“Έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 109 ετών η γηραιότερη Καλυμνιά υπεραιωνόβια Παναγιούλα Στεφανιδάκη.

3839

Σήμερα 12 Ιουλίου 2023, στις 6.00 το πρωί ,άφησε την τελευταία της πνοή, στο σπίτι της μικρής κόρης της Μαρία, στην Κέρκυρα , όπου διέμενε τα τελευταία 5 χρόνια, σε ηλικία 109 ετών, η υπεραιωνόβια Καλυμνιά Παναγιούλα Στεφανιδάκη.

Η σορός της Παναγιούλας Στεφανιδάκη θα μεταφερθεί από την Κέρκυρα στην Κάλυμνο και η ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο του Αγίου Βασιλείου στα χώματα της ιδιαιτέρας της Πατρίδας. Η ακριβή ημερομηνία τέλεσης της εξοδίου ακολουθίας και ταφής δεν έχει καθοριστεί ακόμη.

Ένα μικρό αφιέρωμα από το kalymnos-news.gr  στην μνήμη της πολύτεκνης υπεραιωνόβιας Καλυμνιά μητέρα την Παναγιούλα Στεφανιδάκη

Η κυρά Παναγιούλα με τα 10 παιδιά, τα 44 εγγόνια, τα 91 δισέγγονα και τα 5 τρισέγγονα.

Παναγιούλα (Παναγιώτα) Στεφανιδάκη το γένος Ελένη. Κόρη του Χρήστου και της Θεμελίνας Ελένη.

 Γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1914 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ληξιαρχείου Καλύμνου. Σε 3 μήνες περίπου θα έκλεινε τα 109 έτη και μπαίνει στα 110.

 Η κυρά Παναγιούλα ήταν η γηραιότερη Kαλυμνιά και συγκαταλεγόταν στις υπεραιωνόβιες και γηραιότερες Ελληνίδες.

Γεννήθηκε  στην Κάλυμνο τρεις μήνες μετά την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, έζησε το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και φυσικά έζησε τελευταία και την  πανδημία που έπληξε όλο τον κόσμο

Παντρεύτηκε σε ηλικία 21 ετών ,στις 23 Δεκεμβρίου 1935, τον Μιχαήλ Στεφανιδάκη, Μικρασιάτη που γεννήθηκε στην Αλικαρνασσό, από Κρητικό πατέρα και μητέρα Κώα.

Απέκτησαν δέκα (10) παιδιά, πέντε(5) αγόρια και πέντε(5)κορίτσια 

Τον Νικόλα, τον Χρήστο, τον Παντελή, τον Γιάννη και τον Κώστα , τη Θεμελίνα, τη Σεβαστή, την Αγγελική, τη Γεωργία και τη ΜαρίαΣτη ζωή βρίσκονται τα 8 παιδιά. Έχουν αποβιώσει ο Χρήστος και ο Παντελής.

Επίσης η κυρά Παναγιούλα είχε 44 εγγόνια, 91 δισέγγονα και 5 τρισέγγονα.

Και τα 10 παιδιά της οικογένειας του Μιχάλη και της Παναγιούλας ξενιτευτήκαν στην Αυστραλία. Η κυρά Παναγιούλα και ο σύζυγος της Μιχάλης έμειναν στην Κάλυμνο και έκαναν κάποια ταξίδια  στην Αυστραλία για να δουν τα παιδιά τους. Μάλιστα σε ένα ταξίδι τους στην Αυστραλία τα  Χριστούγεννα του 1974, ήταν τότε που η πόλη του Ντάργουιν καταστράφηκε από τον κυκλώνα Τράσυ.

Τα τελευταία χρόνια η κυρά Παναγιούλα έμενε στο σπίτι της μικρής κόρης της ,της Μαρίας Στεφανιδάκη Βλασερού στην Κέρκυρα. Η Μαρία με την οικογένεια της μόλις επέστρεψαν μόνιμα στην Ελλάδα πήραν  πριν 5 χρόνια, τον Δεκέμβριο 2018 την κυρά Παναγιούλα στην Κέρκυρα όπου άφησε και την τελευταία της πνοή

 Από τα 8 παιδιά της κυρά Παναγιούλας που είναι εν ζωή, τα τέσσερα μένουν στην Αυστραλία, τα δύο στην Κάλυμνο, ένα στην Κω και η Μαρία η μικρότερη στην Κέρκυρα.

Τα κατάλευκα μαλλιά, το γαλήνιο ύφος, η ξεχωριστή γλυκύτητα, το χαμόγελο στα χείλη που ποτέ δεν της έλειψε, τα λαμπερά μάτια της , το αρχοντικό ύφος, οι ρυτίδες γήρατος που κι αυτές είχαν τη δική τους χάρη ,συνέθεταν μέχρι το τέλος της ζωής της, το πορτρέτο της υπεραιωνόβιας κυρά Παναγιούλας.

 Κλείνοντας το μικρό αυτό αφιέρωμα στη μνήμη της και παραθέτοντας κάποιες οικογενειακές φωτογραφίες, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Μαρία Στεφανιδάκη Βλασερού την μικρή κόρη της κυρά Παναγιούλας ,την  Μαρία Κλήμη Στεφανιδάκη νύμφη  και την Παναγιούλα Στεφανιδάκη εγγονή για τα στοιχεία και τις φωτογραφίες που μας διέθεσαν

Οικογενειακή φωτογραφία. Η κυρά Παναγιούλα με το σύζυγο της Μιχάλη και με τα αδέλφια της

Η κυρά Παναγιούλα με το σύζυγο της Μιχάλη στον Πανορμίτη Σύμης

Η κυρά Παναγιούλα με κάποια από τα 44 εγγόνια της

Η κυρά Παναγιούλα με ένα από τα δισέγγονα της