούσαμε πριν λίγες ημέρες να υπόσχεται και πάλι για Δεματοποιητές και κατάργηση Χωματερής, ρίχνοντας τις ευθύνες για τη μέχρι τώρα κατάσταση, στους άλλους κατά το γνωστό στίχο του αξέχαστου Λουκιανού Κηλαηδόνη: ” Φταίτε κι εσείς, φταίνε κι οι άλλοι, φταίει κι ο Χατζηπετρής”