Ο Καλύμνιος απόδημος Νικόλας Μανιάς, για τα παιδικά του χρόνια, την μετανάστευση στην Αυστραλία και για τα 150.000 ευρώ που δάνεισε στην ΑΝΕΚ για το νέο σκάφος.(video)

1147

Σήμερα Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023,το πρωί, είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε το Νικόλα Μανιά, απόδημο, Καλύμνιο του εξωτερικού, της Αυστραλίας, μαζί με το σύζυγο του Βάνια.

Με το Νικόλα Μανιά είχαμε μία όμορφη και ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Μας μίλησε για τα παιδικά του χρόνια, για την μετανάστευση με την οικογένεια του στην Αυστραλία και την πορεία του, για τη συμμετοχή του στις δημοτικές εκλογές στην Κάλυμνο ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Παράταξη Δ.Διακομιχάλη, για την πρωτοβουλία του να διευκολύνει την ΑΝΕΚ δίνοντας 150.000 ευρώ, αλλά και για το kalymnos-news.gr που παρακολουθεί ανελλιπώς καθημερινά στην Αυστραλία.

Έφυγε για την Αυστραλία, στο Σίδνεϋ σε ηλικία 14 ετών μαζί με τη μητέρα του και τα αδέλφια του (5 παιδιά συνολικά) για να συναντήσουν τον πατέρα τους. Μάλιστα θυμήθηκε και την ακριβή ημερομηνία αναχώρησης 2 Ιουλίου 1963.Αν και από την πρώτη εβδομάδα ήθελε να επιστρέψει στην Κάλυμνο, γιατί δεν του άρεσε η Αυστραλία, τελικά έμεινε και μόλις 18 ετών είχε δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση. Ήδη συμπλήρωσε 60 χρόνια, που βρίσκεται στην Αυστραλία, όπου δημιούργησε πετυχημένες επιχειρήσεις.

Από μικρή ηλικία για να βοηθήσει την πολυμελή οικογένεια, ήταν στη βιοπάλη πουλώντας φιστίκια ,παγωτά, ασχολείτο με το χτύπημα χταποδιών και το καθάρισμα των ψαριών ,μετέφερε βαλίτσες για να βγάλει το μεροκάματο για την οικογένεια του. Επίσης ασχολήθηκε με την οικοδομή και στα 14 του χρόνια γνώριζε να καλουπώνει . Όπως μας είπε, είχε ένα καλό μάστορα το Γιώργο Μουσελλή, πατέρα του Επάρχου Μανώλη Μουσελλή.

Στη συνέχεια ο Νικόλας Μανιάς μας μίλησε για την πρωτοβουλία του, να διευκολύνει την ΑΝΕΚ δίνοντας 150.000 ευρώ, για τη συνέχισης της ναυπήγησης του νέους σκάφους. Όπως μας είπε: “Ήμουν σε κάποια συζήτηση όπου κάποιος δώρισε 50.000 ευρώ, αλλά αυτοί ψαχνόντουσαν για άλλες 150.000 ευρώ ,άκουσα τη συζήτηση, πήγα κοντά, λέω θα βρω ανθρώπους στην Αυστραλία που να μπουν ως μέτοχοι . Έφυγα από τη συζήτηση και την επόμενη ημέρα είπα, τι να ψάχνω τώρα, το σκάφος πρέπει να είναι εδώ για να πάρουν κάποια επιδότηση και έτσι προσφέρθηκα να δώσω τις 150.000 ευρώ. Τα λεφτά τα έδωσα για το σκάφος και πιστεύω να έλθει σύντομα.”

Σε σχετική ερώτηση αν τα χρήματα που έδωσε είναι ως “charity”(φιλανθρωπία), ο Νικόλας Μανιάς διευκρίνισε, όχι “τα δάνεισα άτοκα”, να μου τα επιστρέψουν σε 1-1,5 χρόνο και είπα, ακόμα και να μην τα πάρω, πάλι δεν θα με πειράξει καθόλου. Βοήθησα την Κάλυμνο, φτάνει το σκάφος να έλθει εδώ.

Στη συνέχεια μας μίλησε για την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στις εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι πρώτη φορά βλέπει τόσους πολλούς υποψήφιους.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο kalymnos-news.gr που παρακολουθεί ανελλιπώς και όπως είπε ήταν η αιτία να έλθει φέτος στην Κάλυμνο και στην αγαπημένη του Ψέριμο ,ενώ μιλήσαμε και με τη γλυκύτατη κυρία Βάνια, τη σύζυγο του.

Δείτε ολόκληρη την ενδιαφέρουσα συζήτηση στο video που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαϊλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς

10-10-2023 Νικόλας Μανιάς - ο ομογενής που δάνεισε 150.000 ευρώ στην ΑΝΕΚ