Τα ψέματα Διακομιχάλη για το Καταδυτικό πάρκο με εικόνα και ήχο. Όταν έλεγε ότι θα λειτουργούσε το 2021! (2 video)

1047

Πέρασαν σχεδόν 40 μήνες από τότε που έγινε νόμος του Κράτους το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού «Ειδικές μορφές τουρισμού, διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη και άλλες διατάξεις»

Ένας νόμος που στο πρώτο του μέρος κάνει  ειδική αναφορά  στην «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» και ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο  για την αδειοδότηση του καταδυτικού πάρκου και τη δημιουργία του υποθαλάσσιου τμήματος για την ανάπτυξη μιας μορφής τουρισμού, που μπορεί να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα για την Κάλυμνο.

Να θυμίσουμε  την καταλυτική συμβολή του τότε Υφυπουργού Τουρισμού του Δωδεκανήσιου Μάνου Κόνσολα, αλλά και τη συμβολή των 2 βουλευτών Βασίλη Υψηλάντη και Ιωάννη Παππά, ικανοποιώντας ένα δίκαιο αίτημα της Καλύμνου και δίνοντας διέξοδο στο να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια που υπήρχαν για την αδειοδότηση και αξιοποίηση των επίγειων κτιριακών εγκαταστάσεων του Καταδυτικού Πάρκου και τη δρομολόγηση  δημιουργίας του Υποθαλάσσιου Τμήματος.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι ο εν λόγω νόμος επιλύει όλα τα προβλήματα και κωλύματα  που υπήρχαν αναφορικά με τη αξιοποίηση του Καταδυτικού πάρκου. Ήταν μία προσωπική δέσμευση του Μάνου Κόνσολα που ως Υφυπουργός Τουρισμού μέσα από τεράστιες δυσκολίες κατάφερε να την υλοποιήσει, ξεπερνώντας συμφέροντα και εμπόδια. Είναι ένας νόμος, που μπορεί να ειπωθεί, ότι ουσιαστικά έγινε για την Κάλυμνο 

Δυστυχώς η Δημαρχία Διακομιχάλη που “πανηγύριζε ” για το νόμο που έδινε λύση σε όλα τα εμπόδια που υπήρχαν, δεν προχώρησε στους 40 μήνες ,που πέρασαν, τις διαδικασίες για αδειοδότηση και λειτουργία του. Έθεσε και αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο ,όπως και τόσα άλλα, στα αζήτητα, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις και δηλώσεις Διακομιχάλη, στα 4 χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου. Οι επίγειες κτιριακές εγκαταστάσεις συνεχίζουν να μένουν σε πλήρη εγκατάλειψη και αναξιοποίητες με τη Δημοτική Αρχή να “σφυρίζει” αδιάφορα και να μην έχει προβεί σε καμία ενέργεια και διαδικασία αδειοδότησης του Υποθαλάσσιου πάρκου.

Το μόνο που έκανε όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν, ήταν ο Δήμαρχος να προβάλλει δικαιολογίες ,να υβρίζει όσους του ασκούσαν κριτική για το θέμα και να κάνει δηλώσεις ότι άμεσα ξεκινούν οι ενέργειες

Το kalymnos-news.gr σας παρουσιάζει με ήχο και εικόνα, κατά χρονολογική σειρά τα ψέματα Διακομιχάλη.

25 ΜΑΪΟΥ 2020 ΟΤΑΝ Ο ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ ΔΗΛΩΝΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΤΟ 2021

Μόλις 3 ημέρες από την ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού «Ειδικές μορφές τουρισμού, διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη και άλλες διατάξεις», στις 25 Μαίου 2020 ο δήμαρχος Διακομιχάλης ,μιλώντας στο kalymnos-news.gr εστίασε στην  ψήφιση του νομοσχεδίου για τον καταδυτικό τουρισμό που πλέον έγινε νόμος του κράτους και άναβε το «πράσινο φως» στη δημιουργία του  υποθαλάσσιου πάρκου στην Κάλυμνο, που σε συνδυασμό με τις επίγειες εγκαταστάσεις, θα αποτελέσουν ένα υπερσύγχρονο Καταδυτικό Κέντρο στα Αργινώντα.

Όπως είχε τονίσει τότε, πρόκειται για σημαντικό γεγονός, για ιστορική στιγμή για την Κάλυμνο αφού ξεμπλοκάρονται οι όποιες απαγορεύσεις υπήρχαν για τη δημιουργία υποθαλάσσιου πάρκου και στη δυνατότητα αξιοποίησης των επίγειων εγκαταστάσεων που εδώ και 10 χρόνια παραμένουν κλειστές.

Επίσης είχε ευχαριστήσει τον Υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα για τη συμβολή του να επιλυθεί ένα πρόβλημα ετών αλλά και τους βουλευτές Βασίλη Υψηλάντη και Γιάννη Παππά που μίλησαν στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου και στήριξαν τις θέσεις της Καλύμνου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Μπέττυς Μαϊλλη για τις ενέργειες που θα γίνουν μετά την ψήφιση του νόμου, ο Δ. Διακομιχάλης είχε πει τότε (το μεταφέρουμε αυτολεξεί):

Το επόμενο βήμα, θα κληθεί εδώ ο κ. Ρώτας με τον οποίο έχουμε επαφές για αυτό το θέμα, θα συνεδριάσουμε κατ΄αρχή έστω με τις όποιες δυσκολίες ακόμη υπάρχουν, με τους επικεφαλής όλων των Παρατάξεων, να χαράξουμε τη στρατηγική από εδώ και πέρα, έτσι να το τρέξουμε όσο το δυνατό πιό γρήγορα. Ο στόχος ξέρετε ποιός είναι, να τα καταφέρουμε το ’21 να λειτουργεί το Υποθαλάσσιο πάρκο. Ο στόχος, δεν ξέρουμε αν τα καταφέρουμε, όμως εμείς θα το τρέξουμε όσο γίνεται πιό γρήγορα.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης με τη δήλωση του για το 2021:

ΜΕΤΑ 14 ΜΗΝΕΣ ΣΤΙΣ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021 ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΚΟΝΣΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΤΕΛΗ ΑΠΡΑΞΙΑ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΤΙ ΑΜΕΣΑ ΑΝΑΘΕΤΕΙ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΡΩΤΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

Βέβαια το παραμικρό δεν έγινε στο επόμενο χρονικό διάστημα, από πλευράς Δημοτικής Αρχής, αν και κατ’ επανάληψη από το kalymnos-news.gr παρουσιάζαμε την πλήρη εγκατάλειψη και την αδράνεια που υπήρχε στο θέμα.

Σε επίσκεψη στην Κάλυμνο του Μάνου Κόνσολα, τον Ιούλιο 2021, όταν πλέον, είχε φύγει από τη θέση του Υφυπουργού Τουρισμού, είχαμε την ευκαιρία να το συναντήσουμε και να του θέσαμε σχετικά ερωτήματα για το καταδυτικό πάρκο Καλύμνου. Οι ερωτήσεις που τέθηκαν από τη Μπέττυ Μαϊλλη και τον Μάμα Χαραμαντά εστιάστηκαν στην μεγάλη καθυστέρηση αδειοδότησης και αξιοποίησης των σε εγκατάλειψη χερσαίων εγκαταστάσεων του Καταδυτικού πάρκου και την οριοθέτηση του υποθαλάσσιου χώρου.

Ο πρώην Υφυπουργός Μάνος Κόνσολας ευθέως και ξεκάθαρα μας απάντησε στο σχετικό μας ερώτημα λέγοντας: Πήραμε μία πρωτοβουλία και έγινε νόμος του κράτους και δεν μπορώ να διανοηθώ ο Αποκόρωνας Χανίων να έχει δρομολογήσει και έχει αδειοδοτήσει το Καταδυτικό του πάρκο, το Λουτράκι έχει προχωρήσει και  αδειοδοτήσει το καταδυτικό πάρκο και η Κάλυμνος της ναυτοσύνης, της θάλασσας και της ελπίδας δεν έχει ολοκληρώσει το έργο!  

Η παραπάνω απάντηση του Μάνου Κόνσολα και η αποκάλυψη του kalymnos-news.gr ότι μετά από  14 μήνες μετά τη ψήφιση και δημοσίευση  του Νόμου για τον καταδυτικό τουρισμό ο Δήμος Καλυμνίων δεν έκανε το παραμικρό και με αφορμή τις σχετικές ερωτήσεις που τέθηκαν από την Μπέττυ Μαϊλλη και τον Μάμα Χαραμαντά,  ο Δήμαρχος Δ.Διακομιχάλης έδειξε ενοχλημένος και εκνευρισμένος.  Προσπάθησε με αστεία επιχειρήματα να δικαιολογήσει την απραξία του, αυτούς τους 14 μήνες , επιτέθηκε κατά των 2 δημοσιογράφων και του εκδότη του kalymnos-news.gr κι έφτασε στο σημείο να «επιπλήξει» το Μάνο Κόνσολα επειδή δεν του άρεσε που είπε τα πράγματα με το όνομα τους!!

Μεταξύ άλλων είπε απαντώντας ο Δ.Διακομιχάλης :

Δημοσιογράφοι είστε ότι θέλετε λέτε, έχετε ένα μικρόφωνο στο χέρι, “ποιητική αδεία” λέτε ότι θέλετε. Είμαι από αυτούς που ανθεκτικά, ακούω χωρίς να υπάρχει ανάχωμα γιατί η δημοσιογραφία έχει και μία λογική ηθική. Από εκεί και μετά κρινόμαστε όλοι.

Επίσης χαρακτήρισε  το ερώτημα ως προκλητικό ,για να συμπληρώσει ότι με την καλή έννοια το λέει! Στη συνέχεια αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας του ερωτήματος και για την απραξία επί 14 μήνες, αναφέρθηκε στους Δήμους Αποκορώνα και Λουτρακίου που  προχώρησαν  τις διαδικασίες λέγοντας ότι ξεκίνησαν από το 2017 και χρειάστηκαν 2,5 χρόνια για να ολοκληρώσουν

Με αστεία επιχειρήματα και ότι ξεκινά αύριο (!) δικαιολόγησε ο Δήμαρχος Διακομιχάλης την απραξία στην αξιοποίηση του Καταδυτικού Πάρκου. Μάλιστα δεν παρέλειψε να προβάλλει και την πανδημία ως λόγο που η Κάλυμνος δεν ξεκίνησε ακόμη τις διαδικασίες. Επιχείρησε να περάσει ως επιτυχία κάνοντας την εξαγγελία:

“Τώρα υπογράφουμε  με τον μελετητή Γιάννη Ρώτα, εντός της εβδομάδας και κατεβαίνει ο άνθρωπος με πάσα δύναμη εδώ για να προτάξουμε το θέμα του Υποθαλάσσιου πάρκου. Άρα λοιπόν εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε και να ξεκινήσει το θέμα του Υποθαλάσσιου πάρκου”.

Φανερά εκνευρισμένος από την εξέλιξη της συζήτησης ο Δ.Διακομιχάλης απευθυνόμενος στο Μάμα  Χαραμαντά και την Μπέττυ Μαίλλη, επίσης είπε:

Έχετε κάνει μία επιλογή ,εσείς και ο εκδότης να χτυπάτε το Διακομιχάλη, δεν με απασχολεί ,αλήθεια το λέω . Κύριε Χαραμαντά γνωριζόμαστε η κουβέντα μένει εδώ, από εκεί και πέρα αν θέλετε να εμφανίζεστε προστάτης του Υπουργού με γειά σας και χαρά σας. Εγώ δεν το κάνω ούτε με το αδελφό μου ,ούτε με τον ξάδελφο,  ούτε με τον συγκεκριμένο Υπουργό.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα στις 20 Ιουλίου 2021 από όσα είπε ο Δ.Διακομιχάλης στη συνάντηση του με το Μάνο Κόνσολα και τη νέα του δέσμευση ότι “Τώρα υπογράφουμε  με τον μελετητή Γιάννη Ρώτα, εντός της εβδομάδας, και κατεβαίνει ο άνθρωπος με πάσα δύναμη εδώ για να προτάξουμε το θέμα του Υποθαλάσσιου πάρκου”.

Φυσικά ήταν ακόμη μία δήλωση, που εντάσσεται στα “ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα του Διακομιχάλη”

Δηλώσεις Διακομιχάλη στις 20 Ιουλίου 2021 για την αδειοδότηση του Υποθαλάσσιου πάρκου στην Κάλυμνο.

Κλείνοντας και για την ιστορία να πούμε ότι το  υπερσύγχρονο κτιριακό συγκρότημα που κατασκευάστηκε εδώ και 13 χρόνια και εγκαινιάστηκε πριν 11 χρόνια τον Ιούλιο 2012 συνεχίζει να παραμένει ανεκμετάλλευτο και αναξιοποίητο και σε πλήρη εγκατάλειψη

Οι εικόνες που κατά καιρούς έχουμε καταγράψει είναι  απογοητευτικές και δείχνουν την πλήρη εγκατάλειψη και αδιαφορία της σημερινής Δημοτικής Αρχής
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός