Το άγαλμα της Ευγενίας Μαστορίδου που φιλοτέχνησε ο Καλύμνιος γλύπτης Σακελλάρης Κουτούζης κοσμεί από την Πέμπτη 29/6 την πλατεία στο λιμάνι της Σύμης.

1547

Το επιβλητικό άγαλμα της Ευγενίας Μαστορίδου που φιλοτέχνησε ο Καλύμνιος γλύπτης Σακελλάρης Κουτούζης κοσμεί από την περασμένη Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023 το λιμάνι της Σύμης. Συγκεκριμένα τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση, στην αναπλασμένη πλατεία, μπροστά από το Δημαρχείο του νησιού, στο λιμάνι.

Ήταν μία πρωτοβουλία του Δήμου Σύμης και του Δημάρχου Λευτέρη Παπακαλοδούκα. Το έργο όπως προαναφέραμε ,φιλοτέχνησε ο γνωστός Καλύμνιος γλύπτης Σακελλάρης Κουτούζης. Χορηγός του έργου είναι ο Συμιακός Αλέξανδρος Κόκκινος.

Η Ευγενία Μαστορίδου, ήταν γυναίκα του καπετάν Φώτη Μαστορίδη. Η θαρραλέα γυναίκα το 1863 στο λιμάνι της Σύμης, έκανε το πρώτο και τολμηρό “βάπτισμα” σε δοκιμαστική κατάδυση με σκάφανδρο. Μετά πήραν θάρρος και οι παραδοσιακοί δύτες να στραφούν στο νέο “επαναστατικό” μέσο για την σπογγαλιεία.

Ίσως στην έκφραση του προσώπου της, μαζί με τη συγκρατημένη υπερηφάνεια να υπάρχει και ένας σκεπτικισμός για το άγνωστο ακόμα τότε μέλλον αυτού του νέου “εργαλείου”…….