Ζωή στο νησί…Ευλογία αλλά και ευθύνη.-Του Μιχάλη Ε. Πλάτση*

690

*Γράφει ο Μιχάλης Πλάτσης Ε.

Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών, Πολυτεχνείο Κρήτης

Μηχανικός Λογισμικού

Ήταν πριν από ένα περίπου χρόνο, όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να εργάζομαι με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εργασίας, να αφήσω την αστική ζωή και να εγκατασταθώ μόνιμα πλέον στο νησί μας. Τότε λοιπόν μου τέθηκε το εξής ερώτημα:

“Είναι η καλύτερη επιλογή για την οικογένεια σου και το μέλλον των παιδιών σου; Θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες σε ότι αφορά ερεθίσματα, δραστηριότητες, εκπαίδευση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;”

Είναι γεγονός πως οι πόλεις λειτουργούν ως πόλοι έλξης πληθυσμού με υψηλή εκπαίδευση και εξειδίκευση. Συνεπώς, υπάρχουν καλύτερες υποδομές, υπηρεσίες, περισσότερες ευκαιρίες για εργασία, ποιοτική εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και ευνοϊκότερο περιβάλλον για δημιουργικότητα και επιχειρηματικότητα.

Αναμφισβήτητα όμως, όσοι ζήσαμε τα παιδικά και εφηβικά μας χρόνια σε αυτό τον όμορφο τόπο, έχουμε τις καλύτερες αναμνήσεις. Η επαφή με τη φύση, η παραλία και η θάλασσα, η ησυχία και η γαλήνη, τα ανέμελα παιχνίδια στις αλάνες, η επαφή με την παράδοση…

Παραλαμβάνοντας τα καλύτερα εφόδια από αξιόλογους εκπαιδευτικούς, κυνηγήσαμε τα όνειρα μας έξω από το νησί για προκοπή και επαγγελματική σταδιοδρομία με αξιοπρέπεια και ήθος.

Τώρα είμαστε εδώ!

Κι η απάντηση στο ερώτημα είναι αυτονόητη, αλλά αυθόρμητη και συναισθηματική, ενώ θέτει ένα πολύ σοβαρό προβληματισμό. Γιατί παρατηρώντας  από την οπτική του ενήλικα (μάλλον μεσήλικα πλέον), το πώς διαμορφώνεται η ζωή στο νησί μας, την ίδια στιγμή που στα αστικά κέντρα, αλλά και σε άλλα νησιά γίνονται σοβαρές προσπάθειες προόδου και εξέλιξης, αναρωτιέται κανείς αν είναι εφικτό να ακολουθήσουμε τους ρυθμούς αυτούς.

Μήπως τελικά το αρχικό ερώτημα είναι βάσιμο;

Μήπως θα πρέπει να σκεφτούμε πώς μπορεί ο καθένας μας να συμβάλει με τον δικό του τρόπο, βάζοντας το δικό του λιθαράκι για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο νησί μας, για την αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας;

Για το πιο δύσκολο έχει φροντίσει η ίδια η φύση, ο Θεός, που μας προίκισε με τον όμορφο αυτόν τόπο. Για όλα τα άλλα, είναι δική μας η ευθύνη να προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό.

Μιχάλης Πλάτσης Ε.

Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών, Πολυτεχνείο Κρήτης

Μηχανικός Λογισμικού