Φανοί του Αϊ Γιάννη και βεγγαλικά στην παιδική χαρά του Αγίου Βασιλείου, στην Κάλυμνο. (video)

750

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023 βράδυ, παραμονή του Αϊ Γιάννη και όπως σε πολλά μέρη της Ελλάδας έτσι και στην Κάλυμνο τηρείται το έθιμο με του φανούς.

Ένα έθιμο που παραμένει ζωντανό σε κάθε γειτονιά της Καλύμνου όπως παλιά.

Παιδιά μικρά και μεγάλα, πηδούν πάνω από τις φωτιές που ανάβουν φωνάζοντας σύμφωνα με το Καλύμνικο έθιμο : «Τ’ Αϊ Γιαννιού τ’ ατσάλιιι..της γριάς το ποντικάλι»

O φακός του  kalymnos-news.gr βρέθηκε στους φανούς που άναψαν στην παιδική χαρά στον άγιο Βασίλη όπως κάνουν κάθε χρόνο τηρώντας το έθιμο.

Άψογη η οργάνωση, πολλά χόρτα για κάψιμο, απόλυτη τάξη και πειθαρχία ,χαρούμενες φωνές, μεγάλη συμμετοχή κόσμου, με δεκάδες παιδιά και μεγάλους από τις Ενορίες Αγίου  Νικολάου και Αγίου Βασιλείου να πηδούν τις φωτιές. Φέτος εκτός από τους φανούς υπήρξε και ρίψη βεγγαλικών

Διοργανωτής  στον άγιο Βασίλη για φέτος, ήταν ο Ραφαήλ Πετρίδης, καπετάνιος, που εκτός από τους φανούς προμηθεύτηκε και βεγγαλικά που φώτισαν τον ουρανό.

Δείτε video και φωτογραφίες του Μάμα Χαραμαντά

Φανοί του Αϊ Γιάννη και βεγγαλικά στην παιδική χαρά του Αγίου Βασιλείου, στην Κάλυμνο.