Οι Καλύμνιες αυτοδύτριες Ζηνοβία Εργά και Αναστασία Κάτρη με το παραδοσιακό σκάφανδρο στο “3ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας” στη Ρόδο, με φωτογραφίες του Βασίλη Καϋμενάκη.

1742

Ο καλλιτέχνης του φωτογραφικού φακού Βασίλης Καϋμενάκης τίμησε τον Καλύμνιο σφουγγαρά στο 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ στο «Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου». 

Στους δικούς του πρωταγωνιστές από τη συμμετοχή του στην Έκθεση ήταν οι Καλύμνιες αυτοδύτριες από το Σύλλογο Γυναικών Αυτοδυτών ‘’ η κόρη της Καλύμνου ‘’ Ζηνοβία Εργά και Αναστασία Κάτρη με το παραδοσιακό σκάφανδρο, από τη διοργάνωση του “Ποκινήματος των σφουγγαράδων” στο νησί της Χάλκης

Πριν παραθέσουμε τις δηλώσεις του Βασίλη Καϋμενάκη και τις πανέμορφες φωτογραφίες που ευγενώς μας παραχώρησε και τον ευχαριστούμε, δείτε την ανακοίνωση από το Σύλλογο Γυναικών Αυτοδυτών ‘’ η κόρη της Καλύμνου ‘’ και την Πρόεδρο Άννα Τσουλφά :

Σύλλογος Γυναικών Αυτοδυτών ‘’ η κόρη της Καλύμνου ‘’:

Η χαρά των μελών του Συλλόγου μας γυναικών αυτοδυτών ‘’ η κόρη της Καλύμνου ‘’ είναι μεγάλη για την προβολή και τη διαφήμιση του νησιού μας με την δράση μας για δυο συνεχή έτη στο πανέμορφο και φιλόξενο νησί της Χάλκης μέσα από την αναπαράσταση του Ποκινήματος από τον πρώτο άνθρωπο που τόλμησε να φορέσει το σκάφανδρο , μια γυναίκα , την Ευγενία Μαστορίδου .
Η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της αγάπης μας για το υγρό στοιχείο δεν θα έβρισκε καλύτερο ερμηνευτή από τον αγαπητό φωτογράφο Βασίλη Καϋμενάκη και μια έκθεση που διοργανώθηκε στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου

Με πρωταγωνίστριες τις καλυμνιες γυναίκες που βίωναν καλύτερα από τον καθέναν το ακριβό τίμημα του Σκάφανδρου .
Στον σύλλογο μας η ψυχή του τυγχάνει να είναι ο εκπαιδευτή δύτης και δάσκαλος Μιχαλης Κουμπαρος τον οποίο και πάλι ευχαριστούμε απο καρδιάς !

Ευχαριστούμε το Δήμο Χάλκης και όλους τους συντελεστές της που ξύπνησαν μνήμες και αποτέλεσαν την σπίθα για να διοργανωθεί το καλοκαίρι του 2023 στο νησί της Καλύμνου μια μεγαλειώδης αναπαράσταση του Ποκινηματος στο οποίο συμμετείχαν με την καρδιά και την ψυχή τους όλοι οι Καλύμνιοι στην μνήμη όλων Δωδεκανησίων δυτών και των οικογενειών τους

Ο Βασίλης Καϋμενάκης για το 3o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (3o PHOTO FESTIVAL SOUTH AEGEAN) και τη συμμετοχή του.

Στις 24-25-26 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε το 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ στο «Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου».  Λόγω του ενδιαφέροντος του κοινού και για να επισκεφτούν την έκθεση τα σχολεία, το Μουσείο αποφάσισε να παρατείνει την διάρκεια της και αυτή την εβδομάδα. Το θέμα του Φεστιβάλ ήταν «Παραδοσιακά Επαγγέλματα που χάνονται» και ο τίτλος «Πρωταγωνιστές».

Εγώ στο επέλεξα ως πρωταγωνιστές μου τις δύο Καλύμνιες αυτοδύτριες Ζηνοβία Εργά και Αναστασία Κάτρη.

Το φωτογραφικό και βιντεακό μου υλικό, προήλθε από τις εκδηλώσεις της Χάλκης που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Χάλκης, ο Σύλλογος Γυναικών Αυτοδυτών Καλύμνου, η Ένωση Καλυμνίων Ρόδου, ο Σύλλογος Χαλκιτών  Ρόδου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος  Χάλκης το 2022 και 2023.

Το θέμα των εκδηλώσεων ήταν η αναβίωση του εθίμου του ποκινήματος των σφουγγαράδων, με ακριβή περιγραφή της διαδικασίας του ξεκινήματος των καϊκιών για τις ακτές της Αφρικής πριν από μισό Αιώνα.

Κατά τη διάρκεια του τριήμερου, εκτός από την έκθεση των φωτογραφιών, έγινε προβολή βίντεο των «Πρωταγωνιστών», πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια φωτογραφίας από την εταιρία CANON, καθώς και διάφορες σχετικές διαλέξεις.

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΔΗΜΟ ΡΟΔΟΥ-ΔΕΡΜΑΕ-Δ.Ο.Π.Α.Ρ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ | ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ GALAIOS PHOTOSTORE- ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ-ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΡΟΔΟΥ | “RHODES PHOTOLAB”-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΩΤΟ-ΣΥΝΘΕΣΙΣ | ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ“ PHOTO-SYNTHESIS | S.AEGEAN”

ΥΠΕΥΘΥΝΗ PHOTO-FESTIVAL ΥΡΩ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ Πτυχιούχος Φωτογράφος Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής irochrisanthou@yahoo.com