Ο εσπερινός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον ομώνυμο παρεκκλήσιο, στο δρόμο προς Θέρμα Πόθιας Καλύμνου (video)

1146

Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου η εκκλησία μας εορτάζει την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και στο ιερό παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού στο δρόμο προς Θέρμα, στην Πόθια Καλύμνου, και σήμερα παραμονή, στις 6.30 το απόγευμα, τελέστηκε εσπερινός από τον εφημέριο του Αγίου Νικολάου π. Κωνσταντίνο Σμαλιό και τον εφημέριο του ΙΝ Σωτήρος Χριστού και πολλοί ήταν οι πιστοί που παραβρέθηκαν

Αύριο Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023, θα τελεστεί ο όρθρος, η Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και η Θεία Λειτουργία από τις 7 π.μ. μέχρι τις 10 π.μ περίπου.

Δείτε φωτογραφίες, ένα μικρό video που ετοίμασε ο Μάμας Χαραμαντάς και λίγα λόγια για τον εορτασμό της ύψωσης του Τιμίου Σταυρού.

Ο εσπερινός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον ομώνυμο παρεκκλήσιο, στο δρόμο προς Θέρμα Καλύμνου

Το 326 μ.Χ. η Αγία Ελένη πήγε στην Ιερουσαλήμ για να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους και να ευχαριστήσει το Θεό για τους θριάμβους του γιου της Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ο Θείος ζήλος όμως, έκανε την Άγια Ελένη να αρχίσει έρευνες για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού.

Επάνω στο Γολγοθά υπήρχε ειδωλολατρικός ναός της θεάς Αφροδίτης, τον οποίο γκρέμισε και άρχισε τις ανασκαφές. Σε κάποιο σημείο, βρέθηκαν τρεις σταυροί. Η συγκίνηση υπήρξε μεγάλη, αλλά ποιος από τους τρεις ήταν του Κυρίου; Τότε ο επίσκοπος Ιεροσολύμων Μακάριος με αρκετούς Ιερείς, αφού έκανε δέηση, άγγιξε στους σταυρούς το σώμα μιας ευσεβέστατης κυρίας που είχε πεθάνει. Όταν ήλθε η σειρά και άγγιξε τον τρίτο σταυρό, που ήταν πραγματικά του Κυρίου, η γυναίκα αμέσως αναστήθηκε.

Η είδηση διαδόθηκε σαν αστραπή σε όλα τα μέρη της Ιερουσαλήμ. Πλήθη πιστών άρχισαν να συρρέουν για να αγγίξουν το τίμιο ξύλο. Επειδή, όμως, συνέβησαν πολλά δυστυχήματα από το συνωστισμό, ύψωσαν τον Τίμιο Σταυρό μέσα στο ναό σε μέρος υψηλό, για να μπορέσουν να τον δουν και να τον προσκυνήσουν όλοι.

Αυτή, λοιπόν, την ύψωση καθιέρωσαν οι άγιοι Πατέρες, να γιορτάζουμε στις 14 Σεπτεμβρίου, για να μπορέσουμε κι εμείς να υψώσουμε μέσα στις ψυχές μας το Σταυρό του Κυρίου μας, που αποτελείτο κατ’ εξοχήν “όπλον κατά του διαβόλου”.