Μία ακόμη πρωινή σεισμοταραχή… (Από Γεωδίφης)

2602

Αναδημοσίευση από το site ΓΕΩΔΙΦΗΣ

«Ό,τι έχει περάσει είναι πρόλογος» Shakespeare, η Καταιγίδα, κατ(ά) + αἰγίς από την ασπίδα του Δία. Οι αρχαίοι πίστευαν όταν την έσειε δυνατά, ο Δίας προκαλούσε θύελλα.

Αυτή η περίφημη προφητική φράση που είπε ο Σαίξπηρ σημαίνει ότι το παρελθόν είναι ένας πρόλογος για το μέλλον γιατί δεν μπορούμε απλώς να αγνοήσουμε τα μαθήματα από τις σελίδες της ιστορίας, αλλά να μάθουμε από αυτά για να δούμε καλύτερα τους κινδύνους που έχουμε μπροστά μας. Προτομή του διπρόσωπου Ιανού σε μάρμαρο, από Ιταλό γλύπτη, τέλη 18ου αιώνα.

Μία νέα ακολουθία σεισμών σημειώθηκε πιο βορειοανατολικά από αυτή της 30ης Σεπτεμβρίου 2023, στον ίδιο υποθαλάσσιο χώρο με επίκεντρα μεταξύ ΝΑ Καλύμνου-νησίδας Πλάτης. Οι δονήσεις με μεγέθη από 4.0- 2.1 και ρηχά εστιακά βάθη αναστάτωσαν στις 11/11/2023, τις πρώτες πρωινές ώρες την Κάλυμνο, Κω και την απέναντι μικρασιατική ακτή. 

Δυστυχώς, οι παράμετροι της πηγής του συμβάντος ακόμη δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί από σεισμολόγο του EMSC.

Όμως οι πληροφορίες που μπόρεσα να συγκεντρώσω, λένε: «Δυνατός…βγήκα εξω απο το σπιτι», αναφέρει μάρτυρας 8 χλμ. δυτικά από το επίκεντρο. Από την Κω φίλος που ζει στο Ασφενδιού μου έγραψε στο Messenger: «Καλημέρα Νίκο, είχαμε μόλις με 10 λεπτά διάφορα δύο μικρές αλλά ισχυρές δονήσεις. Απότομες και πολύ καθαρές, με βοή.Αλλά κράτησαν ίσως 2 δευτερόλεπτα. Ελπίζω να είμαστε εδώ το ξημέρωμα»…

Το σμήνος σεισμών καταγράφηκε έντονα στον σεισμογράφο της Νισύρου, ήταν πιο ισχυρό από αυτό της 30ης Σεπτεμβρίου 2023, αν συγκρίνουμε τα δύο γραφικά. Δες πατώντας σχετική ανάρτηση

Έγιναν ιδιαίτερα αισθητές οι δονήσεις από τους κατοίκους στην Πόθια, το Χωριό, Πάνορμο, στο Στενό της Τελένδου, στον Εμπορειό Καλύμνου έως μακριά στην Αλιάγκασα [Τουρκία] περίπου 208 χλμ. ΒΔ από το επίκεντρο.

Στην Κω έγινε αντιληπτός στην πρωτεύουσα του νησιού, το Ζηπάρι, Ασφενδιού, Αντιμάχεια και την Καρδάμαινα.

Η πηγή προέλευσης των σεισμών δεν είναι γνωστή, επειδή η ιστορική σεισμικότητα αυτής της περιοχής ποτέ δεν μας έχει απασχολήσει μέχρι τώρα. Πρόκειται για δευτερεύουσα ή μικρότερη τεκτονική δομή με πολύ χαμηλούς ρυθμούς ολίσθησης.

Η περιοχή ιστορικά έχει δώσει μεγαλύτερο σεισμό με μέγεθος 5,1 βαθμών, ο οποίος συνέβη τον Ιούλιο 2010. 

Και σε αυτή την περίπτωση διατηρούμε την ψυχραιμία μας μέχρι να εκτονωθεί η σεισμική ακολουθία, αλλά δεν αγνοούμε τα μαθήματα από τις σελίδες της φυσικής ιστορίας μας.

Γεωδίφης με πληροφορίες από το EMSC και τον σεισμογράφο της Νισύρου

Πηγή-Σεισμοί της Καλύμνου,2021

Τα σημαντικά τοπικά ρήγματα και η σεισμική ακολουθία της 11ης Νοεμβρίου 2023 σύμφωνα με το EMSC, όπως καταγράφηκε από τον σεισμογράφο

Η σεισμικότητα της περιοχής Καλύμνου-Ψερίμου από τον περασμένο Ιούλιο έως σήμερα. Με το κίτρινο σημειώνεται η σεισμική ακολουθία της 30ης Σεπτεμβρίου 2023 και το κόκκινο η σημερινή σεισμική δραστηριότητα.