2ο Γυμνάσιο Καλύμνου: Τρέχουμε για το “ΕΥ”

657

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού (23-30 Σεπτεμβρίου) το 2ο Γυμνάσιο Καλύμνου συμμετείχε στην πανελλαδική σχολική  σκυταλοδρομία με θέμα… «Τρέχω για το ΕΥ» έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξει για ποιο ΕΥ θα «αγωνισθεί» :  ΕΥζην,  ΕΥσυνειδησία, ΕΥτυχία, ΕΥαγωνίζεσθαι, ΕΥρωστία, ΕΥημερία, ΕΥθύνη, ΕΥγένεια.

 Οι μαθητές/τριες του σχολείου μαζί με τους εκπαιδευτικούς,  υποστήριξαν με ενθουσιασμό  τη δράση του ΥΠΑΙΘΑ  να τρέξουν, μια  συμβολική διαδρομή, στην αυλή του σχολείου, επιλέγοντας  την ολυμπιακή αξία του  ΕΥαγωνίζεσθαι, επειδή ενσωματώνει τις ιδέες της φιλίας, της αξιοπρέπειας, του σεβασμού προς τους άλλους, της καλής συμπεριφοράς και των ίσων ευκαιριών. Το ΕΥαγωνίζεσθαι βρίσκεται πέρα από τον ανταγωνισμό. Εκφράζεται με τον αλληλοσεβασμό και την επικοινωνία, την αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία. Το σχολείο οφείλει να στηρίζει και να προωθεί καθημερινά και με κάθε τρόπο την θετική ιδέα που περικλείει.  Η εφαρμογή του ΕΥαγωνίζεσθαι  μπορεί να συμβάλλει ως ένα σημαντικό μέσο για την προαγωγή της αδελφότητας των λαών και της κατανόησης των πολυπολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων ώστε να εμποδίσει την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, τη βία, τις κοινωνικές και φυλετικές διακρίσεις.  ΣΥΝαγωνιζόμαστε και ΔΕΝ ανταγωνιζόμαστε …. ΕΓΩ ΚΙ ΕΣΥ ΜΑΖΙ…ΤΟ ΕΥαγωνίζεσθαι το απαιτεί  υπήρξαν τα συνθήματα των μαθητών μας που φώναξαν δυνατά στην αυλή του σχολείου.

  Οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου, κρατώντας ψηλά και με υπερηφάνεια τη δάδα των ολυμπιακών αγώνων «Αθήνα2004»,  συμμετείχαν δυναμικά,  υπενθυμίζοντας σε όλους, ότι το ΕΥ είναι αυτό που επιδιώκουν για τη ζωή τους και ότι αυτό κατακτάται με προσπάθεια, με καθημερινό  αγώνα, με  προσήλωση στους στόχους τους και κυρίως με ηθική ακεραιότητα.

Πόσο επίκαιρο μα πόσο λυπηρό, αν συνειδητοποιήσουμε από την επικαιρότητα των ημερών μας, πόσα παιδιά έχασαν βίαια τη δυνατότητα να ονειρευτούν, να δημιουργήσουν, να ζήσουν   αλλά και πόσο ελπιδοφόρο … Ελπίζουμε στη νέα γενιά να κτίσει ένα καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο.

Υ.Γ. Το σχολείο πήρε μέρος στην διαδικασία βράβευσης των δράσεων  όλων των σχολείων της χώρας που συμμετείχαν. Αναμένουμε τα αποτελέσματα με αγωνία και κρυφή ελπίδα ότι θα είμαστε μέσα στους τυχερούς!

                                                                                        Η Δ/ντρια του 2ου Γυμνασίου

                                                                                                Χαρά Κουτσουμπού